Ωραιόκαστρο: «Σκούπα» για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανές - Αποδεσμεύονται θέσεις πάρκιγκ

Η επιχείρηση εξελίσσεται από τον δήμο με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος, ενώ ενημερώνεται και η ΕΛ.ΑΣ για τυχόν κλεμμένα οχήματα

Επιχείρηση «σκούπα» για όλα τα οχήματα, μεταξύ αυτών και δίκυκλα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του έθεσε σε εφαρμογή ο δήμος Ωραιοκάστρου σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί πολύτιμος δημόσιος χώρος για τις ανάγκες στάθμευσης μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα να μειωθεί η ρύπανση που προκαλείται από αυτά.

Ήδη, το τελευταίο διάστημα ο δήμος έχει απομακρύνει πάνω από 70 οχήματα που βρίσκονταν παρατημένα σε διάφορα σημεία και γειτονιές του Ωραιοκάστρου, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα φτάσουν τα 150 ίσως και παραπάνω.

Μάλιστα ο δήμος έχει ήδη γνωστοποιήσει στους πολίτες το πρόγραμμα, ζητώντας τους να αναφέρουν την ύπαρξη τυχόν εγκαταλειμμένων οχημάτων στις γειτονιές τους, προκειμένου να τα απομακρύνει.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται, όπως ανέφερε στο emakedonia.gr ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, Δημήτρης Καρασαββίδης, είναι απολύτως αναγκαίο και ο δήμος το τρέχει πλέον εντατικά, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την αποδέσμευση ελεύθερου χώρου και θέσεων στάθμευσης.

Εξήγησε ότι η υπηρεσία ξεκίνησε το πρόγραμμα πέρυσι, ωστόσο για διάφορους λόγους καθυστέρησε, ενώ από φέτος τρέχει με εντατικούς ρυθμούς. «Είναι τόσο μεγάλη η πληγή και η εστία ρύπανσης που προκαλούν στο περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο που κάνουμε ετήσια σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, ο οποίος προωθεί τα οχήματα στην ανακύκλωση, αλλά στην ουσία θα είναι μια σύμβαση διαρκής» τόνισε ο κ. Καρασαββίδης.

Σε γνώση της αστυνομίας για τυχόν κλεμμένα

Κληθείς να απαντήσει αν το πρόβλημα έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν που ήταν πολύ έντονο σε πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Υποδομών και καθημερινότητας υποστήριξε ότι παραμένει μεγάλο και με διαδικασίες που είναι πολύ χρονοβόρες.

«Υπάρχει και η δυνατότητα της απόσυρσης από τους ιδιοκτήτες, που θα πάρουν και μια μικρή αποζημίωση, ωστόσο επιλέγουν να τα εγκαταλείπουν σε βάρος του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Καρασαββίδης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία είπε ότι ο δήμος εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα (Ι.Χ και δίκυκλα) και στη συνέχει ενημερώνει την εταιρεία με την οποία έχει κάνει τη σύμβαση για την απομάκρυνσή τους και εν συνεχεία της ανακύκλωσής τους.

«Εκτός τη σήμανση πάνω στα αυτοκίνητα, που ενημερώνει ότι θα αποσυρθούν, εμείς ως δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε και το τμήμα της ασφάλειας, γιατί μπορεί κάποια από αυτά να είναι κλεμμένα και να έχουμε περιπέτειες, τις οποίες θέλουμε να αποφύγουμε» επισήμανε ο κ. Καρασαββίδης και πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει για όλα τα οχήματα.

«Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε όπως ορίζει ο νόμος είναι χρονοβόρες, αλλά σταδιακά βλέπουμε να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα με την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Με την απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων οχημάτων βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, εξασφαλίζουμε θέσεις στάθμευσης και προστατεύουμε την δημόσια υγεία και το περιβάλλον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επιχείρηση και στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ανάλογη επιχείρηση έχει αναπτύξει και ο δήμος Θεσσαλονίκης, που επιδιώκει να ελευθερώσει πολύτιμο δημόσιο αστικό χώρο. Για τον λόγο αυτό, έχει ενεργοποιήσει ειδικό στρατηγικό σχέδιο από την περασμένη χρονιά, με στόχο έως το τέλος του 2025 να έχει απομακρύνει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που υπολογίζει ότι ξεπερνούν τα 700.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει το Προεδρικό Διάταγμα 116/2004 για τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, με στόχο την απομάκρυνσή τους από τους δημόσιους χώρους και την προώθησή τους προς ανακύκλωση.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 116/2004, ένα όχημα χαρακτηρίζεται ως εγκαταλελειμμένων όταν:
• Εγκαταλείπεται σε δρόμους όπου απαγορεύεται η στάθμευση για πάνω από 30 ημέρες.
• Εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους ή δημοτικούς χώρους για πάνω από 90 ημέρες χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής.
• Εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
• Αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία ή την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασής του, δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

«Ο δημόσιος χώρος οφείλει να γίνεται σεβαστός από όλους. Η συντονισμένη προσπάθεια για την απόδοση πρόσθετων θέσεων στάθμευσης στους πολίτες συνεχίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

484171766-1014642984052151-3842867946873243459-n.jpg
Loader