Κεντρική Μακεδονία: Ξεκίνησε η μάχη με τα κουνούπια - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τακτικοί περιαστικοί ψεκασμοί σε περίπου 600 οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

Η άνοδος της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει στο προσκήνιο τα πλέον αντιπαθητικά, από τον κόσμο των εντόμων, που δεν είναι άλλα από τα κουνούπια. Βεβαίως, προς το παρόν, η όχληση από τα ενοχλητικά αυτά έντομα είναι περιορισμένη καθώς αυτή την περίοδο κυκλοφορεί το λεγόμενο «χειμερινό» κουνούπι το οποίο, πέρα από την περιορισμένη όχληση, δεν συνδέεται και με κανενός είδους υγειονομικό κίνδυνο (π.χ. ιό του δυτικού Νείλου, δάγκειο πυρετό κ.λπ.).

Ωστόσο, από τον επόμενο μήνα, και εφόσον συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένεται να μπουν στο παιχνίδι τα «βαριά όπλα», τα είδη, δηλαδή των κουνουπιών τα οποία μας ταλαιπωρούν για περίπου τέσσερις μήνες.

Όπως, πάντως, συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ξεκίνησε ήδη από την 1η Απριλίου το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι δράσεις στο πεδίο ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα και σε πρώτη φάση έγιναν παρεμβάσεις στα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας», αναφέρει στο emakedonia.gr ο Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» η οποία υλοποιεί το έργο της επίγειας καταπολέμησης κουνουπιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι ψεκασμοί σε αυτά τα 16 συστήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις και με χρήση drone. Ακολούθησαν έλεγχοι και ψεκασμοί σε περιαστικές περιοχές, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις και εντός των οικισμών.

Όπως εξηγεί το στέλεχος της «Οικοανάπτυξης», Τάσος Φωτιάδης «το σχέδιο δράσης προβλέπει τακτικούς περιαστικούς ψεκασμούς σε περίπου 600 οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παρακολουθούμε στενά, πόρτα πόρτα, περίπου 100 οικισμούς. Η επιλογή τους γίνεται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας, όπως αυτός καθορίζεται από τη διαβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και στηρίζεται σε κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια ή παρατηρείται αυξημένος πληθυσμός κουνουπιών».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, παρεμβάσεις θα γίνουν και μέσα σε 30 μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις πόλεις οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως καταπολέμηση στα χιλιάδες φρεάτια των αποχετευτικών δικτύων τα οποία αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Τέλος, εντός του Ιουνίου ξεκινούν και οι αεροψεκασμοί στα χιλιάδες στρέμματα ριζοκαλλιεργειών, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας και Σερρών.

Σε ό,τι αφορά το τι θα πρέπει να περιμένουμε το φετινό καλοκαίρι σχετικά με την όχληση από τα κουνούπια, ο κ. Μουρελάτος επισημαίνει ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Εμείς έχουμε ανεπτυγμένα τα δίκτυα παρακολούθησης με τα κοτόπουλα από τα οποία θα συλλέξουμε επαρκή στοιχεία το προσεχές διάστημα».

Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, «από τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει από τις προνύμφες φαίνεται ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είμαστε λίγο πιο κάτω σε αριθμό προνυμφών. Άρα, με βάση αυτά τα πρώτα στοιχεία, λογικά δεν θα πρέπει να αναμένουμε χειρότερο καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Αλλά ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα μπορούμε να κάνουμε μετά λίγες εβδομάδες».

Loader