Αθ. Αηδονά: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί 3.000 έργα και δράσεις για την επιχειρηματικότητα
Η περιφερειάρχης στο 1ο Macedonia Forum, στις Σέρρες
Στην κουβέντα θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στη Μονεμβασιά και μίλησε για την πορεία του στη Θεσσαλονίκη, το Μητσοτάκη, τη Ντόρα, τον Ρίτσο
Μονεμβασιά, Πειραιάς, πολιτικός μηχανικός, Θεσσαλονίκη, ΤΕΕ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, τεχνικά έργα, αλλά και Γιάννης Ρίτσος, Μίμης Ανδρουλάκης και οικογένεια Μητσοτάκη.
Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τον σημερινό καλεσμένο του πρωινού καφέ αντιπεριφερειάρχη υποδομών και δικτύων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Πάρι Μπίλλια.
Στην κουβέντα μας θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στη Μονεμβασιά. «Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» λόγω της ομοιότητας με τη βραχώδη χερσόνησο της Ανδαλουσίας, το μέρος όπου ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος αποκάλεσε τη γενέτειρά του «Πέτρινο Καράβι», είναι «Μαλβαζία των Φράγκων» που έχει δώσει το όνομά της στον διάσημο τοπικό οίνο, είναι μια μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία με μια αδιάκοπη ιστορία 15
αιώνων», λέει για τον τόπο που γεννήθηκε. Πεπεισμένος για το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού καθώς όπως λέει δεν ήθελε «ένα στατικό επάγγελμα. Το γεγονός ότι σχεδιάζεις κάτι στο χαρτί και μετά το υλοποιείς στο εργοτάξιο είναι κάτι που μου άρεσε. Το επάγγελμα του μηχανικού σου δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσεις κάτι να το συν διαμορφώσεις με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων και μετά να το δεις να υλοποιείται. Εκπαιδεύεσαι να
αναλύεις όλα τα δεδομένα, να βρίσκεις την βέλτιστη λύση».
Ξεκινάμε πάντα με την κλασσική ερώτηση: Πίνετε πρωινό καφέ;
Ναι βέβαια, ένα το πρωί στο γραφείο μου στην Περιφέρεια και ένα το μεσημέρι.
Τι είδους είναι;
Το πρωί ελληνικό, το μεσημέρι espresso.
Τι αποτελεί η ώρα του καφέ για εσάς;
Είναι η ώρα του προγραμματισμού των υποχρεώσεων της
ημέρας.
Γεννημένος στη Μονεμβασιά. Αναμνήσεις από εκεί;
Στη Μονεμβάσια γεννήθηκα, αλλά μεγάλωσα στον Πειραιά. Η Μονεμβάσια για μένα είναι πολλά. Είναι οι αναμνήσεις μου, είναι οι καλοκαιρινές διακοπές, οι διακοπές των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ωραία χρόνια, με πολλές αναμνήσεις από αγροτικές εργασίες στα χωράφια των παππούδων, παιχνίδι αλλά και πολύ κολύμπι. Δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαλούν ως το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» (χαμογελάει), λόγω της ομοιότητας με τη βραχώδη χερσόνησο της Ανδαλουσίας, το μέρος όπου ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος αποκάλεσε τη γενέτειρά του «Πέτρινο Καράβι», είναι «Μαλβαζία των Φράγκων» που έχει δώσει το όνομά της στον διάσημο
τοπικό οίνο, είναι μια μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία
με μια αδιάκοπη ιστορία 15 αιώνων.
Η οικογένειά σας;
Ο πατέρας μου εργαζόταν στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο Αθηνά Πειραιά και η μητέρα μου νοικοκυρά.
Στη συνέχεια μετακομίσατε στον Πειραιά. Σχολείο που πήγατε;
Δημοτικό στη γειτονιά μας στο Κερατσίνι και Γυμνάσιο Λύκειο στο Ζάννειο Πειραματικό.
Πως ήταν;
Δύσκολο σχολείο, με πολλές απαιτήσεις και αυστηρούς καθηγητές. Μας βοήθησαν να αγαπήσουμε το διάβασμα και τα μαθήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι
συμμαθητές μου πέρασαν είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στα ΤΕΙ.
Προτιμούσατε μαθήματα ή… αθλήματα;
Στο σχολείο που πήγαινα δεν υπήρχε επιλογή, αναγκαστικά
μαθήματα γιατί αλλιώς δεν μπορούσες να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις.
Πώς προέκυψαν οι σπουδές Πολιτικού Μηχανικού; Ήταν παιδικό όνειρο;
Όχι, δεν ήταν παιδικό όνειρο. Στη Β’ Λυκείου σε μια γιορτή του σχολείου βράβευσαν τους απόφοιτους του σχολείου που είχαν περάσει στο Πανεπιστήμιο. Ένας από αυτούς είχε εισαχθεί στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Άρχισα να ψάχνω τις επαγγελματικές προοπτικές και δεν σου κρύβω ότι ενθουσιάστηκα. Δεν ήθελα ένα στατικό επάγγελμα. Το γεγονός ότι σχεδιάζεις κάτι στο χαρτί και μετά το υλοποιείς στο εργοτάξιο είναι κάτι που μου άρεσε. Δεν σου κρύβω ότι αυτή η επιλογή μου, με δικαίωσε. Το επάγγελμα του μηχανικού σου δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσεις κάτι να το συν-διαμορφώσεις με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων και μετά να το δεις να υλοποιείται. Εκπαιδεύεσαι να αναλύεις όλα τα δεδομένα, να βρίσκεις την βέλτιστη λύση.
Γιατί στο ΑΠΘ;
Η Θεσσαλονίκη είχε και νομίζω ότι συνεχίζει να έχει τη φήμη της καλύτερης πόλης για να ζήσει ένας φοιτητής, με πολλά μέρη για να καταγραφούν οι μελλοντικές μας ιστορίες.
Η πρώτη ανάμνηση από τη Θεσσαλονίκη;
Μια πόλη με φιλόξενους και ανοιχτούς ανθρώπους που
ενδιαφέρονται να σε βοηθήσουν σε οποιαδήποτε δυσκολία.
Τα φοιτητικά χρόνια ήταν πολιτικοποιημένα. Τι σας
πρόσφεραν; Ήταν τελικά χρήσιμη η έντονη πολιτικοποίηση;
Υπήρχε έντονη πολιτικοποίηση με πολύωρες και πολυάριθμες συνελεύσεις στα αμφιθέατρα, με καταλήψεις και με ξύλο καμιά φορά. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσπαθούσε να βάλει σε διάλογο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τη συμμετοχή των πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και στην πρόσβαση πολλαπλών συγγραμμάτων. Αυτά που είναι αυτονόητα για τους φοιτητές σήμερα, τότε αντιμετωπίζονταν από τις άλλες φοιτητικές παρατάξεις ως αιτία καταστροφής των πανεπιστημίων.
Η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα πώς άρχισε;
Η αρχή έγινε στο Πολυτεχνείο με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, το σύλλογο φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών. Στο πέμπτο έτος εκλέχθηκα πρόεδρος του συλλόγου.
Διατελέσατε πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και στη συνέχεια πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Η εμπειρία πως ήταν;
Εξαιρετική, μέσα από τα όργανα τωνσ μηχανικών είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα πέρα
από αυτά του πολιτικού μηχανικού. Το ΤΕΕ, ιδιαίτερα το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ένα εργαστήρι παραγωγής γνώσης, σε επιστημονικά θέματα μηχανικών και σε αναπτυξιακά ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από τις επιστημονικές ομάδες εργασίας έχει διατυπώσει προτάσεις για τα έργα και την ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Και μετά συνιδρυτής εταιρίας τεχνικών έργων. Τι σας έδωσε; Τι χάσατε ενδεχομένως;
Στην αρχή εργάστηκα ως υπάλληλος στο γραφείο του Ρωμύλου Ντώνα, ενός εξαιρετικού μηχανικού, ο οποίος ήταν και δάσκαλός μου στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα. Στο ίδιο γραφείο εργαζόταν και ο Ντίνος Μακέδος, ο μετέπειτα κουμπάρος μας, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ σήμερα. Οι τρεις μας συνιδρύσαμε την εταιρεία το 2002.
Πάμε στα πολιτικά πρόσωπα: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: μήπως ήρθε νωρίτερα από ότι έπρεπε;
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας πολιτικός που με
καθόρισε, μια σπουδαία προσωπικότητα. Ήταν μπροστά
από την εποχή του δυστυχώς οι ιδέες του και οι απόψεις
του λοιδορήθηκαν τότε. Το τίμημα το πληρώσαμε είκοσι
χρόνια αργότερα.
Και η Ντόρα;
Αν είχε εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ το 2009 πιστεύω ότι θα είχαμε περάσει τα μνημόνια πιο ήπια, με μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και πιο γρήγορα. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται τόσο με την κυρίαρχη κοινωνική και οικονομική κατάσταση όσο και με τις ίδιες τις δομές της πολιτικής.
Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι και αυτός Μητσοτάκης. Οι διαφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πατέρα και την αδελφή του;
Πολιτικός με διεθνή ακτινοβολία, έχει διδαχθεί από τα λάθη του πατέρα του και της αδελφής του. Είναι μεθοδικός, εργασιομανής και εξαιρετικός μάνατζερ. Είναι ένας ηγέτης που ανέλαβε τα ηνία της πατρίδας μας μετά από μια δύσκολη περίοδο και κατάφερε να κάνει την Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης ένα κράτος που σέβονται και το υπολογίζουν. Στη Θεσσαλονίκη αφήνει ισχυρό το αποτύπωμά του με τα έργα που έχει σχεδιάσει, έχει ολοκληρώσει και αυτά που θα παραδώσει τα επόμενα
χρόνια.
Τι δε σας αρέσει στη σημερινή κυβέρνηση;
Θα ήθελα να είναι πιο τολμηρή στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του βαθέως κράτους.
Τι σας αρέσει;
Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε ξανά μια Ευρωπαϊκή χώρα, αξιόπιστη, επενδυτικός προορισμός που βλέπει το μέλλον της με αισιοδοξία.
Είστε εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος εδώ και 6 χρόνια και σε διοικητική θέση στην ΠΚΜ. Τα… είδατε όλα ή όχι σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα;
(Γελάει).Λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και της εμπειρίας μου από το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είδα κάτι που να με εξέπληξε.
Γιατί χρειάζονται τόσα χρόνια τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα για να ωριμάσουν;
Η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες μαζί με την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών από μηχανικούς.
Πάμε στα έργα: πώς πάει η διαπλάτυνση της Λαγκαδά;
Τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την χρηματοδότηση και στις αρχές του 2026 θα το δημοπρατήσουμε.
Το Παραλιακό Μέτωπο είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Ποια γενιά θα το απολαύσει;
Το παραλιακό μέτωπο είναι το μεγαλύτερο έργο μετά το Μετρό. Η ρύθμιση του χώρου στην πατρίδα μας είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Πιστεύω ότι οι πρώτες ψηφίδες του μεγάλου ψηφιδωτού του παραλιακού μετώπου θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται σε ένα δύο χρόνια από σήμερα. Η ολοκλήρωσή του χρειάζεται μια δεκαετία.
Ανάπλαση της ΔΕΘ: να προχωρήσει; Και με ποιες διορθώσεις;
Φυσικά, ήδη έχουμε καθυστερήσει. Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, αλλά και ταυτόχρονα αναπτυξιακό. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός πάρκου εκατό στρεμμάτων με την κατασκευή κτιρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας και σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο είναι η βέλτιστη λύση.
Η Θεσσαλονίκη αδικείται ή αδικεί τον εαυτό της;
Και τα δύο, για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένη από την κεντρική εξουσία, με ευθύνη και των τοπικών κέντρων εξουσίας. Αυτό τώρα αλλάζει, η Θεσσαλονίκη το 2030 θα είναι μια πόλη σύγχρονη με εξαιρετικές υποδομές, καλή ποιότητα ζωής, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Τι τής λείπει;
Η οικονομική ανάπτυξη, πιστεύω όμως ότι με τις υποδομές
που δημιουργούνται θα καταστεί επενδυτικός προορισμός.
Πώς πήγε η συνεργασία σας με τον πρώην περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και πως βλέπετε την πορεία του ως Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ;
Με τον Απόστολο ξεκινήσαμε ως συνεργάτες, αλλά στην πορεία η σχέση μας εξελίχθηκε σε φιλία με αισθήματα εκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Μου έδωσε την ευκαιρία πολλές από τις προτάσεις που είχαμε μελετήσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο να τις βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης. Για τον Απόστολο η επιλογή του ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η επιβράβευση για την εξαιρετική δουλειά που έκανε στην Περιφέρειά μας.
Δύο φορές δεν κάνατε το μεγάλο βήμα: το 2019 να διεκδικήσετε την εκλογή σας στη δημαρχεία και το 2024 να αναδειχτείτε περιφερειάρχης. Γιατί; Το μετανιώσατε;
Στη ζωή μου έχω μάθει να λειτουργώ εξίσου καλά και ως στρατιώτης αλλά και ως στρατηγός. Για μένα δεν είναι
αυτοσκοπός τα αξιώματα, αλλά η επίτευξη των στόχων μου και η υλοποίηση των ιδεών μου μέσα από ομαδική δουλειά και συνεργασία με τους κατάλληλους ανθρώπους. Στην Περιφέρεια μου δίνεται η ευκαιρία με τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους και με τους συνεργάτες μου μηχανικούς να το πράξω.
Πάμε στον ιδιώτη Πάρι Μπίλλια. Πώς είναι η οικογενειακή κατάσταση;
Παντρεμένος με την οδοντίατρο Νική Πουλαδή, έχουμε μια
κόρη, τη Βενετία.
Η κόρη με τι ασχολείται; Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει;
Όχι κάθε άλλο, (γελάει) η κόρη μου σπούδασε στο Λονδίνο ηθοποιός και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της στη
δραματουργία και στη σεναριογραφία. Καλλιτεχνική φύση,
είμαι πολύ περήφανος για αυτή γιατί αποφάσισε να κάνει
το όνειρο της πραγματικότητα γνωρίζοντας τις δυσκολίες
που θα αντιμετωπίσει.
Ποια είναι τα σημερινά σας ενδιαφέροντα πέραν των
τεχνικών έργων και της διοίκησης;
Τα ταξίδια τα οποία μου λείπουν λόγω του επιβαρυμένου
ωραρίου, οι βόλτες στα σοκάκια του κάστρου της Μονεμβάσιας, η πεζοπορία που μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τη φύση και να ανακαλύψουμε τοπία και μονοπάτια.
Καλό βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα;
«Το Μπλε λουλούδι» του Μίμη Ανδρουλάκη.
Ολυμπιακός, έτσι;
Στον Πειραιά που μεγάλωσα, δεν είχα και άλλη επιλογή.
Φράση ζωής που σας εκφράζει;
«Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη ποτέ σου
δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της».
Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: αν το είχατε τι θα αλλάζατε στις ελληνικές πόλεις που δεν αλλάζει εύκολα;
Θα ξεκινούσα από τις υποδομές με μεγαλύτερους δρόμους,
μεγαλύτερα πεζοδρόμια, πλατείες και φυσικά πολύ
περισσότερο πράσινο, καθώς και ολοκληρωμένα δίκτυα
ποδηλατοδρόμων. Επίσης οργανωμένες υποδομές και δομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τη διατήρηση αρχοντικών και
νεοκλασικών κτιρίων, τα οποία μας διασφαλίζουν τη διατήρηση της ιστορικότητας των πόλεων και που μπορεί
να τα προσπερνάμε μη γνωρίζοντας την ιστορίας τους.
Η περιφερειάρχης στο 1ο Macedonia Forum, στις Σέρρες
Στα φετινά «Βραβεία Αριστείας» ο σημερνός καλεσμένος βραβεύτηκε στον τομέα της διδασκαλίας
Η συζήτηση ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, το σεισμό του 1978 και έφτασε μέχρι το μετρό, τα αρχαία και το συνδικαλισμό
Θυμήθηκε τα παιδικά χρόνια στο Θησείο, τα ανήσυχα πολιτικά χρόνια της Ιταλίας και τα χρόνια της μεταπολίτευσης και του Ρήγα Φεραίου