Bόρεια Ελλάδα: Θερμά μηνύματα από τις προκρατήσεις - Ενδείξεις για δυνατή τουριστική σεζόν

Καρναβάλια και Καθαρά Δευτέρα ζεσταίνουν την κίνηση στη Θεσσαλονίκη - Γεμάτα τα Airbnb για τα δύο ερχόμενα Σαββατοκύριακα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα καυτό καλοκαίρι από πλευράς αφίξεων και εσόδων στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται στον τουριστικό κόσμο Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας,ο οποίος αναμένει μία καλύτερη σεζόν από το 2024, με βάση τα μηνύματα που έρχονται από τις προκρατήσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αστάθειας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τα δεδομένα.

Πριν, πάντως, φτάσουμε στο καλοκαίρι, προηγείται η καρναβαλική παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής (23 Φεβρουαρίου) στη Θεσσαλονίκη και βεβαίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (1-3 Μαρτίου), με τη ζήτηση ήδη να ζεσταίνεται στα ξενοδοχεία της πόλης, χωρίς, βεβαίως, να πιάνει τα νούμερα της εορταστικής περιόδου (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) του 2024. Πάντως, διερευνητικό ενδιαφέρον καταγράφεται, ενώ, όσο περνούν οι μέρες, εκτιμάται πως αυτό θα ενταθεί.

Την ίδια στιγμή, στα Airbnb της πόλης δεν πέφτει… καρφίτσα με τις πληρότητες να χορεύουν σε ρυθμούς ντίσκο (το θέμα της καρναβαλικής παρέλασης) και να γράφουν 90άρια και, μάλιστα, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στα προάστια.

«Για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αλλά και για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας οι πληρότητες στα Airbnb της Θεσσαλονίκης και στα προάστια, αγγίζουν το 90%», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.

«Θετικά τα μηνύματα» - Σταθεροί και τον… χειμώνα οι Τούρκοι

«Ιανουάριος και Φεβρουάριος καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 50-60%, κάτι απολύτως αναμενόμενο για την περίοδο που διανύουμε. Είναι πολύ θετικό γεγονός η καρναβαλική παρέλαση για την πόλη, ήδη η ζήτηση για τα δύο ερχόμενα Σαββατοκύριακα αυξάνεται. Σε γενικές γραμμές, μετά από μία μέτρια σεζόν, όπως ήταν το 2024, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τουριστική περίοδο του 2025, τα μηνύματα και η εικόνα που έχουμε ως τώρα είναι θετικά», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Σιμιακός, γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Στο προσκήνιο η Ιταλία

«Ιανουάριο και Φεβρουάριο βλέπουμε κυρίως Έλληνες να κυκλοφορούν στην πόλη, αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ακόμα και αυτήν την περίοδο πολλοί Τούρκοι που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Η περίοδος του Πάσχα προμηνύεται, επίσης, δυνατή, ενώ άνοδο αφίξεων αναμένουμε από Ρουμανία, Βουλγαρία μετά την πλήρη ένταξή τους στη Σένγκεν. Πέρα από τις παραδοσιακές βαλκανικές αγορές, δυναμική είσοδο κάνει και η αγορά της Ιταλίας, ενώ πολλές αφίξεις έχουμε από Γερμανία, Πολωνία», επισημαίνει.

Έρχονται Αμερικανοί, αλλά θέλουμε περισσότερους

Αναφορικά με τους Αμερικανούς, οι οποίοι αποτελούν γερά πορτοφόλια που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο το τουριστικό προϊόν της πόλης, «ναι μεν έρχονται, αλλά δεν είναι τόσοι όσοι αναμένουμε. Μόνο αν τρέξει η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το αεροδρόμιο, θα αλλάξει η εικόνα», υποστηρίζει.

Πετάει το «Μακεδονία»

Παράλληλα, η αύξηση του αριθµού των πτήσεων στο αεροδρόµιο Μακεδονία, το µεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόµια που είναι υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, αποτελεί διαχρονικό ζητούµενο για τη Θεσσαλονίκη και φέτος τον χειµώνα φαίνεται να γίνεται πράξη πιο έντονα σε σχέση µε άλλες χρονιές.

«Η εικόνα που έχουμε για τις προγραμματισμένες πτήσεις στο Μακεδονία για Μάρτιο και Απρίλιο προμηνύει μία πολύ καλή σεζόν», αναφέρουν στη «ΜτΚ» πηγές της Fraport.

Γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε µία σειρά άλλων θετικών παραµέτρων, µε τους ξενοδόχους της πόλης να αισιοδοξούν για μία νέα εποχή που ξημερώνει και θα καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη στον τουριστικό χάρτη σε μόνιμη βάση για όλον τον χρόνο σαν city break προορισμό.

Η λειτουργία του Μετρό, η σαφής βελτίωση της εικόνας της πόλης στα θέµατα της καθαριότητας με επίμονες προσπάθειες της δημοτικής Αρχής Αγγελούδη, καθώς και η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν Ρουμανίας-Βουλγαρίας µόνο θετικό αντίκτυπο και επιδράσεις θα έχουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, αφήγημα, στοχευμένες και κυρίως… εμπνευσμένες καμπάνιες στο εξωτερικό (σε γνωστές και νέες αγορές), προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, κυρίως, όμως, ολιστικό σχέδιο μακράς πνοής αναζητά η Θεσσαλονίκη, για να βγει στο τουριστικό ξέφωτο.

Τα δυνατά χαρτιά και τα μειονεκτήματα

Γαστρονομία, πολιτισμός, αναρίθμητες επιλογές για διασκέδαση, πλούσια ιστορία αλλά και η αυθεντικότητα των ανθρώπων της αποτελούν δυνατά χαρτιά για τη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει χτυπητές αδυναμίες της πόλης, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τις υποδομές που πάσχουν σοβαρά (φωτεινή εξαίρεση η επικείμενη λειτουργία του Μετρό), τον ανύπαρκτο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στο τουριστικό κύκλωμα και την «αόρατη» προβολή της πόλης στο εξωτερικό.

Ανεβάζουν στροφές Χαλκιδική, Πιερία

Ενθαρρυντική εικόνα από τις προκρατήσεις ενόψει της τουριστικής σεζόν που κοντοζυγώνει προκύπτει και για Χαλκιδική και Πιερία.

«Τα πρώτα μηνύματα που έχουμε είναι πολύ θετικά, θεωρώ πως θα έχουμε μία καλή σεζόν, ενδεχομένως καλύτερη από την περσινή, σε αυτό ρόλο παίζει και η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν Βουλγαρίας, Ρουμανίας που θα διευκολύνει τους επισκέπτες», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Η Χαλκιδική και φέτος θα στηριχτεί στις βαλκανικές αγορές, ενώ δυναμικό μπάσιμο τα τελευταία χρόνια κάνει και η Σκανδιναβία, με τη Δανία να κυριαρχεί. «Οι τιμές των καταλυμάτων σε γενικές γραμμές είναι σταθερές, όπου υπάρχουν αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 5-10% λόγω και της επιβολής στα ξενοδοχεία του Τέλους Ανθεκτικότητας», επισημαίνει.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή σεζόν, μετά την χλιαρή περσινή, εμφανίζεται ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας. «Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι θετικά. Η περιοχή κατά βάση στηρίζεται στους Βαλκάνιους αλλά και στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, η πλήρης ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας στη Σένγκεν είναι πολύ θετική είδηση που θα μας βοηθήσει».

Παράλληλα, βάζει και τη γεωπολιτική διάσταση του θέματος στο τραπέζι. «Αυτήν τη στιγμή η γερμανική οικονομία είναι σε ύφεση, ενώ και η αβεβαιότητα με τους δασμούς του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει μεγάλες τουριστικές αγορές στις οποίες στηριζόμαστε», τονίζει.

«Το 65% των καταλυμάτων της περιοχής είναι ενός και δύο αστέρων, οι τιμές σε γενικές γραμμές είναι ίδιες με το 2024, όπου υπάρχουν αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 4% λόγω και της επιβολής του Τέλους Ανθεκτικότητας», καταλήγει.

Ωφελημένη η Β. Ελλάδα από την ένταξη στη Σένγκεν Βουλγαρίας, Ρουμανίας

Τουριστική ώθηση στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δώσει και η πλήρης ένταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2025, Ρουμανίας, Βουλγαρίας (κομβικές τουριστικές δεξαμενές) στη συνθήκη Σένγκεν.

Συνολικά πάνω από 25 εκατ. πολίτες των δύο χωρών μπορούν να διέρχονται πλέον ελεύθερα από τα σύνορα με τον τουριστικό κόσμο να προσδοκά οφέλη και αισθητή αύξηση της τουριστικής κίνησης ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν που κοντοζυγώνει. Σαφέστερη εικόνα, για το αν και κατά πόσο θα πατήσει γκάζι η κίνηση, θα υπάρξει μέχρι τον Απρίλιo, με τις εκτιμήσεις για το Πάσχα να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες.

Κρίσιμο ζήτημα, που έθιξε και ο κ. Σιμιακός, είναι και η αναβάθμιση των υποδομών στον σταθμό των Κήπων στον Έβρο, καθώς καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις για τους επισκέπτες από την Τουρκία, η οποία αποτελεί αγορά-βαρόμετρο για τη Θεσσαλονίκη.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, Πιερία, Θράκη, Καβάλα, Χαλκιδική αναμένεται να δρέψουν τους καρπούς της εισόδου των δύο χωρών στη Σένγκεν με αυξημένες τουριστικές ροές ενόψει καλοκαιριού.

Έπειτα από 13 χρόνια στον προθάλαμο του χώρου Σένγκεν, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από την Πρωτοχρονιά του 2025 πλήρη μέρη της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα, γεγονός που συνιστά ισχυρό συμβολισμό για τις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο χώρες αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.

Στον χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους.

agios-dimitrios-toyristes.jpg?v=0

Τα 5 σημεία «κλειδιά»

01

Η καρναβαλική παρέλαση και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνουν ώθηση στη Θεσσαλονίκη με την τουριστική κίνηση να παίρνει τα πάνω της.

02

Οι πρώτες ενδείξεις προϊδεάζουν για μία σεζόν καλύτερη από το 2024 για τη Βόρεια Ελλάδα, αν και η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι τον Απρίλιο.

03

Καταλυτικός παράγοντας που θα τονώσει τις αφίξεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν Ρουμανίας, Βουλγαρίας, με τους πολίτες των δύο χωρών να αποφεύγουν την ταλαιπωρία στα σύνορα.

04

Οι τιμές των καταλυμάτων θα τσιμπήσουν φέτος από 4-10%, ενώ ανησυχία στον τουριστικό κόσμο σκορπά η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

05

Μαρσάρει ο οδικός τουρισμός, αγγίζοντας τις επιδόσεις του 2018, με Βουλγαρία και Τουρκία να κυριαρχούν.

Δίνει γκάζια ο οδικός τουρισμός με 11,4 εκατ. αφίξεις το 2024

Νέα ρεκόρ χτύπησε ο οδικός τουρισμός το 2024 με Τούρκους, Βούλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους, Βορειομακεδόνες να… μαρσάρουν, κατακλύζοντας τη Βόρεια Ελλάδα. Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοέμβριου την παράσταση έκλεψαν οι επισκέπτες από Τουρκία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, καθώς και από τη Βουλγαρία, που παρουσίασε την υψηλότερη άνοδο σε απόλυτες διαφορές.

Με τις αφίξεις και της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου, που ειδικά η Θεσσαλονίκη γέμισε ασφυκτικά, η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 11,4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 9,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +15,0%/+1,9 εκατ. αφίξεις. Ακόμα και ο άλλοτε… «νεκρός» Νοέμβριος εξέπληξε θετικά, καθώς οι αφίξεις ανήλθαν σε 577.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 39,4% έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδόσεις του 2024 φλερτάρουν έντονα με το ονειρικό 2018, όπου στο σύνολο εκείνης της χρονιάς οι διεθνείς οδικές αφίξεις άγγιξαν τα 12,8 εκατομμύρια.

Η πρωτιά στη Βουλγαρία

Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά +838 χιλ./+19,5%, φτάνοντας τις 5,1 εκατ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές. Η Τουρκία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, με τις αφίξεις να είναι περισσότερες κατά +323 χιλ./+29,5%, φτάνοντας συνολικά τις 1,4 εκατ. Από τη Βόρεια Μακεδονία, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά +280 χιλ./+9,4%, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 3,2 εκατ. αφίξεις. Τέλος, η κίνηση από την Αλβανία αυξήθηκε κατά +50 χιλ./+3,1%, φτάνοντας τις 1,6 εκατ. αφίξεις.

Ο Προμαχώνας τις καλύτερες επιδόσεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024, οι περισσότερες οδικές αφίξεις καταγράφηκαν στον σταθμό του Προμαχώνα, με 2,8 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση +255 χιλ./+9,9%. Ο σταθμός των Κήπων παρουσίασε αύξηση κατά +231 χιλ./+25,8%, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,1 εκατ. Στον Κυπρίνο σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, +229 χιλ./+177,4%, με συνολικές αφίξεις 358 χιλ. Στους Ευζώνους καταγράφηκαν 2,4 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +223 χιλ./+10,0%, ενώ ακολούθησε ο σταθμός της Νυμφαίας με 744 χιλ. αφίξεις και αύξηση +217 χιλ./+41,1%.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 16.02.2025

Loader