- Newsroom
«Εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρήσει τους μαζικούς δασμούς που ανακοίνωσε σήμερα, η πρωτοφανής εμπορική πολιτική του θα προκαλέσει πιθανότατα την πτώση τόσο της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας το 2025», προειδοποίησαν αναλυτές της JPMorgan.
Η JPMorgan σημείωσε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τους φόρους των Αμερικανών κατά 660 δισ. δολάρια ετησίως, τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην πρόσφατη μνήμη με διαφορά. Θα προκαλέσουν επίσης εκτίναξη των τιμών, προσθέτοντας 2% στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ένα μέτρο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που αγωνίζεται να επανέλθει στη γη τα τελευταία χρόνια.
«Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα είναι σημαντικός», ανέφεραν οι αναλυτές. «Θεωρούμε την πλήρη εφαρμογή αυτών των πολιτικών ως ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ».
Το σοκ θα επιδεινωθεί από την πτώση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος και από τυχόν αντίποινα που θα υποστεί η Αμερική, καθώς οι ξένες χώρες ενδεχομένως θα επιβάλουν νέους δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τονίζουμε έτσι ότι αυτές οι πολιτικές, εάν διατηρηθούν, θα ωθήσουν πιθανώς την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος», ανέφεραν οι αναλυτές.
«Αύξηση τιμών σε κακάο, καφέ και βρώμη για τους Αμερικανούς καταναλωτές»
Ο αντιπρόεδρος εκστρατειών και ειδικών έργων στην Ένωση Καταναλωτικών Μάρκων προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα παράγονται ήδη στις ΗΠΑ, «εξακολουθούμε να έχουμε μια εγγενή εξάρτηση από τα αγαθά που προέρχονται από το εξωτερικό».
Ο ίδιος αναμένει ότι το κόστος διάφορων καθημερινών αγαθών θα αυξηθεί.
«Το κακάο, ο καφές, η βρώμη από τον Καναδά, συγκεκριμένοι τύποι χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δοχείων για το σπρέι μαλλιών, για μια σούπα θα αυξηθούν… Δεν μπορείτε να βρείτε αυτά τα προϊόντα εδώ», τονίζει.
«Και έτσι ένας δασμός, στο τέλος της ημέρας, απλώς αυξάνει το κόστος παραγωγής, και αναπόφευκτα, αυτό θα γίνει αισθητό από τους καταναλωτές».
«Πλήγμα για τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ»
Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι οινοπαραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν πάρα πολύ για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί. Πέρυσι, το 28% των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, δηλαδή αξίας περίπου 5,28 δισ. δολαρίων.
Αυτοί οι αριθμοί εξηγούν γιατί η CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins), η οποία εκπροσωπεί τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ, δηλώνει ότι η αγορά κρασιού των ΗΠΑ «είναι θεμελιώδης για την οικονομική σταθερότητα» του κλάδου τους.
Οι φιάλες τους αντιμετωπίζουν τώρα δασμό 20%, πράγμα που σημαίνει υψηλότερες τιμές, αν ούτε οι οινοπαραγωγοί ούτε οι λιανοπωλητές είναι διατεθειμένοι να δεχτούν πλήγμα στα κέρδη τους. Πολλοί Αμερικανοί μπορεί τώρα να αποφασίσουν ότι ένα εισαγόμενο ευρωπαϊκό μπουκάλι κρασί είναι μια πολυτέλεια.
Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς, λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ πρότεινε ένα πακέτο στήριξης για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης στο εσωτερικό και η κλιματική αλλαγή.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο γενικός γραμματέας της CEEV κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ «να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας διαπραγματευτικής λύσης που θα αποτρέψει την επιβολή δασμών στα αμπελοοινικά προϊόντα».
Άμεσες επιπτώσεις στην Ασία
Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, και οι τρεις βασικοί δείκτες βυθίζονταν. Η τιμή του χρυσού, τοποθέτησης που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ανέβαινε ακόμη περισσότερο. Στην Ασία, τα χρηματιστήρια που άνοιξαν έμοιαζαν σε κατάσταση παραζάλης (–4% στο Τόκιο, περί το –2% σε Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ).
Η επίθεση προστατευτισμού του Λευκού Οίκου, που για να βρει κάποιος όμοια θα χρειαστεί να ανατρέξει στα χρόνια του 1930, προβλέπει κατ’ ελάχιστον την επιβολή τελωνειακών δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, που ανεβαίνουν πολύ, ως πάρα πολύ, για χώρες που η Ουάσιγκτον κρίνει ότι είναι ιδιαίτερα «εχθρικές» σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
Η επιβάρυνση θα είναι αστρονομική ειδικά για την Κίνα. Τα προϊόντα της είναι αντιμέτωπα με νέους δασμούς 34%, που προστίθενται στους δασμούς 20% που είχαν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά» στους δασμούς αυτούς, εννοεί να τους ανταποδώσει και παροτρύνει την Ουάσιγκτον να τους «ακυρώσει» για να μην τεθεί «σε κίνδυνο» η «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο.