Από τα σκοτάδια στο... τουριστικό φως

Η Θεσσαλονίκη πλέον, έχει καταστεί στο τουριστικό κέντρο των Βαλκανίων προσελκύοντας κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες γείτονες που έρχονται για να μας γνωρίσουν, περπατήσουν στους δρόμους μας, να φωτογραφηθούν στην θάλασσά μας...

Ήταν πολλά αυτά είχε βιώσει στο πετσί της η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, που δεν επέτρεψαν τη δική μου γενιά -όσους γεννηθήκαμε τις επόμενες δεκαετίες- να έχουμε μια ήρεμη και ξέγνοιαστη ζωή.

Τα φαντάσματα του πρόσφατου -τότε- παρελθόντος, ήταν παντού. Διαφορετικά σε μορφή και ύφος, αλλά παρόμοιας αγριότητας. Τέτοιας, που επέβαλαν παντού ένα πέπλο μυστικότητας, ξενοφοβίας και απόλυτης εσωστρέφειας.

Αυτό κάπου ήταν λογικό. Πώς θα μπορούσαν έτσι εύκολα να χωνευτούν και να ξεπεραστούν τόσα δεινά, τόσες πληγές, τόσες και τέτοιου είδους αλλαγές στην σύνθεση του πληθυσμού.

Βαλκανικοί πόλεμοι, Απελευθέρωση από τους Τούρκους, απαλλαγή από την επιβολή των Βουλγάρων, Α’ παγκόσμιος, Μικρασιατική Καταστροφή και εισροή δεκάδων χιλιάδων κυνηγημένων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες, Β’ παγκόσμιος, Ολοκαύτωμα και εξαφάνιση της πολυάριθμης κι ακμάζουσας ως τότε Εβραϊκής κοινότητας της πόλης, ο εμφύλιος, ο διαμοιρασμός των Βαλκανίων στους… δύο κόσμους και μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας με επιδιώξεις σε Θράκη κι Αιγαίο.

Η Θεσσαλονίκη το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, δεν ήταν παρά μια ανάδελφη πόλη των νότιων Βαλκανίων που είχε μονίμως στραμμένη την πλάτη της στις χώρες κακείθεν των εθνικών συνόρων (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία) και κοιτούσε τον υπόλοιπο κόσμο, μέσω… Αθηνών.

Ταξίδια στη γειτονιά μας ελάχιστα, τουρισμός μηδαμινός, απίστευτη δυσπιστία και εχθρότητα, επαφές με τους όμορους λαούς και τους άλλους πολιτισμούς της περιοχής μας, μόνον υπό περιορισμούς και ταλαιπωρίες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα πράγματα άρχισαν δειλά- δειλά να αλλάζουν. Ήταν η κατάρρευση των καθεστώτων στα βόρεια σύνορά μας, η… έξοδος των Αλβανών και ο αναπροσανατολισμός Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβίας, ήταν τα βήματα της δυτικής Ευρώπης να ενσωματώσουν τις πρώην χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας, ήταν ο Μπουτάρης που έβγαλε από τις ντουλάπες τους σκελετούς (αναφέρομαι στην Εβραϊκή κοινότητα και το… Οθωμανικό παρελθόν της πόλης), αλλά και η νέα νοοτροπία της νέας γενιάς που θέλησε να κοιτάξει στο μέλλον, αντί να καθορίζεται από τις πληγές του παρελθόντος.

Η Θεσσαλονίκη πλέον, έχει καταστεί στο τουριστικό κέντρο των Βαλκανίων προσελκύοντας κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες γείτονες που έρχονται για να μας γνωρίσουν, περπατήσουν στους δρόμους μας, να φωτογραφηθούν στην θάλασσά μας, να απολαύσουν το φαγητό μας, να διασκεδάσουν στα μαγαζιά μας, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους για να συνεχίσουν τη ζωή τους στις χώρες τους.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ως κάτοικος του κέντρου, βλέπω τη Θεσσαλονίκη κάθε Σαββατοκύριακο, ανεξαρτήτως εποχής, γιορτής ή καιρικού φαινομένου, να κατακλύζεται από τουρίστες. Η πλειοψηφία τους είναι ζευγαράκια ή παρέες, κυρίως νέων, που έρχονται για να απολαύσουν ένα weekend. Και αυτό είναι μόνο η αρχή...

Οι συνθήκες ενόψει του ανοίγματος της πλήρους σεζόν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για να γίνει στη Θεσσαλονίκη αυτό που δεν... ξανάγινε. Στα γνωστά, δηλαδή το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει χόμπι τα ταξίδια και πως η χώρα μας ανεβαίνει ραγδαία σε τουρισμό, έρχονται να προστεθούν κάποια συγκεκριμένα γεγονότα.

Η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δύο χωρών που συγκαταλέγονται χρόνια τώρα σε εκείνους που «ψηφίζουν» οδικό τουρισμό και επομένως έρχονται ως επί τω πλείστον στη Βόρεια Ελλάδα, στη Συνθήκη Σένγκεν, δεν μπορεί παρά να φέρει κοσμοσυρροή, μιας και ακόμα και οι διστακτικοί λόγω ελέγχων, γραφειοκρατίας κλπ, θα έρχονται εκδρομή.

Και έπειτα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα στις Κυκλάδες, που δεν μπορεί παρά να αλλάξει σε κάποιο βαθμό τα σχέδια των τουριστών είτε της άνοιξης και του Πάσχα είτε ακόμα και της θερινής σεζόν και να φέρει μια μερίδα εξ αυτών στη Χαλκιδική ή σε ηπειρωτικούς προορισμούς κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, τρίτος παράγοντας που βάσει των εξελίξεων που διαφαίνονται θα αυξήσει επιπλέον τον αριθμό των τουριστών στη Θεσσαλονίκη, είναι η Ουκρανία και ο τερματισμός του πολέμου, αργά ή γρήγορα, μετά και τις κινήσεις Τραμπ.

Βέβαια, δεν αρκεί και δεν πρέπει κανείς να επαναπαύεται στην αύξηση των επισκεπτών εξαιτίας μιας πρόσκαιρης διαφήμισης ή μιας ευνοϊκής συγκυρίας για εμάς και αρνητικής για τους άλλους. Ήδη, Δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς προχωρούν σε κινήσεις ώστε να εμπλουτίσουν τα όσα προσφέρει η πόλη στον επισκέπτη, προσθέτοντας γεγονότα-κράχτες στις παραδοσιακά άγονες περιόδους.

Ένα τέτοιο είναι και το πρώτο οργανωμένο Καρναβάλι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το οποίο, φαίνεται να αποδίδει καρπούς πριν καν τη διοργάνωσή του, καθώς διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ασφυκτικά γεμάτα τόσο για το επόμενο Σαββατοκύριακο όσο και για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ μεγάλη είναι και η ζήτηση στα ξενοδοχεία, ακόμα και τα πιο ακριβά.

Οι τουρίστες, λοιπόν, αυξάνονται και πληθύνονται. Πλέον δουλειά όλων είναι, επισκεπτόμενοι την πόλη μας να ζήσουν, να δουν και να περάσουν όσο το δυνατόν πιο όμορφα, ώστε να επιστρέψουν, ενώ και όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ώστε η πόλη μας και η αγορά της να ζήσουν αυτό που τους αξίζει, χωρίς να κινδυνεύουν από... overdose.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 16.02.2025