Μύλοι Θράκης: «Αλέθουν» επενδύσεις 4 εκατ. – Ποντάρουν στις εξαγωγές

Ο Νίκος Σπέντζας, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, μιλά στο emakedonia.gr - Οι παράγοντες που κρίνουν τις τιμές των αλεύρων, ο παραγωγικός μετασχηματισμός του ομίλου και η επάρκεια της χώρας μας σε σιτηρά

Χαράσσοντας στιβαρή αναπτυξιακή πορεία, οι Μύλοι Θράκης (με παραγωγική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη), μία από τις μεγαλύτερες αλευροβιομηχανίες στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλεύρων για εφαρμογές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, προσβλέπει σε περαιτέρω ισχυροποίηση οικονομικών μεγεθών το 2025.

Με τον τζίρο του 2024 να αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 45 εκατ. ευρώ και τις εξαγωγές σε Βαλκάνια και Κύπρο, κινητήριο μοχλό των εσόδων της εταιρείας (15-20%), ο όμιλος αντιμετωπίζοντας πλήθος προκλήσεων τα τελευταία χρόνια(όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτόξευσε τα λειτουργικά κόστη), αντεπεξήλθε.

Παράλληλα, υλοποιώντας επενδύσεις 4 εκατ. έως το 2028 στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και την βελτίωση της οικονομικής της απόδοσης.

Ο Νίκος Σπέντζας, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, μιλώντας στο emakedonia.gr, ξετυλίγει το επενδυτικό πλάνο των Μύλων Θράκης, απαριθμεί τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των αλεύρων ενώ αναφέρεται και στην επάρκεια της χώρας μας στα σιτηρά, με την Ελλάδα να διαθέτει παραγωγή ικανή να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε μαλακό σιτάρι.

Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σκληρού σιταριού καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί.

«Αυτοματοποίηση της παραγωγής»

photonikosspentzas.jpg

Ποιοι οι βασικοί άξονες και ποιο το ύψος του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας;

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της σχεδιασμού, η εταιρία έχει προγραμματίσει επένδυση για την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η επένδυση, ύψους 1,5 εκατ. €, έχει ξεκινήσει, ωστόσο, για την ολοκλήρωσή της, αναμένουμε την ένταξή μας σε κάποιο αναπτυξιακό νόμο ή άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η επένδυση αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Τέλος στη διάρκεια της περιόδου 2026-2028, η εταιρία θα προχωρήσει σε επιπλέον στοχευμένες εμπορικές και επενδυτικές ενέργειες, ύψους 2,5 εκατ. € περίπου, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγικότητα και την οικονομική της απόδοση.

«Από εξαγωγές το 15% των πωλήσεων»

Σε ποιες ξένες αγορές δραστηριοποιείστε; Τι ποσοστό του τζίρου σας προέρχεται από εξαγωγές;

Οι εξαγωγές αποτελούν το 15% των πωλήσεών μας. Εξάγουμε τα προϊόντα μας κυρίως στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Κύπρου.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των αλεύρων - «Πιέσεις από το ενεργειακό κόστος»

Ποιες οι προοπτικές της αγοράς αλεύρων, ειδικά εφόσον λήξει και ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Οι τιμές των αλεύρων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των σιτηρών, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής για τις αλευροβιομηχανίες.

Οι τιμές των σιτηρών καθορίζονται από πλήθος παραμέτρων, με την αλληλεπίδραση της προσφοράς και ζήτησης, των φυσικών συνθηκών και των γεωπολιτικών εξελίξεων να διαμορφώνουν την τελική τιμή στην αγορά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές των σιτηρών, δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως. Παρόλο που η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σε σχέση με τις μεγάλες αυξήσεις του 2022, δεν είναι μόνο ο πόλεμος που επηρεάζει τις τιμές, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η ζήτηση από μεγάλες αγορές και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τέλος, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους του τελικού προϊόντος παίζει το κόστος ενέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στα κόστη παραγωγής των αλεύρων.

«Πρωτοπόρο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας»

Πόσο αυτάρκης είναι η Ελλάδα στα σιτηρά;

Η Ελλάδα παράγει τόσο σκληρό όσο και μαλακό σιτάρι. Από τη μία πλευρά, η παραγωγή σκληρού σίτου, που προορίζεται κυρίως για την παραγωγή μακαρονιών, επαρκεί για να καλύψει πλήρως την εγχώρια ζήτηση, με το υπόλοιπο να εξάγεται.

Από την άλλη, η παραγωγή μαλακού σίτου είναι περιορισμένη, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα εξαρτημένη από τις εισαγωγές μαλακών σιτηρών. Επιπλέον, τα μαλακά σιτηρά που παράγονται στη χώρα μας δε διαθέτουν την απαιτούμενη ποιότητα για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της αλευροβιομηχανίας.

Για αυτό το λόγο, στους Μύλους Θράκης εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας σε συνεργασία με παραγωγούς από τις εύφορες εκτάσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Με τη βοήθεια του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επιλέξαμε κατάλληλες ποικιλίες σίτου για την παραγωγή ποιοτικών σιτηρών, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των μαλακών σιτηρών στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η εταιρία μας να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών μαλακών σιτηρών σε σχέση με άλλες αλευροβιομηχανίες στην Ελλάδα.

Loader