Η αντιπολίτευση για τη ΔΕΘ

Την άποψή τους για το ζήτημα της ανάπλασης αλλά και τις προτάσεις που ακούστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα καταθέτουν εκπρόσωποι κομμάτων

Την άποψή τους για το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ αλλά και τις προτάσεις που ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα καταθέτουν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δημήτρης Σαρηγιάννης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο Γραμματέας Τομέα Υποδομών του κόμματος και διευθυντής γραφείου Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρηγιάννης αποτελεί προτεραιότητα ένα μητροπολιτικό πάρκο και υποδομές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε από πολύ νωρίς ότι η ΔΕΘ θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο, στρατηγικό πλάνο ανάπλασης, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και της αστικής βιωσιμότητας, δηλαδή τις αρχές που πρώτο το ΠΑΣΟΚ συμπεριέλαβε στην ατζέντα του. Σε μία πόλη με ιδιαίτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως η Θεσσαλονίκη, κύρια προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ, στο οποίο θα φιλοξενούνται υποδομές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για συνεδριακές δραστηριότητες και εξειδικευμένες εμπορικές-κλαδικές εκθέσεις. Με τον συνδυασμό των επιλογών αυτών ενδυναμώνεται η κοινωνική και εμπορική κινητικότητα του κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον σε αποσπασματικές περιόδους» λέει ο κ. Σαρηγιάννης. «Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο της ανάπλασης το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προκαταρκτικής μελέτης, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί στο στάδιο της οριστικής μελέτης προς την υλοποίηση ενός μητροπολιτικού πάρκου, με την εισαγωγή φυσικά και των προτάσεων που έχει θέσει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σχετικά με το χρήσιμο εργαλείο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρούς τεχνο-οικονομικούς κανόνες, ανάλογα με το είδος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός έργου και όχι με αποσπασματικά κριτήρια. Οι αστικές αναπλάσεις πρέπει να εντάσσονται κυρίως σε δημόσια και κοινοτική χρηματοδότηση, τακτική που ακολουθείται σε ανάλογα έργα στην Αττική, ώστε να ελαχιστοποιείται η παραχώρηση εμπορικών χρήσεων σε βάρος του αστικού πρασίνου. Βασική προτεραιότητα επίσης να αποτελέσει η άμεση υλοποίηση των βασικών συγκοινωνιακών υποδομών στη δυτική Θεσσαλονίκη, με τις οποίες δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να υποστηρίξουν την επέκταση των μεγαλύτερων εκθεσιακών, συνεδριακών και εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός του κέντρου» καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

-------------------------------------------------------------------

Χάρης Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση της ΔΕΘ υποστηρίζει ο Χάρης Μαμουλάκης, τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η κυβέρνηση παρά την 5ετή καθυστέρηση που έχει επιδείξει οφείλει να διασφαλίσει αφενός ότι το project θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος και αφετέρου ότι θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός νέου πνεύμονα πρασίνου στη καρδιά της πόλης, στα πρότυπα ενός μητροπολιτικού πάρκου. Τo αναπλασμένο εκθεσιακό κέντρο πρέπει να αποτελέσει ένα αρχιτεκτόνημα-κόσμημα και εμβληματικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον εκθεσιακό ρόλο της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο» λέει ο κ. Μαμουλάκης.

Βασίλης Τομπουλίδης (ΚΚΕ)

Την αντίθεσή του για τη «μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ σε επιχειρηματικό, εκθεσιακό και τουριστικό κέντρο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης για πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και αναψυχής» όπως λέει, εκφράζει στη «ΜτΚ» ο Βασίλης Τομπουλίδης, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». «Για μας το πραγματικό ζήτημα για τον χώρο της ΔΕΘ είναι τι πρέπει να γίνει για να βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Και αυτό το έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα εδώ και χρόνια με την ολοκληρωμένη θέση μας που συνοψίζεται στα εξής βασικά σημεία: Να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, μαζί με τον χώρο της ΔΕΘ, ο χώρος του Γ’ ΣΣ μετά από μετεγκατάστασή του και κατάργηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, ο χώρος του πρώην 424 ΓΣΝ και της περιοχής του πρώην συνοικισμού της Αγίας Φωτεινής, ώστε να μετατραπεί όλος ο χώρος σε μητροπολιτικό πάρκο, με ταυτόχρονη δυνατότητα για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις-δραστηριότητες, δωρεάν, ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους. Επίσης, να διασφαλιστεί αυτό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κρατική χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίσουν και το αναγκαίο προσωπικό για τη συντήρηση και αναβάθμιση του πάρκου. Για την όποια μετεγκατάσταση της εκθεσιακής δραστηριότητας, να επιβαρυνθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που επωφελούνται από τη λειτουργία της. Αυτή η προοπτική αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ προς όφελος των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων προϋποθέτει την οργανωμένη αγωνιστική, μαζική διεκδίκηση μέσα από τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας» υποστηρίζει ο κ. Τομπουλίδης.

Νάσος Ηλιόπουλος (Νέα Αριστερά)

«Το γεγονός ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΘ είναι ήδη μία πρώτη νίκη του κινήματος των πολιτών. Η πρωτοβουλία των κινήσεων που στηρίζει το αίτημα για δημοψήφισμα και τη διεκδίκηση ενός μητροπολιτικού πάρκου αποτελεί μία πολύτιμη υπενθύμιση ότι το οξυγόνο για τη δημοκρατία είναι η συμμετοχή των πολιτών. Επί της αρχής υπάρχει ένα απλό ερώτημα: παίρνουμε στα σοβαρά το τι σημαίνει κλιματική κρίση; Αν η απάντηση είναι θετική, αυτό σημαίνει γενναίο και ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό στα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία των πόλεων μας. Αν συνεκτιμήσουμε ό,τι στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν μόλις 1,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο (με το όριο για μία βιώσιμη πόλη στα 9 τ.μ.) και το γεγονός ότι κάθε χρόνο μετράμε 1.000 πρώιμους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η δημιουργία κτιριακών συγκροτημάτων 100.000 τ.μ. μέσα στον χώρο της ΔΕΘ είναι ένα τεράστιο λάθος. Θα οξύνει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας και θα αυξήσει τους κινδύνους πλημμύρας. Η μετατροπή συνολικά του χώρου σε ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου και η μεταφορά της έκθεσης εκτός αστικού ιστού αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση από τη μεριά των κοινωνικών αναγκών και της προστασίας από την κλιματική κρίση» αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιχάλης Χουρδάκης (Κίνημα Δημοκρατίας)

«Σε μία εποχή όπου οι σύγχρονες πόλεις επενδύουν στον δημόσιο χώρο, στη βιωσιμότητα και στην ποιότητα ζωής, η δική μας πόλη δεν μπορεί να μένει πίσω» υποστηρίζει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας, Μιχάλης Χουρδάκης. «Η έκταση της ΔΕΘ αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική ευκαιρία για να αποκτήσει το κέντρο της πόλης έναν ενιαίο, μεγάλης κλίμακας, δημόσιο πνεύμονα πρασίνου. Ένα Μητροπολιτικό πάρκο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα, θα περιορίσει τις θερμικές νησίδες και θα ενισχύσει τη δημόσια υγεία και την ανθεκτικότητα της πόλης. Ο χώρος μπορεί να μετατραπεί σε ζώνη πρασίνου με χιλιάδες δέντρα και ήπιες υποδομές. Τα διατηρητέα κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας -Περίπτερα 1, 2 και το Κτίριο Διοίκησης- μπορούν να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν για θεματικές εκθέσεις boutique και πολιτιστικές χρήσεις. Αντίθετα, οι μεγάλες εμπορικές εκθέσεις και τα νέα κτίρια δεν έχουν θέση στην καρδιά της πόλης. Η πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, σε δημόσια έκταση 800 στρεμμάτων, είχε στο παρελθόν τύχει ευρείας πολιτικής αποδοχής. Σήμερα, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και την ισόρροπη πολεοδομική εξέλιξη» εξηγεί. Τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος. «Με σαφές και κατανοητό ερώτημα: Θέλουμε ένα δημόσιο πάρκο πρασίνου ή μία ακόμη επένδυση τσιμέντου στο κέντρο; Η επιλογή δεν αφορά μόνο την εικόνα της πόλης. Είναι βαθιά πολιτική: αφορά τη δημόσια υγεία, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία» καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025

Loader