Μη Κρατικά ΑΕΙ: Οι 12 + 1 αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας
Σ. Ζαχαράκη: «Η Ελλάδα κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση»
Τα τέσσερα ιδρύματα που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη και οι 120 μέρες της ΕΘΑΑΕ και του ΕΟΠΠΕΠ
Δεκατρείς αιτήσεις κατατέθηκαν τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, (που ήταν η καταληκτική ημερομηνία) στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής υπό τη μορφή παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), σύμφωνα με τον Νόμο 5094/2024, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, εκ των οποίων η μία αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα ελέγξουν την πληρότητα των φακέλων και αφότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Συγχρόνως, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο οποίος θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων.
Τα μητρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που κατέθεσαν αίτηση είναι στην πλειοψηφία τους βρετανικά κι έχουν ήδη συνεργασίες με ελληνικά ιδιωτικά κολλέγια. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας που δεν είχε έως τώρα παρουσία στην Ελλάδα. Όπως επισημάνθηκε, βέβαια, από το υπουργείο Παιδείας, «η κατάθεση της αίτησης δεν αποτελεί και αδειοδότηση».
Αυστηροί έλεγχοι
Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» πως «η αδειοδότηση θα προέλθει μετά τον αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Για εμάς πάνω από όλα είναι η ποιότητα των ιδρυμάτων γι’ αυτό και δεν φειδόμεθα χρόνου. Οι διατάξεις του νόμου θα εφαρμοστούν και από εκεί και πέρα ο καθένας θα δει εάν μπορεί να λειτουργήσει. Και πρέπει να τονίσουμε πως, αφότου αδειοδοτηθούν, τα ιδρύματα θα ελέγχονται για τις όποιες μεταβολές και για την τήρηση του στρατηγικού σχεδιασμού που έχουν καταθέσει». Όσοι υπέβαλαν την αίτησή τους μέχρι και τις 31 Μαρτίου, και αφότου αδειοδοτηθούν, έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν να λειτουργούν το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. «Ήδη έχουμε μία αίτηση από το Sunderland University που ζήτησε να εξεταστεί ο φάκελός του για πιθανή αδειοδότηση το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027. Πρέπει να τονίσουμε πως όποιος επιθυμεί μπορεί να υποβάλλει και από εδώ και πέρα την αίτησή του στην πλατφόρμα της ΕΘΑΑΕ, απλώς, δεν θα εξεταστεί ο φάκελος για τον νέο ακαδημαϊκό έτος».
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ΕΘΑΑΕ και ο ΕΟΠΠΕΠ χρειάζονται 120 μέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τους απαιτούμενους ελέγχους. «Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν εκπτώσεις στα θέματα εξέτασης της ποιότητας των φακέλων. Επομένως, θέλω να πιστεύω πως και σύμφωνα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, όποια πανεπιστήμια αδειοδοτηθούν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο. Όμως, για εμάς το βασικό είναι ο έλεγχος των στοιχείων και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα δοθούν να είναι υψηλού επιπέδου», τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας.
Απαντώντας σε όσους επισημαίνουν πως τα ξένα πανεπιστήμια που κατέθεσαν αίτηση εγκατάστασης και λειτουργίας βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και συνεργάζονται με κολλέγια, ο κ. Παπαϊωάννου λέει κατηγορηματικά πως «η αίτηση έγινε από τα μητρικά πανεπιστήμια και η άδεια θα δοθεί σε αυτά. Ο όρος κολλέγιο, στην ελληνική ορολογία που σχετίζεται με την ανώτατη εκπαίδευση, δεν υπάρχει. Άρα, λοιπόν, κανένα κολλέγιο δεν είχε υποστεί μέχρι τώρα τη βάσανο του ελέγχου τόσο για κτιριολογικά χαρακτηριστικά όσο και για την ακαδημαϊκή του οντότητα, στα πρότυπα που ισχύουν για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Επομένως, εκείνο που έχει σημασία είναι η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης που θα παρέχουν αυτά τα ιδρύματα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία».
Τα μητρικά πανεπιστήμια και οι συνεργασίες
The Open University - Anatolia College
The University of York - CITY College
University of Greater Manchester - New York College
Université Sorbonne Paris Nord - IdEF College
University of Derby - Mediterranean College
The University of West London - BCA College
University of Essex - Aegean College
University of Nicosia
London Metropolitan University - City Unity College
Queen Margaret University - Μητροπολιτικό Κολλέγιο
The University of Keele - Μητροπολιτικό Κολλέγιο
University of East London - Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Sunderland University - DEI College
Τα ιδρύματα και οι εγκαταστάσεις
Το κολλέγιο Ανατόλια, το City, το New York College και το DEI College με τα αντίστοιχα μητρικά πανεπιστήμια, εάν και εφόσον αδειοδοτηθούν, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ως μη κρατικά ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη, από τον Σεπτέμβριο του 2025 (με εξαίρεση το DEI που έκανε αίτηση για το ’26-’27 με σκοπό την ίδρυση τριών σχολών: Νομικής, Ψυχολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας). Ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής, πρύτανης του New York College και πρώην διευθυντής του Executive MBA και του MSc in Human Resources Management του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» πως «η χώρα μας έχει όλα τα προσόντα, για να προσελκύσει ξένους φοιτητές, πλην των Ελλήνων φοιτητών που δεν θα φεύγουν τόσο πολύ στο εξωτερικό. Αρκεί αυτά τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν χωρίς τις παθογένειες των δημόσιων πανεπιστημίων, τα οποία δεν είναι απόλυτα συνδεμένα με την αγορά εργασίας και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Επίσης, η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ισότιμη με τα καλά δημόσια πανεπιστήμια. Όλα εξαρτώνται, λοιπόν, από την υπευθυνότητα και το όραμα που θα έχει το κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο».
Το New York College, το οποίο έχει ιδρύσει εδώ και 20 χρόνια πανεπιστήμιο στην Πράγα με αναγνώριση και πολύ καλή φήμη, συνεργάζεται με το University of Greater Manchester (πρώην University of Boldon) και ετοιμάζει νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λειτουργήσουν: Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημιουργικών Επιστημών, Σχολή Υγείας Κλινικών και Βιοϊατρικών Επιστημών και Σχολή Εκπαίδευσης, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά, το ύψος των διδάκτρων δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα, ωστόσο θα είναι χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσά που ζητούν τα πανεπιστήμια της Κύπρου (με εξαίρεση τις Σχολές Ιατρικής, στα προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται περίπου στις 6.000 ευρώ ανά έτος και στα μεταπτυχιακά είναι 8.000-12.000 ευρώ).
Το παράρτημα του πανεπιστημίου του York
Στην αρχική του φάση, το York θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές με τρεις Σχολές και συγκεκριμένα Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business-Επιχειρησιακές σπουδές), Σχολή Επιστημών (Science-Τμήματα Πληροφορικής και Ψυχολογίας) και Σχολή Νομικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών (Law & Humanities-Τμήματα Νομικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών), ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής του επέκτασης στην Αθήνα θα προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Πληροφορική. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει σε δύο κτίρια στο κέντρο της πόλης αλλά και σε ένα ολοκληρωμένο πανεπιστημιακό campus στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έκτασης 14.000 τ.μ. με αμφιθέατρο, εργαστήρια, συνεδριακό κέντρο, και αθλητικές εγκαταστάσεις κλειστού και ανοικτού τύπου, ενώ στην Αθήνα θα δημιουργήσει έναν πρωτοποριακό κόμβο για σπουδές στην Πληροφορική.
«Η Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στη νέα αυτή εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Η ίδρυση του παραρτήματος του Πανεπιστημίου του York στην Ελλάδα -ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και με την υψηλότερη κατάταξη από τους διεθνείς Οίκους Πανεπιστημιακής Αξιολόγησης στην ευρύτερη περιοχή- αποτελεί μία ουσιαστική επένδυση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην έρευνα και στη διεθνή συνεργασία. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε έναν δυναμικό, διεθνή κόμβο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με βάση τη Θεσσαλονίκη, την έδρα του παραρτήματος, όπου θα προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκές σπουδές σε έλληνες και διεθνείς φοιτητές, μέσα σε ένα σύγχρονο, πολυπολιτισμικό περιβάλλον που θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και οικονομία και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας», τονίζει στη «Μτκ» ο Γιάννης Βερβερίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του University of York Europe Campus.
Όσον αφορά τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές σπουδές θα κυμανθούν στα 6.900 ευρώ/έτος, με διάρκεια σπουδών τα 3 έτη (εξαιρείται η Νομική με διάρκεια 4 έτη), ενώ για τις μεταπτυχιακές σπουδές από 6.900 μέχρι 8.500 ευρώ το έτος, με συνήθη διάρκεια των μεταπτυχιακών το 1 έτος. Επιπλέον θα υπάρχουν υποτροφίες με βάση την αριστεία αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να αιτηθούν κατά τη διάρκεια της αίτησής τους.
Το οικονομικό αποτύπωμα
Το Κολλέγιο Ανατόλια ολοκλήρωσε πρόσφατα το campus master plan, το οποίο προβλέπει για την πανεπιστημιακή του βαθμίδα, την κατασκευή, επιπλέον των τριών υπαρχόντων, τεσσάρων νέων κτιρίων, το πρώτο εκ των οποίων θα παραδοθεί προς χρήση το φθινόπωρο του 2027. Οι σχολές που θα λειτουργήσουν σε προπτυχιακό επίπεδο είναι Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών (Business), Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (Humanities and Social Sciences), Τεχνολογίας και Επιστημών (Technology & Sciences).
«Το Ανατόλια στηρίζει τη στρατηγική προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης με οφέλη τόσο για τη χώρα συνολικά όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, συμβάλλει ενεργά στην ανάσχεση της φυγής νέων Ελλήνων στο εξωτερικό για σπουδές, στην προσέλκυση ξένων φοιτητών/τριών και στον επαναπατρισμό ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων. Με ισχυρό ακαδημαϊκό αποτύπωμα και αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, πολυετή τεχνογνωσία και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε διεθνή πρότυπα, το Ανατόλια διαδραματίζει ήδη κεντρικό ρόλο στην εξωστρέφεια της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο ακαδημαϊκό προορισμό στην Ελλάδα για φοιτητές/τριες αμερικανικών πανεπιστημίων μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, με περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες και συνολικό οικονομικό αποτύπωμα των ξένων φοιτητών που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Βασισμένο σε αυτήν τη δυναμική, το Ανατόλια ενισχύει την παρουσία του στις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται, προσελκύοντας νέους φοιτητές/τριες και προσφέροντάς τους σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβάλλοντας στην κάλυψη κρίσιμων ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού σε καίριους τομείς της οικονομίας», λέει στη «ΜτΚ» ο Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.
To ΣτΕ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν την Παρασκευή, 11 Απριλίου, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από μεμονωμένους καθηγητές, την ΠΟΣΕΔΠ και τον πρώην υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, Γιώργο Κατρούγκαλο, με αίτημα την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με το επιχείρημα ότι ο νόμος για την εγκατάσταση και λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αντιβαίνει το άρθρο 16 του συντάγματος. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα που εικάζεται πως θα αντιμετωπιστεί με τη λογική του κατ’ επείγοντος και θα εκδοθεί σχετικά γρήγορα και η απόφαση.
Ενίσχυση των ΑΕΙ
Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, δεν παραλείπει να τονίσει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στηρίζουν απαρέγκλιτα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. «Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των κονδυλίων που δόθηκαν και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από τις προκηρύξεις προγραμμάτων, με χρήματα τόσο εθνικά, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σαφώς, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και αν υπήρχαν, θα δίνονταν περισσότερα χρήματα. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος αυξήθηκε το ακαδημαϊκό προσωπικό όπου δόθηκαν 1.000 νέες θέσεις, αριθμός υπερδιπλάσιος από τους αποχωρούντες». Ιδιαίτερα σημαντικές είναι τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, και οι συνεργασίες των ΑΕΙ με πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού, στο πλαίσιο δράσεων διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.04.2025
Σ. Ζαχαράκη: «Η Ελλάδα κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση»
Δωρεά σχολείου στη Β’ Κοινότητα από τον επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη
Η επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών και τα λάθη του Προξενείου
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου μιλά για τα πλεονεκτήματα του ιδρύματος έπειτα από τη συγχώνευση με το πρώην ΑΤΕΙ-Θ το 2019