Δημοτικά σχολεία: Ξεκίνησε η διανομή λογοτεχνικών βιβλίων - 19 ψηφιακά βιβλία διαθέσιμα
Τα 19 λογοτεχνικά βιβλία είναι διαθέσιμα σε μορφή PDF στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ebooks.edu.gr - Δείτε τη λίστα
Τι λέει στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών
Σε ολικό makeover των βρεφικών και παιδικών σταθμών του προχωρά εδώ και μερικούς μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο τον Σεπτέμβριο βρέφη και παιδιά να μπουν σε πλήρως ανακαινισμένα και ασφαλή σχολεία. Το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθµών που λειτουργούν εντός νοµικών προσώπων των δήµων ή υπηρεσίας των δήµων, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι ειδικοί όροι καταλληλότητάς τους, καθώς και η διαδικασία ελέγχου τους βρίσκεται σε ισχύ από το 2017, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη «ΜτΚ» η Θεοδώρα Λειψιστινού, αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Θεσσαλονίκης, οι προηγούμενες διοικήσεις του κεντρικού δήμου δεν έκαναν απολύτως τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συνολικά στη δυναμική του ο δήμος έχει 20 βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς εκ των οποίων οι τρεις πρέπει να κλείσουν, καθώς δεν διαθέτουν αύλειο χώρο, όπως όριζε το Προεδρικό Διάταγμα του ’17. «Πρόκειται για ενοικιαζόμενους χώρους που δεν διαθέτουν αυλή και πρέπει να κλείσουν, γιατί είναι παράνομοι. Όμως, δεν θα μειωθεί η δυναμικότητα των παιδιών και μάλιστα, θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερα παιδιά, λόγω των εργασιών που έχουμε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Μέχρι το 2023 έπρεπε να έχουν αδειοδοτηθεί πλήρως οι παιδικοί σταθμοί, όμως, μέχρι τα τέλη του ’23 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου. Το ’24 προχωρήσαμε στις μελέτες και στους διαγωνισμούς που απαιτούνταν και το ’25 ξεκινήσαμε τις αναγκαίες εργασίες σε παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς», τονίζει η κ. Λειψιστινού.
Αυξημένες ανάγκες
Ετησίως ο δήμος δέχεται περισσότερες από 550 αιτήσεις και μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις τις 170, με τις ανάγκες να είναι αυξημένες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους γονείς. Στην οδό Κωλέττη έχουμε ένα τριώροφο κτίριο, με αυλή όπου πέρσι λειτουργούσαν στον πρώτο όροφο τα ΚΔΑΠ και πλέον θα λειτουργήσουν εκεί δύο νέα βρεφικά τμήματα που θα προστεθούν στα δύο υπάρχοντα. Με τις αλλαγές που κάνουμε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερα βρέφη και να καλύψουμε διπλάσιες αιτήσεις», εξηγεί η κ. Λειψιστινού.
Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς (2,5-4ων ετών), όπου οι ανάγκες καλύπτονται στο 75%. «Συνολικά εξυπηρετούμε 1.050 παιδιά. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο Προεδρικό Διάταγμα του ’17 και σε ό,τι αυτό ορίζει, με ειδικά δάπεδα, τουαλέτες για ΑμεΑ, ειδικούς χώρους που απαιτούνται, με στόχο πάντα την ασφάλεια των παιδιών», επισημαίνει.
Οι εργασίες
Προκειμένου οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί του κεντρικού δήμου να είναι έτοιμοι να δεχτούν τους μικρούς μαθητές τον Σεπτέμβριο, από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ εργασιών, με πολλούς χώρους να είναι γιαπιά, προκειμένου να χτιστούν από την αρχή. Στην οδό Κωλέττη ολοκληρώνονται εντός δεκαημέρου οι εργασίες στον τρίτο όροφο και θα ακολουθήσουν εργασίες στον δεύτερο όροφο. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην οδό Αγγελοπούλου στην περιοχή της Τούμπας και στην οδό Στεφάνου Νούκα, στη Χαριλάου. Παράλληλα ολοκληρώνονται οι εργασίες στον μεγάλο σταθμό «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα. Μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσουν και οι εργασίες στον σταθμό που βρίσκεται στην Άνω Πόλη. «Οι εργασίες που ‘τρέχουν’ παράλληλα είναι πολλές και έτσι, όταν απαιτείται, τα παιδιά μεταφέρονται στον καινούριο σταθμό που δημιουργήθηκε εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης, στον πρώτο προβλήτα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παιδικές αυλές πρέπει να διαμορφωθούν. Για παράδειγμα, ο παιδικός σταθμός στη Χαριλάου είχε στην αυλή του πέτρες πεζοδρομίου, και ευτυχώς, η Μητρόπολη τοποθέτησε τάπητα ασφαλείας. Έχουμε αναπτύξει και αναπτύσσουμε συμπράξεις με φορείς, ώστε να έχουμε χορηγίες, γιατί τα χρήματα που απαιτούνται είναι πάρα πολλά», υπογραμμίζει η κ. Λειψιστινού. Η ίδια δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ιδιαίτερα έμπειρο προσωπικό των παιδικών και βρεφικών σταθμών, τονίζοντας πως «η διεύθυνση των παιδικών σταθμών είναι εξαιρετική, ξέρει τη δουλειά της και αγωνίζεται για το καλύτερο».
Ο νέος σταθμός στο λιμάνι
Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί τον Σεπτέμβριο ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός που βρίσκεται στην Α’ προβλήτα του λιμανιού. Ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 46 παιδιών, στο βρεφικό τμήμα βρέφη ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και δύο νηπιακά τμήματα από 2,5 ετών μέχρι την ηλικία φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο χώρος, με δομημένη επιφάνεια 536 τ.μ. και 300 τ.μ. αύλειο χώρο, αναδιαμορφώθηκε με χρηματοδότηση από τον Όμιλο Alumil. Πρόκειται για έναν χώρο που λειτουργούσε ως παιδικός σταθμός, έκλεισε, γιατί δεν είχε παιδιά, μετατράπηκε στη συνέχεια σε πολιτιστικό χώρο, έγιναν ενέργειες, ώστε να παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης και όλα αυτά τα χρόνια κατέληξε να ρημάζει, καθώς είχε κατασκευαστεί το 1963 και μετά το 2014 έμεινε πλήρως αναξιοποίητος.
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κατάφερε μέσα σε μόλις μία χρονιά, βρίσκοντας χορηγό, να κάνει αυτόν τον παιδικό σταθμό ‘κόσμημα’ o οποίος θα λειτουργήσει κανονικά τον Σεπτέμβριο», λέει η κ. Λειψιστινού. Επισημαίνει, τέλος, πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συμπράξεις, ώστε να μπορούν να υλοποιούνται τέτοια έργα. «Πρέπει πάση θυσία να βοηθήσουμε τους νέους γονείς, γιατί το παιδί για να έχει μέλλον, πρέπει να έχει παρόν. Έτσι, εμείς πρέπει να έχουμε παιδικούς σταθμούς που να πληρούν τις καλύτερες προϋποθέσεις και να καλύπτουν τις ανάγκες φιλοξενίας».
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 30.03.2025
Τα 19 λογοτεχνικά βιβλία είναι διαθέσιμα σε μορφή PDF στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ebooks.edu.gr - Δείτε τη λίστα
«Κατηγορηματικά δηλώνεται ότι δεν υπήρξε καμία χειροδικία ή απειλή εναντίον του Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη», αναφέρει το ίδρυμα για τους χθεσινούς προπηλακισμούς
Τι προβλέπεται για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Σ. Ζαχαράκη: «Η Ελλάδα κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση»