Αθήνα: Η στιγμή της διάσωσης των τουριστών που αποκλείστηκαν στο ρέμα Προμπονά (βίντεο)
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 11 πυροσβέστες με 4 οχήματα
Δεν σταματούν τα τροχαία δυστυχήματα με αιτία την οδήγηση σε κατάσταση μέθης - Τα εγκλήματα και η ατιμωρησία
Μακραίνει συνεχώς η μαύρη λίστα από θανατηφόρα τροχαία με ιθύνοντες ασυνείδητους οδηγούς που καταναλώνουν ανεπίτρεπτες ποσότητες αλκοόλ και έπειτα πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους. Μόνο τον τελευταίο μήνα τα περιστατικά είναι αλλεπάλληλα και καθημερινά με συγκρούσεις σε όλη τη χώρα και ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, επειδή κάποιος άλλος είχε αποφασίσει να πιεί και να οδηγήσει.
Την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, απασχόλησαν τις Αρχές και τα μέσα τουλάχιστον τέσσερα τροχαία με οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Η μετωπική σύγκρουση στον Λαγκαδά όμως, συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και βύθισε στο πένθος μία οικογένεια και την τοπική κοινωνία, με τον θάνατο της 50χρονης μητέρας δύο παιδιών. Ο 60χρονος, που του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα λόγω οδήγησης σε κατάσταση μέθης, μπήκε ξανά μεθυσμένος στο αυτοκίνητο την προηγούμενη Παρασκευή και έπεσε πάνω στην 60χρονη που πήγαινε με το όχημά της να πάρει το παιδί της. Η γυναίκα έχασε τη ζωή της ακαριαία, ενώ τραυματίστηκε βαριά και ο 60χρονος.
Τροχαίο σε κατάσταση μέθης προκάλεσε την περασμένη Κυριακή και μία 27χρονη. Η νεαρή γυναίκα συγκρούστηκε με μηχανή, ενώ στη συνέχεια προσέκρουσε σε σταθμευμένα οχήματα, και όπως επιβεβαιώθηκε στο αλκοτέστ, είχε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπτό όριο.
Ένα άγριο περιστατικό συνέβη στην Πολίχνη το βράδυ της Τρίτης, όταν μεθυσμένος οδηγός συγκρούστηκε με όχημα όπου επέβαιναν δύο άτομα και χωρίς δεύτερη σκέψη κατέβηκε με μαχαίρι και άρχισε να τους επιτίθεται. Ενώ, μία παραλίγο τραγωδία αποτράπηκε την προηγούμενη Παρασκευή, όταν μία Ουκρανή σε κατάσταση μέθης έπεσε πάνω σε τρέιλερ οχήματος που οδηγούσε πωλητής λαϊκής αγοράς. Για δευτερόλεπτα δεν έπεσε πάνω στον οδηγό και ευτυχώς, καθώς η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που όλα τα προϊόντα του πωλητή σκορπίστηκαν στον δρόμο.
Πολλά περιστατικά όμως σημειώθηκαν και στην Αθήνα, με θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία όπου και πάλι εμπλέκονταν μεθυσμένοι οδηγοί. Χαρακτηριστική περίπτωση της 22χρονης που υπό την επήρεια αλκοόλ εμβόλισε ταξί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του οχήματος στο Περιστέρι. Λίγες ημέρες αργότερα, την περασμένη Τρίτη, επαγγελματίας οδηγός ταξί συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στο Πικέρμι μετά από τροχαίο που προκάλεσε, με αποτέλεσμα να τραυματίσει μία 65χρονη και έναν 17χρονο που επέβαιναν σε άλλο όχημα. Χωρίς δίπλωμα και υπό την επήρεια αλκοόλ προκάλεσε τροχαίο 24χρονος και στον Κορυδαλλό στις 24 Μαρτίου.
Τα περιστατικά είναι πολλά και δυστυχώς καθημερινά, αφού πολλοί ασυνείδητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι μπορεί να προκαλέσουν, οδηγώντας μεθυσμένοι. Ένα από τα πρόσφατα περιστατικά που δεν μπορεί να ξεχαστεί είναι και αυτό που προκάλεσε τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη στην Κρήτη μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 45χρονος. Πριν το τροχαίο ο δράστης είχε ελεγχθεί από τρεις αστυνομικούς που τον σταμάτησαν και παρότι είχε διαπιστωθεί ότι οδηγεί μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, δεν τον συνέλαβαν.
Η περίπτωση του Λαγκαδά
Αν και μετά τα πρώτα 24ωρα από την θανατηφόρα σύγκρουση υπήρχε άρση της φρούρησης του 60χρονου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, διότι ο εισαγγελέας ζήτησε να συνεχιστεί η προανάκριση και να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία, τελικά την Παρασκευή το πρωί οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται.
Ο λόγος ήταν ότι την Πέμπτη παραδόθηκε η δικογραφία στα χέρια του ανακριτή και άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 60χρονου για επικίνδυνη οδήγηση που επέφερε τον θάνατο. Ο ίδιος, μετά την ποινική του δίωξη, μιλώντας στη «ΜτΚ» δήλωσε πως θα προτιμούσε να είναι στη θέση της 50χρονης.
«Είμαι συγκλονισμένος, μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της 50χρονης. Δεν κατάλαβα πως έγινε, δεν ήθελα να προκαλέσω τον θάνατο» λέει ο 60χρονος. «Εκείνη την ημέρα είχα πάει στο Κολχικό σε ένα καφενείο όπου βρίσκω παρηγοριά μετά τον θάνατο του αδελφού μου της μητέρας μου. Είχα φάει και ήπια δυο ποτήρια τσίπουρα αλλά μετά ήπια δυο σόδες και καφέ. Δεν ξέρω τι έγινε στον δρόμο, ξαφνικά τυφλώθηκα από τα έντονα φώτα στον δρόμο. Έκανα σινιάλο να τα χαμηλώσουν και τότε θυμάμαι ότι άκουσα έναν δυνατό θόρυβο και βρέθηκα στην άσφαλτο» περιγράφει, σύμφωνα με όσα θυμάται, όπως λέει στη «ΜτΚ».
Για τον λόγο που συνεχίζει να οδηγεί παρότι του πήραν το δίπλωμα, ισχυρίζεται πως «το κάνω από ανάγκη. Βγαίνω στον δρόμο με το αυτοκίνητο για να μπορώ να πουλάω κάλτσες και εσώρουχα. Δεν μπορώ να ζήσω αλλιώς. Μένω με τον πατέρα μου και έχουμε τις χειρότερες σχέσεις, δεν με αφήνει να κάνω ούτε μπάνιο».
«Υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας»
Παρότι γίνονται γνωστά τα θανατηφόρα τροχαία, υπάρχει ευαισθητοποίηση και αυξάνονται οι έλεγχοι, συνεχίζουν πολλοί να οδηγούν μεθυσμένοι. Σύμφωνα με ειδικούς, σε αυτό βοηθάει το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει.
«Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να πιάνονται στα χέρια στους δρόμους, οδηγούς να βρίζουν αλλά ακόμα και ρατσιστικές συμπεριφορές σε γυναίκες που οδηγούν. Πόσο μάλλον οδηγούς που πίνουν και βγαίνουν στον δρόμο και όποιον πάρει ο χάρος. Δυστυχώς, υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας και γι’ αυτό δεν σκέφτονται όσα θα προκαλέσουν», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Κωνσταντινίδου και εξηγεί ότι «πολλοί έχουν στο μυαλό τους την υπόνοια της κρατικής διαφθοράς, ενώ άλλοι επηρεάζονται από το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που κινούνται. Όλα παίζουν ρόλο στον ανθρώπινο ψυχισμό».
Η ίδια πιστεύει πως ο 60χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο ατύχημα στον Λαγκαδά, θα οδηγήσει σύντομα αυτοκίνητο και δεν θα αλλάξει συμπεριφορά, αν δεν γίνει κάτι πιο δραστικό για όλους. «Χρειάζεται μία βαθιά κοινωνική παρέμβαση σε θεσμικό και δομικό επίπεδο, να θεσμοθετηθούν κλιμάκια που μπορούν να φροντίζουν τους ανθρώπους και όχι να τους αντιμετωπίζουν εξαρχής ως εγκληματίες. H κοινωνική παρέμβαση θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος πρόνοιας αλλά και αυστηροποίηση ποινών. Θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει έγκλημα αλλά και τιμωρία», τονίζει στη «ΜτΚ» η κ. Κωνσταντινίδου.
«Πρέπει να ανοίγουν νωρίτερα τα στόματα»
Την ανάγκη για ενεργοποίηση της κοινωνίας και της άμεσης παρέμβασης πριν συμβεί το κακό, κάνει λόγο ο αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Συμεωνίδης. «Δυστυχώς και στην περίπτωση του Λαγκαδά τα στόματα άνοιξαν μετά το δυστύχημα. Κανένας δεν καταγγέλλει ή αναφέρει σε αρμόδιες Αρχές, πριν γίνει το κακό. Ενδεικτικά να σας πω ότι δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν μας κάλεσε μία γυναίκα και μας είπε ότι είναι σε γάμο με τον άντρα της, έχει πιεί και θέλει να οδηγήσει. Αυτή η γυναίκα απέτρεψε ένα τροχαίο και ίσως έναν θάνατο. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργούμε, προληπτικά», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Συμεωνίδης.
Πάντως, για το νομικό πλαίσιο, ο κ. Συμεωνίδης σημειώνει πως «το 90% των τροχαίων είναι σχεδόν πάντα κατηγορίες για αμέλεια που σημαίνει ότι είναι πλημμελήματα και οι περισσότεροι αφήνονται ελεύθεροι μέχρι τη δίκη. Ακόμα και όταν υπάρχει θάνατος, η κατηγορία είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια, εκτός αν ο εισαγγελέας αποφασίσει να αναβαθμίσει σε κακουργηματικές τις κατηγορίες».
Του Αλέξανδρου Βαρτζόπουλου
Δικηγόρου ΜΔ, L.LM
Tι προβλέπεται νομικά για τους μεθυσμένους οδηγούς
Ακολούθως της διατάξεως του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ορίζεται ότι: «Απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος κατά την οδήγηση του οχήματος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού. Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 g/l) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου”.
Βασικό στοιχείο για την κατάφαση της αντικειμενικής υπόστασης του εν λόγω εγκλήματος είναι «ο επηρεασμός του οδηγού». Επηρεασμένος δε από το οινόπνευμα δύναται να θεωρηθεί κάποιος, όταν βρίσκεται σε υπερδιέγερση, εξέρχεται της νηφαλιότητας, οι ιδιότητες της μνήμης και της προσοχής του είναι εξασθενημένες και εξαιτίας αυτής της κατάστασης διακατέχεται από υπέρμετρη ευεξία, υπερεκτιμά τις ικανότητες και δυνατότητές του περί του οδηγείν και συνήθως προβαίνει και σε επικίνδυνους χειρισμούς (βλ. Ον. Ονουφριάδη, Κ.Ο.Κ., εκδ. Μ. Ονουφριάδη, Αθήνα 1995, σελ. 476).
Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αναλόγως με το ανευρεθέν ποσοστό αλκοόλ ορίζονται ως ακολούθως:
1. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,20 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,10 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 200 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / 5 βαθμοί ποινής
2. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 700 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες / 9 βαθμοί ποινής.
3. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 1.200 ευρώ / Φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.
4. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση.
Πρόστιμο: 2.000 ευρώ / Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.
5. Οδήγηση υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, που σύμφωνα με τις οδηγίες τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης.
Πρόστιμο: 200 ευρώ/ Φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών/ Αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα τριών (3) μέχρι έξι (6) μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.
Σε όσες περιπτώσεις, γίνεται λόγος για ποινή φυλάκισης, προβλέπεται πέραν των διοικητικών κυρώσεων και ποινική ευθύνη του οδηγού. Συνεπώς ο αρμόδιος αστυνομικός υπάλληλος, που διενεργεί το αλκοτέστ ή τον εν γένει έλεγχο είναι υποχρεωμένος να συλλάβει τον ελεγχόμενο και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, ως τούτη ορίζεται στα Αρθ. 417 επ Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Εν προκειμένω, ο συλληφθείς αρχικά προσάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα/Διεύθυνση, για σήμανση (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογράφιση), όπου διενεργείται και η “Αστυνομική προανάκριση”. Στη συνέχεια, το συντομότερο προσάγεται στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος αποφασίζει εάν ο θα δικαστεί αμέσως από το αρμόδιο Δικαστήριο, ή θα ορισθεί τακτική δικάσιμος.
Να σημειωθεί, ότι η προαναφερθείσα διαδικασία του αυτοφώρου εφαρμόζεται μόνον στα πλημμελήματα δηλ. σε αδικήματα για τα οποία προβλέπεται η ποινή της φυλάκισης.
Ωστόσο, στα κακουργήματα, δηλ. σε αδικήματα για τα οποία προβλέπεται η ποινή της καθείρξεως, ο συλληφθείς οδηγείται ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος διατάσσει τη διεξαγωγή Κυρίας Ανακρίσεως και τον παραπέμπει στον αρμόδιο Ανακριτή.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 30.03.2025
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 11 πυροσβέστες με 4 οχήματα
Κατηγορείται ότι το 2022, πυροβόλησε τραυματίζοντας θανάσιμα άνδρα μέσα σε ένα σπίτι
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ζήτησε να λάβει ομόφωνη στήριξη, αλλά τελικά υπέγραψαν 15 από τα 25 μέλη
Το ψηφιακό εργαλείο είναι πλέον διαθέσιμο και στις φορητές συσκευές - Δείτε τις δυνατότητες του