Ανάπλαση ΔΕΘ: «Βγαίνει με 300 εκατ. το project, περιμένουμε τον διαγωνισμό», διαμηνύει η αγορά

Η στάση αναμονής των δυνητικών επενδυτών και το κρίσιμο στοίχημα του υπερταμείου - Ο γρίφος της χρηματοδότησης

Η ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα αναμφίβολα εμβληματικό εγχείρημα για την Θεσσαλονίκη (είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος), επιδιώκει να μπει ξανά ομαλά στις ράγες και κυρίως να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αποφεύγοντας νέα φάλτσα και παλινωδίες που θέτουν εν αμφιβόλω το εγχείρημα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031.

Υπενθυμίζεται πως το κόστος ανάπλασης της ΔΕΘ διέγραψε πρόσφατα μία πορεία που θύμιζε… τρενάκι του τρόμου ή και ρώσικη ρουλέτα, όταν το Υπερταμείο διά στόματος Σταμπουλίδη, επικεφαλής της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF) και εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ, πυροδότησε μία βόμβα αξίας 370 εκατ. ευρώ (εκεί τοποθέτησε τα απαιτούμενα κεφάλαια για το project).

Η διοίκηση της ΔΕΘ μία εβδομάδα αργότερα έσπευσε να σβήσει… με διπλωματική ευελιξία τις φωτιές, κατεβάζοντας εκ νέου τον πήχη στα 300 εκατ. (αυτό που ξέραμε μέχρι την παρέμβαση Σταμπουλίδη), με το project της νέας ΔΕΘ να επιχειρεί να μπει εκ νέου στις ράγες της επιτάχυνσης, της αξιοπιστίας και της… σοβαρότητας.

Μετά την «γκάφα» (ηθελημένη ή εκ παραδρομής) του Υπερταμείου, η αγορά «τρόμαξε» με τον επικεφαλής της Dimand (έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό), Δημήτρη Ανδριόπουλο να απαντά στα λεγόμενα Σταμπουλίδη (στην έκθεση Prodexpo) πως τα νούμερα δε βγαίνουν, παρομοιάζοντας την ανάπλαση με το χτίσιμο κτηρίων στο… Μανχάταν.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του χρονοδιαγράμματος του Υπερταμείου μπουλντόζες εκτιμάται πως θα μπουν (;) έως το 2027, συνεπώς οι διαδικασίες επείγει να ανεβάσουν ρυθμούς για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός έως το φετινό καλοκαίρι και να ακολουθήσουν οι υπογραφές με τον ανάδοχο, καλώς εχόντων των πραγμάτων (κι εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές), μέσα στο 2026.

Η άλυτη εξίσωση της χρηματοδότησης 

Το χρηματοδοτικό μοντέλο του πρότζεκτ (πάντα με βάση τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, εφόσον τις πιστέψουμε) προβλέπει τα εξής: 90 εκατ. ευρώ θα βάλει το κράτος, 30 εκατ. η Περιφέρεια (το ευρύτερο δημόσιο δηλαδή θα συνεισφέρει με 120 εκατ.), αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ, άλλα περίπου 60 εκατ. από δάνειο το οποίο θα πάρει η ΔΕΘ - HELEXPO με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα 120 εκατ. ο ιδιώτης.

Άραγε μετά το μπλέξιμο… αξίας 70 εκατ. το χρηματοδοτικό μοντέλο θα παραμείνει όπως το ξέρουμε ή θα έχουμε νέες ανατροπές και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;

Σε εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκε από την διοίκηση της Έκθεσης το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης βάσει του οποίου μειώνεται κατά 6.000 τ.μ. το κτηριακό αποτύπωμα της νέας ΔΕΘ, οπότε εύλογα υποθέτει κάποιος πως με αυτή την τροποποίηση δε θα ξεφύγει ο «λογαριασμός» πάνω από τα 300 εκατ.

Για νούμερα και κόστη βέβαια δεν ειπώθηκε τίποτα με τους αρμόδιους να τα κρατούν επτασφράγιστο μυστικό εντείνοντας το σασπένς…

«Ακούει», δεν ενθουσιάζεται για την ώρα η αγορά

Πάντως, όπως πληροφορείται η «ΜτΚ», το σχέδιο βάσει του οποίου ο ιδιώτης αναλαμβάνει τις εργασίες της ανάπλασης του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου και του παραχωρούνται για 35 - 40 χρόνια το ξενοδοχείο και το επιχειρηματικό κέντρο τα οποία θα κατασκευαστούν, το «ακούει» η αγορά αλλά το αν θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον θα κριθεί από του όρους του διαγωνισμού που το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί να δημοσιευτούν έως το καλοκαίρι.

«Βγαίνει με 300 εκατ. το project, θα υπάρξει ενδιαφέρον»

«Εκτιμώ πως το project της ανάπλασης βγαίνει, θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον εφόσον το κόστος κυμανθεί σε επίπεδα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση είναι δύσκολο να βγουν τα νούμερα. Πάντως εφόσον η επένδυση δεν ξεπεράσει τα 300 εκατ. πάνω από 5-6 εταιρείες είτε κατά μόνας είτε με συμπράξεις θα ενδιαφερθούν, ακόμα και από το εξωτερικό και όχι απαραίτητα από το χώρο των κατασκευών, η δημοσίευση των ακριβών όρων του διαγωνισμού από το Υπερταεμείο θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους», επισημαίνουν στη «ΜτΚ» πηγές της αγοράς.

«Να βγουν επίσημα οι όροι του διαγωνισμού και μετά θα ξέρουμε»

«Δεν μπορεί να πει κανείς πριν βγει ο διαγωνισμός και οι ακριβείς όροι του αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, χρειάζεται να ξέρουμε τα ακριβή δεδομένα για να δούμε αν θα υπάρξουν ενδιαφέρον. Αν εκ πρώτης όψεως οι όροι δεν είναι συμφέροντες δεν μπορεί να πει κάποιος αν θα συμμετάσχουν στο project οι επενδυτές. Αν δε βγουν οι όροι, δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Πρέπει να ξέρουμε τα δεδομένα για να υπολογίσουμε το κόστος και τα πιθανά οφέλη», σημειώνουν επιχειρηματικοί κύκλοι του κλάδου των κατασκευών. 

«Με ένα νούμερο πεταμένο, τα 300 εκατ., που γνωρίζουμε σήμερα και την παραχώρηση σε ιδιώτη ξενοδοχείου και business center για 40 χρόνια, χωρίς να ξέρεις ακριβώς πώς και τι θα κάνεις, δεν μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί σοβαρά, θα είναι επιπόλαιος όποιος το κάνει. Αν δε βγει η επίσημη διακήρυξη του διαγωνισμού, κανένας δεν μπορεί να τοποθετηθεί σοβαρά», καταλήγουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε η «ΜτΚ», εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Real Estate. «Πριν δούμε τους όρους του διαγωνισμού, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε επίσημα για το αν θα συμμετέχουμε», διαμηνύουν.

Η ώρα της αλήθειας

Σε κάθε περίπτωση, θα φανεί στην πράξη πώς θα ανταποκριθεί το Υπερταμείο το οποίο καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στα «θέλω» της αγοράς και στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αν δεχτούμε πως το μοντέλο της ανάπλασης που θα εφαρμοστεί με συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το μόνο εφικτό βάσει των συνθηκών καθώς από μόνο του το δημόσιο δεν μπορεί να «σηκώσει» χρηματοδοτικά το προωθούμενο σχέδιο.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025

Loader