Στέλιος Αγγελούδης στη «ΜτΚ»: Ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο 200 στρεμμάτων σε μία σύγχρονη, βιώσιμη ΔΕΘ

Άρθρο του δημάρχου Θεσσαλονίκης στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής»

- Newsroom

Του Στέλιου Αγγελούδη

Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στον δημόσιο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το μείζον ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ με όρους κανονικότητας και όχι real estate, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πόλεις με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη όσο και το σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό αποτύπωμά της.

Καταστήσαμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, πως επιμένουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου, μητροπολιτικού πάρκου στην καρδιά της πόλης, προσβάσιμου σε όλους, με το ελάχιστο δυνατό κτιριακό αποτύπωμα. Ήταν η δική μας διεκδίκηση που έφερε απτά αποτελέσματα, τη ρητή δέσμευση για την ικανοποίηση μας σειράς προϋποθέσεων, όπως:

* την αύξηση του πράσινου αποθέματος από τα 65 στρέμματα (που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση) στα 114 στρέμματα, κάτι που σημαίνει πως το 61% των χώρων της ΔΕΘ μετατρέπονται σε πάρκο.

  • * τη φύτευση 4000 δέντρων (σήμερα υπάρχουν στο χώρο μόλις 189).

* τη μείωση, κατά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, της δομημένης επιφάνειας στο επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου.

Παράλληλα, ήταν η διοίκησή μας αυτή που έθεσε ήδη από τον Απρίλιο του 2024 επί τάπητος το ζήτημα της περαιτέρω επέκτασης του μητροπολιτικού πάρκου σε χώρους του Γ’ Σώματος Στρατού, με τη διεκδίκηση 100, επιπλέον, στρεμμάτων, ώστε να αποδοθεί στην πόλη ένα ενιαίο, πυκνής φύτευσης, μητροπολιτικό πάρκο 200, συνολικά, στρεμμάτων.

Όσον αφορά στην πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θέλω να διευκρινίσω πως δεν είμαι αντίθετος στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ως μέσων έκφρασης της λαϊκής βούλησης, όταν, όμως, αυτά διεξάγονται με συγκεκριμένους όρους και πραγματικά ερωτήματα.

Διλήμματα που δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια το πού ακριβώς θα μεταφερθεί η ΔΕΘ, δεν αντιμετωπίζουν το μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας στο νέο αυτό χώρο (που μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί) και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για την υλοποίησή του δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της πόλης.

Στη διαχείριση του δημόσιου χώρου επιδιώκουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Για μία ακόμη φορά, καλώ όλους τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν σε αυτό το προσκλητήριο ενότητας και ευθύνης που απευθύνουμε, ώστε μαζί να διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο και τη μετεξέλιξη της ΔΕΘ σε μία βιώσιμη, σύγχρονη, λειτουργική και εξωστρεφή δομή.

Η ίδια, η πόλη, οι εξελίξεις που τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες σε ένα ακραία ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, δεν μας επιτρέπουν να αναλωθούμε σε ένα νέο κύκλο ατέρμονων συζητήσεων που, στο τέλος του δρόμου, υπονομεύουν την τοπική οικονομία, τους εκατοντάδες επαγγελματίες και φαλκιδεύουν την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ανάλογους διχασμούς στο παρελθόν.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025

Loader