Θεσσαλονίκη: Μικραίνει το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ κατά 6.000 τ.μ.

Τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ΤΕΕ/ΤΚΜ

Μειωμένη κατά 6.000 τετραγωνικά μέτρα είναι η δομημένη επιφάνεια στο επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, παρουσία των αρχιτεκτόνων που κέρδισαν το 1ο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Την παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασης ανάπλασης έκαναν οι εκπρόσωπο των αρχιτεκτονικών γραφείων που κέρδισαν το 1ο βραβείο Juan Lucas Young (Sauerbruch Hutton) και Neil Porter (Gustafson Porter+Bowman LLP). 

20250408-203218.jpg?v=0

Πού περιορίζεται η δόμηση και γιατί

Σήμερα τα περίπτερα της Έκθεσης καλύπτουν 67.000 τ.μ. επιφανείας. Στην αρχική αρχιτεκτονική μελέτη η κάλυψη επιφανείας μειώθηκε στα 59.000 (-12%) και στη μελέτη σκοπιμότητας στα 53.800 τ.μ. (-20% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση). Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας μειώνεται κατά 4.000 τ.μ. ο δομημένος χώρος του συνεδριακού κέντρου -κι αυτό, παρότι όπως ειπώθηκε, είναι μικρό για να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση- και κατά 2.000 τ.μ. το επιχειρηματικό κέντρο.

Τυπικά οι αλλαγές αυτές είναι απόρροια της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (μη προσμέτρηση εξωστών, αύξηση σ.δ. λόγω ενεργειακής απόδοσης κτιρίου).

Ουσιαστικά ήταν ένας τρόπος για να μειωθεί ο προϋπολογισμός στα 300 εκατ., μετά και την αντίδραση της αγοράς στο άκουσμα της εκτίμησης εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ για 370 εκατ. ευρώ. Η αντίδραση των πολιτών στο συγκεκριμένο σχέδιο σχετίζεται τόσο με την ανέγερση ψηλών και ογκωδών κτιρίων όσο και με την πραγματική επιφάνεια που απομένει για πάρκο, την προσέλκυση χιλιάδων αυτοκινήτων στο κέντρο αλλά και αυτή κάθε αυτή τη χωροθέτηση της ΔΕΘ στο κέντρο.

Ο δημόσιος χώρος

Στην επικαιροποιημένη μελέτη που παρουσιάστηκε, ο χώρος του εκθεσιακού και επιχειρηματικού κέντρου περιορίζεται από τα 74.242τμ στα 67.489 τμ, σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 187.226 τμ. Στην αρχική έκταση του πάρκου (99.368 τμ) οι μελετητές προσθέτουν την επιφάνεια που απελευθερώνεται μετά τη μείωση της δομημένης επιφάνειας (6.753τμ) καθώς και έκταση 7.400 τμ της Αγίας Φωτεινής (την οποία διεκδικεί ο δήμος από το υπουργείο Άμυνας) για να δημιουργηθεί πάρκο έκτασης 113.616 τμ που αντιστοιχεί στο 60,6% του οικοπέδου.

Τα δέντρα

Σήμερα στον χώρο της ΔΕΘ υπάρχουν μόλις 189 δέντρα. Στο αρχικό σχέδιο της ανάπλασης ο σχεδιασμός ήταν να υπάρχουν περί τα 900 δέντρα, ενώ μετά την παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 3.000- 4.000 δέντρα (δηλαδή θα αναλογούν περί τα 30 δέντρα/στρέμμα). Όλη αυτή η περιοχή θα είναι προσβάσιμη από το κοινό σε 24ωρη βάση. Περίφραξη θα υπάρχει γύρω από τον χώρο του εκθεσιακών περιπτέρων και γύρω από το bussines center. 

Κλασική αντιπαροχή

Η κριτική που διατυπώθηκε από πολίτες που έκαναν παρεμβάσεις ήταν ότι η πόλη με μια από τις μικρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ανάγκη από ένα πραγματικό πάρκο υψηλού πρασίνου κι ότι αυτό που παρουσιάστηκε δεν είναι αμιγώς πράσινο, αλλά καλύπτεται από αλέες, πεζοδρόμια και δρόμους. Επίσης ειπώθηκε ότι το όλο σχέδιο της ανάπλασης είναι μια κλασική αντιπαροχή, στην οποία το δημόσιο ως οικοπεδούχος θα βάλει το οικόπεδο (σ.σ. αλλά και τα μισά χρήματα) για να κάνει ο ιδιώτης ξενοδοχείο και business center.

To σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο, σε ύψος που φτάνει το γλυπτό του Ζογγολόπουλου
To σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο, σε ύψος που φτάνει το γλυπτό του Ζογγολόπουλου
Το πράσινο σήμερα (αριστερά), στο αρχικό σχέδιο (κέντρο) και μετά τις προσαρμογές (δεξιά)
Το πράσινο σήμερα (αριστερά), στο αρχικό σχέδιο (κέντρο) και μετά τις προσαρμογές (δεξιά)

Κουβέντα για το ... «πάπλωμα»

Κατά την παρουσίαση η ομάδα διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo (ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης) τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο της ανάπλασης, το οποίο όπως είπαν «στηρίζει όλη η πόλη». Επ αυτου ο καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Ξενίδης υπενθύμισε ότι ενώ υπήρχαν επιστημονικά κείμενα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη μεταφορά της ΔΕΘ δυτικά, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο που να τεκμηριώνει την ανάγκη υλοποίησης της παρούσα πρόταση, αν και συζητείται επί 12 χρόνια. 

Από την πλευρά της η ομάδα διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo αναφέρθηκε στον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία να υλοποιηθεί ένα ώριμο έργο, που θα αναβαθμίσει το εκθεσιακό κέντρο. 

Ο κ. Ποζρικίδης, αναφερόμενος στα οφέλη από την ανάπλαση εκτίμησε ότι το συνεδριακό θα είναι γεμάτο κατά το 70% των ημερών του ημερολογιακού χρόνου κι ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη του θα διαχυθούν στην τοπική οικονομία. 

Πάντως δεν έγινε καμία νύξη για το... πάπλωμα, δηλαδή το πώς θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα, κυρίως δε ποια θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό εξάλλου ήταν μέχρι σήμερα το σημαντικότερο αγκάθι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013 και χρειάστηκαν 12 χρόνια μελετών και εγκρίσεων, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει η αναλογία δημόσιας και ιδιωτικής συμμετοχής. 

Loader