Να διώξουν τα «σύννεφα» επιχειρούν στη Χαριλάου Τρικούπη

Νέα κρίση εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπατζελή, ενώ το κλίμα είναι ψυχρό λόγω δημοσκοπήσεων

Με τα σύννεφα να έχουν επιστρέψει πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη και τον κίνδυνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βυθιστεί σε νέα κρίση εσωστρέφειας να είναι ορατός, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρείται αντιστροφή του αρνητικού κλίματος δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια. Η υπόθεση της πρώην υπουργού και πρώην ευρωβουλευτή Κατερίνας Μπατζελή που στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στήριξε την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του κόμματος προκαλεί τριγμούς στο κόμμα με τα εσωτερικά στρατόπεδα να ανταλλάσσουν... συντροφικές μαχαιριές.

Η υπόθεση της Κατερίνας Μπατζελή από την ΕΔΕΚΑΠ, το «πειθαρχικό» όργανο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου, ανήμερα της Μεγάλης Τρίτης με την κομματική «καμπάνα» με την οποία είναι αντιμέτωπη η πρώην υπουργός να είναι βαριά. Βέβαια, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Εβδομάδα των Παθών ξεκίνησε νωρίτερα, με τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου με σημαντική μείωση των ποσοστών του. Πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και η ηγετική ομάδα του κόμματος αποδίδουν τα ευρήματα στην χρονική συγκυρία των δημοσκοπήσεων και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί από τις πρωτοφανείς σε συμμετοχή συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών, τις μαζικότερες ίσως της μεταπολίτευσης.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης Μπατζελή

Τα λεγόμενα της Κατερίνας Μπατζελή σε συνέντευξή της, φράσεις που αξιοποιήθηκαν από την «Ομάδα Αλήθειας» για να «χτυπήσουν» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Δηλώσεις οι οποίες, όπως συμπληρώνουν, δεν έπρεπε να μείνουν «αναπάντητες» σε μία προσπάθεια της ηγεσίας να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα και να καταστήσει σαφές ότι η περίοδος των εσωκομματικών συγκρούσεων είναι παρελθόν, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου. Εάν μάλιστα οι δηλώσεις αυτές γίνονταν μεμονωμένα και δεν είχαν προηγηθεί άλλα παρόμοια περιστατικά, όπως ο πρόσφατος καυγάς Ανδρουλάκη με την βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι συνεντεύξεις βουλευτών και στελεχών με τις οποίες αμφισβητήθηκε τρόπον τινά η στρατηγική του κόμματος στην υπόθεση των Τεμπών και η «λευκή απεργία» όπως θεωρεί η ηγεσία ότι κάνουν συγκεκριμένα στελέχη και δεν συνεισφέρουν με τις παρεμβάσεις και τη δράση τους στην επίτευξη του στόχου της πρωτιάς, η κριτική για την επιλογή των προσώπων στους Τομείς Ευθύνης, τότε η υπόθεση Μπατζελή ίσως είχε πάρει διαφορετική τροπή και έληγε «αναίμακτα».

Οι πειθαρχικές ποινές

Στελέχη της ηγετικής ομάδας εκτιμούν ότι η αναφορά της πρώην υπουργού με αφορμή την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκου Παππά ότι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα είναι τοξική και λανθασμένη και «να ακολουθούμε το ‘λανγκάζ’ της ΝΔ επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος» ήταν μομφή και προσβολή κατά του προέδρου του κόμματος. Η ίδια η πρώην υπουργός σε δηλώσεις της διαμήνυσε πως δεν θα γίνει «Ιφιγένεια», ενώ στην επιστολή της προς την ΕΔΕΚΑΠ τόνισε ότι σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος του οποίου είναι μέλος από το 1979. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπομπή Μπατζελή στο πειθαρχικό όργανο του κόμματος έγινε μετά από επικοινωνία που είχε μαζί της ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος φέρεται να της ζήτησε εξηγήσεις και στη συνέχεια απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ. Στην πρώτη συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη η κ. Μπατζελή φέρεται να έλαβε την κλήση σε απολογία και αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όσα της καταλογίζουν την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου.

Πληροφορίες της «ΜτΚ» θέλουν την κ. Μπατζελή να προσέρχεται στην Χαριλάου Τρικούπη τις προηγούμενες ημέρες έχοντας έτοιμη την «απολογία» της, ωστόσο η ίδια δεν μίλησε τελικά. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την πρώην υπουργό να μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της και να είναι «λακωνική» ακόμα και στους συνομιλητές της. Από την άλλη, η πλειοψηφία της επιτροπής, 8 από τα 11 μέλη ανήκουν στην προεδρική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής της με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού της Επιτροπής Δεοντολογίας και όχι σε λήψη απόφασης στην πρόσφατη διαδικασία όπου το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο της ποινής ήταν η τρίμηνη αναστολή της κομματικής ιδιότητας, κάτι που ζητούσε η μειοψηφία του οργάνου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, όλα δείχνουν ότι η πειθαρχική «καμπάνα» σε βάρος της πρώην υπουργού θα είναι βαριά.

Η Κατερίνα Μπατζελή είναι αντιμέτωπη με αναστολή της κομματικής της ιδιότητας για έξι μήνες ή έναν χρόνο (το επικρατέστερο σενάριο) ή με διαγραφή της από τα μητρώα του κόμματος. Μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να της στερήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μία θέση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία σήμερα είναι μέλος, όταν γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στηθούν οι κάλπες για το ανώτερο όργανο ή ακόμα να της στερήσει και το δικαίωμα να συμπεριληφθεί στα «πράσινα» ψηφοδέλτια σε περίπτωση προκήρυξης εθνικών εκλογών πρόωρα. Η απόφαση για παραπομπή της Μπατζελή προκάλεσε τη σύγκρουση των εσωκομματικών ομάδων με την πλευρά Δούκα να κατηγορεί την ηγεσία για δύο μέτρα και δύο σταθμά, ενώ η ομάδα του Παύλου Γερουλάνου «χρέωσε» στην πλευρά του δημάρχου Αθηναίων «υποβάθμιση της πολιτικής συζήτησης» και αξιοποίησης από μέρους της επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε η «Ομάδα Αλήθειας» κατά του πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.

Προτάσεις για τη στεγαστική κρίση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα επενδύοντας στην κατάθεση προτάσεων που, κατά την κρίση, της θα αλλάξουν τα δημοσκοπικά δεδομένα και θα ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη του στόχου της πρωτιάς στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ «τρέχει» καμπάνια για την στεγαστική κρίση. Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου για τη στέγαση, εστιάζοντας στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, τη σταθεροποίηση των ενοικίων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. «Κεντρικός στόχος της πρότασης είναι η αύξηση της προσφοράς προσιτών και προσβάσιμων κατοικιών μέσω της κατασκευής 5.000 νέων κατοικιών, της ανακαίνισης κλειστών ακινήτων και της ρύθμισης της αγοράς ενοικίων. Ενισχύει την κοινωνική συνοχή, μειώνοντας την εκτόπιση των κατοίκων από τις γειτονιές τους και προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τους ενοικιαστές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, χθες Κυριακή ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Νοτίου Αιγαίου ΠΕ Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Ρόδο.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.04.2025

Loader