- Newsroom
Σε… μετανάστευση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης οδηγούνται τελευταία εκατοντάδες οικογένειες, επιλέγοντας να αγοράσουν σπίτι εκτός πόλης, περιφερειακά του νομού, κυρίως στην ανατολική πλευρά. Ενδεικτικό είναι ότι τέσσερις από τις πέντε πιο δημοφιλείς περιοχές όπου σημειώνεται οικιστική και πληθυσμιακή έκρηξη είναι η Καλαμαριά, η Θέρμη, η Πυλαία και η Μίκρα, που αποτελούν τη νέα οικιστική “ελίτ” του νομού, ενώ δυτικά η μοναδική περιοχή που είναι πρώτη στις προτιμήσεις είναι ο Εύοσμος.
Της Φανής Σοβιτσλή
Παραδοσιακά, ωστόσο τα σκήπτρα της “βασίλισσας” στην κατοικία κρατά ανέκαθεν η παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου όμως οι τιμές είναι απλησίαστες τόσο στα νέα ακίνητα όσο και στα παλιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανακαινισμένα.
Η στροφή των πολιτών από το κέντρο προς την περιφέρεια έχει ως αποτέλεσμα όμως να διαμορφώνεται ο χάρτης της Θεσσαλονίκης, καθώς ο πληθυσμός στις παραπάνω περιοχές διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Καλαμαριά ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τους 100.000 κατοίκους, ενώ οι δημότες (εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια) είναι μόλις οι μισοί. Στη Θέρμη σημειώνεται αύξηση 10% του πληθυσμού κάθε χρόνο, όπου συνολικά ο πληθυσμός ανέρχεται σε 28.000 κατοίκους, ενώ οι δημότες υπολογίζονται περί τις 16.000. Στη Μίκρα οι κάτοικοι υπολογίζονται στους 25.000, ενώ οι εγγεγραμμένοι φτάνουν μόλις τους 11.000 με 12.000 δημότες.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση στο δήμο Πυλαίας, μια περιοχή με ραγδαία ανοικοδόμηση και μεγάλη εισροή πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Συνολικά ο πληθυσμός φτάνει σήμερα τους 70.000 κατοίκους, ενώ οι δημότες είναι μόλις 13.000. Σε όλες αυτές τις περιοχές η ανοικοδόμηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, παρά την οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα μείωση στην αγορά ακινήτων καυτά 40%.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας Γρηγόρης Λιάντας σήμερα στην επέκταση της Καλαμαριάς, τον Αϊ-Γιάννη, που θεωρείται από τις πλέον προνομιακές περιοχές στην ανατολική πλευρά, όλα τα ακίνητα είναι σχεδόν πουλημένα, καθώς οι αγορές προχώρησαν πριν από την κρίση, λίγο πριν τα τέλη του 2008.
ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑ
Ο λόγος που οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το κέντρο και την πόλη της Θεσσαλονίκη είναι, σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, τόσο οι τιμές των ακινήτων όσο και η κακή ποιότητα ζωής, εξαιτίας του κυκλοφοριακού και της συσσώρευσης της εμπορικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η παραλία της πόλης είναι από τις πλέον απλησίαστες οικονομικά περιοχές, όπως συμβαίνει σε κάθε παραλιακό τμήμα, με τις τιμές των ακινήτων να εκτοξεύονται στα 2.500 έως και 3.000 ευρώ το τετρ. μ. Ακόμη και στα παλιές οικοδομές, τα διαμερίσματα στην ίδια περιοχή πωλούνται αρκετά ακριβά σε σχέση με τα καινούργια, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Αρετσούς, όπου οι τιμές διαμορφώνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.
Αποτέλεσμα είναι η ζήτηση, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, να στρέφεται στην Καλαμαριά στην περιοχή της επέκτασης και στους περιφερειακούς δήμους, όπως η Θέρμη, η Μίκρα, η Πυλαία και ο Θερμαϊκός, όπου οι τιμές των ακινήτων να ξεκινούν από 1.300 έως 1.800 ευρώ το τετρ. μ.
“Ο κόσμος έχει κάνει μια μεγάλη στροφή προς την περιφέρεια, γι’ αυτό και η ανοικοδόμηση είναι μεγάλη τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική πλευρά, όπου η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη και οι τιμές σχετικά πιο προσιτές”, υπογράμμισε ο κ. Λιάντας, για να προσθέσει ότι ακόμη ένας λόγος που προτιμώνται τα νέα κτίσματα σε όλες αυτές τις περιοχές είναι ότι οι κατασκευές έχουν συντελεστή αντισεισμικότητας που φτάνει τους 14 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Όσον αφορά πάντως τις επιλογές των πολιτών για κατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά πιο περιορισμένες, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων σε οικοδομές 25τίας ή 30ετίας αρχίζουν από 120.000 έως 130.000 ευρώ. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο κ. Λιάντας, οι πολίτες που προσανατολίζονται σε αγορά ακινήτου στο κέντρο, είναι αυτοί που υποχρεωτικά δραστηριοποιούνται με τη δουλειά τους στο κέντρο και δεν επιθυμούν να μετακινούνται σε άλλες περιοχές.
ΡΕΚΟΡ ΖΗΤΗΣΗΣ
Βάσει των στοιχείων από μεσίτες και πολεοδόμους του νομού Θεσσαλονίκης, σήμερα ρεκόρ ζήτησης για πρώτη κατοικία καταγράφεται στην Καλαμαριά, συγκεκριμένα στην επέκταση του Αϊ-Γιάννη, στη Θέρμη, κυρίως στο Τριάδι και στην επέκταση περιφερειακά του παραδοσιακού οικισμού σε ποσοστό που φτάνει το 30%. Στο δήμο Μίκρας, συγκεκριμένα σε Τρίλοφο, Καρδία, η ζήτηση είναι εξίσου μεγάλη, σε ποσοστό που φτάνει το 20%, ενώ ανάλογη είναι και στο δήμο Θερμαϊκού, που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει την προτίμηση των πολιτών. Ο συνολικός πληθυσμός στην ίδια περιοχή φτάνει τους 40.000 κατοίκους (το καλοκαίρι ο αριθμός είναι διπλάσιος, ενώ οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι είναι μόλις 20.500). Μάλιστα έχει καταγραφεί ότι από το 2001 μέχρι και σήμερα η αύξηση του πληθυσμού στο σύνολο του δήμου Θερμαϊκού αγγίζει το 350%.
Δυτικά της Θεσσαλονίκης στα “σκήπτρα” της οικιστικής και πληθυσμιακής ανάπτυξης κρατά τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ευόσμου, όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους, ενώ στην τελευταία απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν μόλις 53.000.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, η περιοχή του Ευόσμου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, καθώς οι τιμές ήταν πριν από λίγα χρόνια πολύ πιο προσιτές στα νέα κτίσματα. “Στην περιοχή αυτή υπήρχε πληθώρα οικοπέδων που δόθηκαν αντιπαροχή και μάλιστα σε χαμηλές τιμές και ως εκ τούτου οι εργολάβοι μπόρεσαν να πουλήσουν σε εξίσου καλές τιμές”, εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών. Ανέφερε πάντως ότι σήμερα συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων κατοίκων στον Εύοσμο, ωστόσο οι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται στα επίπεδα των τιμών που διαμορφώνονται και στην ανατολική Θεσσαλονίκης, δηλαδή 1.300 έως 1.800 ευρώ το τετρ. μ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους μεσίτες και τους εργολάβους οι κατασκευές είναι πολύ καλές και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες στις ανατολικές περιοχές. Ρεκόρ όμως σημειώνει και ο δήμος Πεύκων (Ρετζίκι), όπου η ανοικοδόμηση είναι μεγάλη εξαιτίας της ανάλογης ζήτησης.
Προνόμια μόνο θεωρητικά
Ανεξάρτητα πάντως από το ότι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι εγκαθίστανται σε περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι δυσανάλογα της φήμης περί ποιότητας ζωής ή ακόμη και εύκολης πρόσβασής τους. Και αυτό διότι οι κατά τόπους δήμοι αφενός προχώρησαν σε επεκτάσεις δαπανώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μελέτες κτηματογράφησης, αφετέρου δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν βασικές υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και έργα οδοποιίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επέκτασης στην Καλαμαριά στον Αϊ-Γιάννη. Παρότι η περιοχή κατοικείται εδώ και μια δεκαετία, οι δρόμοι είναι ακόμα ημιτελείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών κυρίως το χειμώνα, ενώ δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη χώροι πρασίνου και άλλοι κοινόχρηστοι. Το ίδιο συμβαίνει και στο δήμο Μίκρας, όπου η επέκταση εκτείνεται σε περίπου 16.000 στρέμματα, ωστόσο οι υποδομές είναι προβληματικές για τους νέους κατοίκους σε Τρίλοφο, Καρδία και Πλαγιάρι. Εξαίρεση αποτελεί ο δήμος Θέρμης που ταυτόχρονα με τη διαδικασία των μελετών για τις επεκτάσεις προχώρησε σε έργα υποδομής, δίκτυα και δρόμους, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες των νέων κατοίκων.
“Χρυσές” ευκαιρίες: Φθηνότερα ακίνητα έως και 25% ελέω κρίσης
Η οικονομική κρίση, που έπληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, και την κτηματαγορά, από τη μια συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης κατοικίας σε ποσοστό που αγγίζει το 40% σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από την άλλη όμως δημιούργησε ένα τοπίο… προσφορών. Οι μεσίτες κάνουν λόγο για τη “χρυσή ευκαιρία” ενόψει κρίσης για την απόκτηση σπιτιού ή επαγγελματικής στέγης. Με λίγα λόγια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων σε διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, τα οποία παραμένουν αδιάθετα και επειδή οι ιδιοκτήτες χρειάζονται ρευστό, τα πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις αρχικές. Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, υπάρχουν ακίνητα για κάθε χρήση που είναι “ευκαιρία” για τους ενδιαφερόμενους, καθώς πωλούνται φτηνότερα κατά 20% με 25%. Αυτό σημαίνει ότι αν η αρχική τιμή ενός ακινήτου φτάνει τα 250.000 ευρώ με την εν λόγω ευκαιρία, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα αποκτήσει κερδίζοντας 75.000 ευρώ.
Τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν πολλές και στην Πυλαία, όπου παρότι η κατοικία είναι ακριβή υπόθεση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν διαμέρισμα ή χώρο για επαγγελματική στέγη πολύ φτηνότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στην ίδια περιοχή, λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης και φυσικά της κρίσης, πολλά ακίνητα που προορίζονται για ενοικίαση έχουν πλέον χαμηλή μίσθωση. Δηλαδή ένα διαμέρισμα των 80 τετρ. μ. από 500 και πλέον ευρώ σήμερα ενοικιάζεται περίπου 400 ευρώ το μήνα.