- Newsroom
Τις ανησυχίες των ελλήνων παραγωγών φέτας για τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει δημοσίευμα του Reuters.
Οπως αναφέρει, το 2019, η χώρα είχε καταφέρει να πετύχει την εξαίρεση της φέτας από τους δασμούς των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ένας μικρός συνεταιρισμός 1.200 κτηνοτρόφων που παράγει φέτα στην νότια Πελοπόννησο είχε έναν μεγάλο στόχο φέτος: την είσοδο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη να επιβάλει δασμούς 10% στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επισκιάσει στα σχέδιά τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γλίτωσε από τον εμπορικό πόλεμο, αντιμετωπίζοντας αμοιβαίες δασμολογικές τιμές 20%.
«Ποιο μερίδιο από τους δασμούς θα πάει στον τελικό καταναλωτή... πού θα κάτσει η μπίλια της ρουλέτας, μένει να φανεί», είπε ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Λάτσης, μέσα από τον ψυκτικό θάλαμο της παραγωγικής μονάδας που στεγάζει 6.000 βαρέλια οξιάς, όπου η φέτα ωριμάζει σε άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο συνεταιρισμός, ένας από τους πολλούς παραγωγούς φέτας στη χώρα, προμηθεύει την ελληνική αγορά με περίπου 5.000 τόνους φέτας ετησίως από το εργοστάσιό του στα Καλάβρυτα.
Πέρυσι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 140.000 τόνοι φέτας, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου το 8% των εξαγωγών έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες - ο όγκος διπλασιάστηκε σε τέσσερα χρόνια.
Τώρα, τα ελληνικά γαλακτοκομεία που εξάγουν φέτα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ αναμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τουλάχιστον στο μισό αυτές τις εξαγωγές.
«Φοβάμαι ότι η φέτα δεν θα βρει διέξοδο από τους δασμούς αυτή τη φορά», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γάλακτος Ελλάδας. «Πρέπει να κινηθούμε ώστε να εκτρέψουμε αυτές τις ποσότητες σε άλλες αγορές».
Παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων εξακολουθεί να στοιχηματίζει στην επέκτασή του στο εξωτερικό. «Είμαστε αισιόδοξοι πως ό,τι και να γίνει - γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά - θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εισέλθουμε», είπε ο κ. Λάτσης.
Οι τρίτες χώρες θα σώσουν το «παιχνίδι» των ελληνικών εξαγωγών – Αβέβαιο το τοπίο την επόμενη μέρα
«Ήταν μια βραδιά αναμονής, η οποία έφερε ανάμικτα συναισθήματα. Πλέον γνωρίζουμε ποιο είναι το τοπίο» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σχολιάζοντας ότι η επιβολή 25% δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία και 20% οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπει την απαλοιφή δασμών σε κάποια προϊόντα, όπως ήλπιζαν οι Έλληνες εξαγωγείς. Ωστόσο, όπως είπε, «οι τρίτες χώρες, είναι αυτές που θα σώσουν το παιχνίδι των ελληνικών εξαγωγών και του ελλείμματος που έχουμε διαχρονικά».
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και το πώς αναμένει να αντιδράσει η Ευρώπη τόνισε: «Βλέπουμε κάποιες χώρες να υποστηρίζουν επιθετικές πολιτικές απέναντι στον Τραμπ, ενώ άλλες προτείνουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Το τοπίο είναι αβέβαιο και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις, είτε αυτές αφορούν αντίμετρα είτε διαπραγματεύσεις για άρση κάποιων δασμών».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι όσον αφορά στη χώρα μας οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, με τις εξαγωγές να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το εμπορικό πλεόνασμα να ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλά ελληνικά προϊόντα είναι θυμικά – Εγείρουν το όνειρο του Αμερικανού καταναλωτή
«Το 30% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα, το 23% πετρελαιοειδή και το 41% βιομηχανικά προϊόντα. Ιδιαίτερα, το ελληνικό κρασί, οι βρώσιμες ελιές και τα ροδάκινα έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην αμερικανική αγορά», είπε τονίζοντας παράλληλα ότι «πολλά προϊόντα μας είναι θυμικά και εγείρουν, αν θέλετε, το όνειρο του Αμερικανού καταναλωτή».
Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ελληνικής κοινότητας τονίζοντας ότι είναι ο κύριος αγοραστής κυρίως καταναλωτικών προϊόντων. «Η Ομογένεια, με τη λογική του συναισθήματος, δε θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά προϊόντα» είπε προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, οι Έλληνες εξαγωγείς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διεισδύσουν σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη των εξαγωγών.
Oι Έλληνες είναι πολυμήχανοι και δραστήριοι
Όσον αφορά το κόστος των δασμών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων σχολίασε πως «οι νέοι δασμοί θα επιφέρουν αυξήσεις τιμών». Οι Έλληνες εξαγωγείς, τους οποίους χαρακτήρισε πολυμήχανους και δραστήριους, εκτίμησε ότι πιθανόν θα μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Παράλληλα, τόνισε ότι «η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν είναι τόσο αρνητική όσο στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τις απώλειες».
Αναφερόμενος επίσης στην ευρύτερη εικόνα του ελληνικού εξαγωγικού τομέα, σχολίασε: «Παρά τις προκλήσεις, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν παρουσιάσει αύξηση σχεδόν 10%, ακόμη και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική του τομέα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται, ακόμα και όταν οι τιμές, όπως του ελαιολάδου, πέφτουν».
Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε στο ελληνικό γιαούρτι που κατακτά την αμερικανική αγορά καθώς και στο κρασί κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα κρασιά Σαντορίνης που όπως είπε, παρότι είναι τα ακριβότερα «είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης και ένα μέσο διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων».
Μιλώντας για τον κλάδο του είπε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του ελληνικού brand διεθνώς» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική υποστήριξη ως προς την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Να είναι πιο ουσιαστική η ενίσχυση των Ελλήνων εξαγωγέων που απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια ότι μπόρεσαν να τα καταφέρουν και έστριψαν τη ματιά τους από το εσωτερικό εμπόριο και το μετέτρεψαν σε εξαγωγές».
Αντιδρούν και οι Θεσσαλονικείς
Τη διαβεβαίωσή ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, δίνουν στους συνεργάτες τους οι Έλληνες βιομήχανοι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ελληνική κομπόστα και τα κατεψυγμένα φρούτα συνολικά, αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τις εξαγωγές της χώρας μας.
«Δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της αμερικανικής αγοράς», επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΚΕ και υπογραμμίζει ότι «οι Η.Π.Α. είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας, αφού στην αγορά αυτή κατευθύνεται το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100 εκατ. Ευρώ». Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις τρέχουσες εξελίξεις η ΕΚΕ σημειώνει ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και «εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου».
Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι «η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου».
Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2022 και η τάση καταγραφόταν δυναμικά αυξητική, που όμως ανακόπτεται λόγω της επιβολής των δασμών που ανακοινώθηκαν.
«Κυρώστε άμεσα τη συμφωνία με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR»
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να εντείνουν τις ενέργειές τους και να προχωρήσει άμεσα η κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), που προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση των δασμών κατά 5% ετησίως μέχρι και τον μηδενισμό τους. «Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΕ.
Όπως έχει επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, οι αγορές των χωρών της Mercosur ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδάκινου (π.χ. εξαγωγές του 1998, 22.000 τόνοι), μέχρι που επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί 55%, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34%.
«Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί», είχε δηλώσει, εξηγώντας ότι «η ισχύς της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, την οποία έχουν και απόλυτη ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της ΕΕ. π.χ στην αγορά της Γερμανίας, ενώ εξάγονταν 50.000-60.000 τόνοι, την τελευταία διετία/τριετία, δεν ξεπερνούν τις 30.000 τόνους».
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ)
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1995 ως επαγγελματική οργάνωση. Στόχος της η εκπροσώπηση των βιομηχανιών που παράγουν κομπόστες φρούτων (κυρίως ροδάκινο, αλλά και αχλάδι, βερίκοκο, φρουτοσαλάτα).
Σήμερα, η Ε.Κ.Ε. εκπροσωπεί 16 βιομηχανίες μεταποίησης που παράγουν εκτός από τις κομπόστες που προαναφέραμε απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου, αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα φρούτων. Οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών αυτών βρίσκονται κυρίως στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας αλλά και Θεσσαλονίκης και Αργολίδας. Προμηθεύονται φρούτα από τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Πιερίας, Λάρισας, Αργολίδας και Κορινθίας. Περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες παράγουν αυτά τα προϊόντα, ενώ στις βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.