Για τρίτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη «σώζει» έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της μακρινής Οδησσού

Τρεις πολιτιστικοί φορείς της πόλης συμπράττουν για το Thessaloniki Odessa Classics

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπληξε πολλές πτυχές της ζωής της περιοχής, που άγγιξαν και τον πολιτισμό. Ένας από τους θεσμούς που κινδύνευσε, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Odessa Classics, με παγκόσμια αναγνώριση και κύρος, σώθηκε εξαιτίας του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού που «υιοθέτησε» τη διοργάνωση και την πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη με φορέα υλοποίησης, τότε, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το φεστιβάλ με τίτλο Thessaloniki Odessa Classics 2025 πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τη σύμπραξη τριών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Πολιτισμού φορέων: του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ η πρωτοβουλία αυτή δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους οι οργανισμοί. «Χαίρομαι γιατί οι ήδη εξαιρετικές σχέσεις με το ΚΩΔ και την ΚΟΘ αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο. Μιλάμε για ένα φεστιβάλ στο πλαίσιο του οποίου, χάρη στο ΥΠΠΟ, έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε στην πόλη μας σπουδαία ονόματα, μεγάλους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό είναι προς όφελος του φιλότεχνου και μουσικόφιλου κοινού της πόλης και αυτή είναι η αποστολή μας ως δημόσιοι φορείς πολιτισμού. Είμαι βέβαιος ότι οι δράσεις θα έχουν μεγάλη επιτυχία και καλούμε τους συμπολίτες μας να έρθουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης».

img-9996.jpg?v=0

Ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιούλιος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται η φιλοσοφία της συνεργασίας. «Υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία: οι εκπρόσωποι των μουσικών φορέων του ΥΠΠΟ, πέρα από την εκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό, να έχουμε και μια δυνατή φιλία που καρποφορεί. Έτσι, φέτος μιλήσαμε μεταξύ μας και θελήσαμε να μοιράσουμε αρμοδιότητες και ευθύνες, να διαμοιράσουμε αυτό το κορυφαίο γεγονός στους τρεις φορείς, να εξαπλώσουμε την εμβέλειά του και την επικοινωνία του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί προχωράει πολύ όμορφα», επεσήμανε ενώ έκανε γνωστό ότι η διοργάνωση θα «διακτινιστεί» και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη.

Ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας μέσω βίντεο λόγω απουσίας του για ανειλημμένες υποχρεώσεις θυμήθηκε ότι για πρώτη φορά εκείνος ήταν που πρότεινε στο ΥΠΠΟ να αναλάβει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, αφού είχε ήδη συνεργαστεί με τη διοργάνωση. «Σήμερα για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ είναι εξορισμένο, αλλά είναι ένας σημαντικός διεθνής θεσμός. Τα οφέλη για την πόλη είναι εμφανή και πολλαπλά. Κορυφαίοι καλλιτέχνες έρχονται στη Θεσσαλονίκη φέτος, ενώ με τη σύμπραξη αυτή καθένας συνεισφέρει με τις δικές του παραγωγές», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Γεβγέν Σκρίβα μίλησε για τις ιστορικά πολύ στενές σχέσεις με την Ελλάδα. «Έχουμε ελληνική αρχιτεκτονική σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, αλλά και ελληνικές κοινότητες. Η μεγάλη επανάσταση της Ελλάδας ξεκίνησε από την ελληνική κοινότητα της Οδησσού. Αυτό αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις φιλίας επί αιώνες. Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα στάθηκε στην πλευρά της χώρας μας με οποιαδήποτε υποστήριξη. Τώρα, το φεστιβάλ φέτος έχει μετονομαστεί σε Thessaloniki Odessa Classics. Η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα αυξάνεται και το φεστιβάλ εδώ και τρία χρόνια έχει τη μεγάλη και πολύ δυνατή υποστήριξη του ΥΠΠΟ και των τριών φορέων. Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους φορείς που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο φεστιβάλ και στους Θεσσαλονικείς γενικώς», είπε μεταξύ άλλων ο πρόξενος.

Τις εκδηλώσεις κάθε φορέα στο πλαίσιο του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στα:

https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2

https://www.tsso.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=17

https://tsc.edu.gr/events/

Loader