Έρχονται προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε δήμους και Περιφέρειες

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφορούν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητα και ύδρευση

Με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που θα στελεχώσουν μία σειρά κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, αλλά και των Περιφερειών, θα πορευτούν και φέτος οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες, κυρίως στην καθαριότητα και η ύδρευση.

Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα σε δήμους, Περιφέρειες, αλλά και τα Νομικά τους Πρόσωπα να προετοιμαστούν και να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε όλο το φάσμα του Οργανισμού τους ότι ξεκινά ο προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για το 2025.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφορούν τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και ύδρευση). Γι’ αυτές τις προσλήψεις που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, η δαπάνη καλύπτεται από ανταποδοτικά τέλη των δήμων και πρέπει να έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του δήμου ή της Περιφέρειας.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων αφορά και στα Κοιμητήρια, τα οποία όμως δεν υπολογίζονται ως ανταποδοτικές υπηρεσίες, καθώς τα έσοδα των δήμων προέρχονται από δικαιώματα ή τέλη επιβαλλόμενα προς κάλυψη των δαπανών της συντήρησης των χώρων και εν γένει της λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου τα αιτήματα για προσλήψεις, αναφέρει το ΥΠΕΣ μπορούν να υποβάλλονται εφόσον η δαπάνη καλύπτεται από λοιπές αντικαταβολές.

Συμβάσεις μίσθωσης έργου

Όσον αφορά στα αιτήματα για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και Νομικά Πρόσωπά τους, η εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες στις πολιτιστικές και αθλητικές δομές (δημοτικά ωδεία, εικαστικά εργαστήρια, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ.), δεν απαιτείται να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα δίδακτρα που καταβάλουν οι πολίτες, αλλά αρκεί να καλύπτεται σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) ενώ το εναπομείναν ποσό θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του φορέα».

Αναφορικά με αιτήματα για τις προσλήψεις προσωπικού για τους δήμους αποφασίζει η οικεία Δημοτική Επιτροπή, για τις Περιφέρεις η οικεία Περιφερειακή Επιτροπή και για τα Νομικά Πρόσωπα το οικείο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αιτήσεις για το πρόγραμμα ηλικίας άνω των 55 ετών

Στο μεταξύ «ανάσα» θα πάρουν σύντομα δήμοι και Περιφέρειες, μεταξύ άλλων φορέων, καθώς στις 12 Μαρτίου άρχισε η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων για 6.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων της πληθυσμιακής ομάδας που αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φορείς από ένα ευρύ φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς της Κεντρικής Διοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Μετά την κάλυψη των 26.500 θέσεων που είχαν διατεθεί αρχικά, το πρόγραμμα επεκτείνεται φτάνοντας τις 32.500 θέσεις, σε όλη την επικράτεια. Ο προϋπολογισμός των νέων θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι δαπάνες για το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 750 εκατ. ευρώ.

Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 55 ετών και άνω, ενώ με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα όσοι πληρούν το ηλικιακό όριο μπορούν να συμπληρώσουν τις ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την συνταξιοδότησή τους.

Επίσης, οι δικαιούχοι φορείς μπορούν να αιτηθούν κατ’ ανώτατο όριο πλήθος θέσεων ίσο έως το 15% του μόνιμου προσωπικού τους, διασφαλίζοντας έτσι την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων.

Δήμαρχος Σκύδρας: Αυθαίρετο το ποσοστό 15%

Θέση για το πρόγραμμα, την αναγκαιότητά του αλλά και το περιοριστικό, κατά την άποψή της, ποσοστό 15% για τις προσλήψεις, πήρε η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, η οποία απέστειλε έγγραφο στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία και την αντίθεσής της με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία κάθε δήμος μπορεί να απασχολήσει, μέσω αυτού του προγράμματος, αριθμό εργαζομένων έως το 15% του μόνιμου προσωπικού του.

«Αυτό για τον δήμο Σκύδρας σημαίνει ότι θα πρέπει να απασχολήσει το ανώτερο έναν αριθμό μόλις 15 εργαζομένων. Το παραπάνω ποσοστό είναι εντελώς αυθαίρετο γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του τις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης» επισημαίνει η δήμαρχος.

Πώς είναι δυνατόν, προσθέτει, το ποσοστό αυτό να τίθεται ως κριτήριο για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων σε σύγκριση με τον αριθμό ενός υποστελεχωμένου δήμου, όπως η Σκύδρα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές του ανάγκες ως αγροτικού, περιφερειακού, μικρομεσαίου δήμου;

Για τους λόγους αυτούς, όπως τονίζει η κ. Ιγνατιάδου ο δήμος Σκύδρας ενώνει τη φωνή του με τα συλλογικά του όργανα και τους δήμους της χώρας και διεκδικεί:

* Την κατάργηση του ποσοστού του 15% και την ένταξη κάθε δήμου με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.

* Τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τους δήμους με προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια οι οποίοι θα πρέπει να ενδυναμώσουν την κοινωνική και οικονομική συνοχή, να μειώσουν τις διαπεριφερειακές ανισότητες και να προσφέρουν θέσεις εργασίας στους πολίτες για μια αξιοπρεπή ζωή στην επαρχία.

«Με αυτό τον τρόπο θα τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίζουν να ζουν στον τόπο τους ώστε να αποτραπούν επιπλέον τα φαινόμενα της υποβάθμισης και της αστυφιλίας» σημειώνει η δήμαρχος Σκύδρας.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 23.03.2025

Loader