Τέμπη: «Αντιμετώπιζαν τα λείψανα ως σκραπ» λέει συγγενής θύματος

Ζητά την παραίτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προαναγγέλοντας την κατάθεση μήνυσης

- Newsroom

Συγγενής θύματος καλεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, να παραιτηθεί, σε διαφορετική περίπτωση προανήγγειλε την κατάθεση μήνυσης για παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της ίδιας όσο και κατά του εισαγγελέα εφετών Σ. Μπακαϊμη που ερευνά την υπόθεση. 

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού αναφέρεται στις τεράστιες παραλήψεις της ίδιας, όπως και του προκατόχου της Ι. Ντογιάκου, με αποτέλεσμα να μην περιφρουρηθεί το πεδίο του εγκλήματος και να αλλοιωθούν  πλήρως τα στοιχεία και πειστήρια, «στερώντας τις αποδείξεις που θα μας βοηθούσαν να οδηγηθούμε στους δράστες των κακουργημάτων του εμπρησμού και της έκρηξης που οδήγησαν στο θάνατο 27 επιβάτες». Αναφερόμενος στη μη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη του τι συνέβη με το μπάζωμα του χώρου, ο κ. Κωνσταντινίδης διερωτάται: «Ο δικαστικός λειτουργός που επιτρέπει ενσυνείδητα την συνέχιση της διάπραξης κακουργηματικών πράξεων από τους αυτούς δράστες δεν είναι επικίνδυνος όσο οι ίδιοι οι δράστες; Συμφωνείτε με αυτό το συμπέρασμα;  Εάν ναι πως τολμάτε να παραμένετε στην θέση σας, αφού αυτό ακριβώς πράττετε επί δύο έτη;»

konstantinidis-xristos-tempi.jpg?v=0

Αναφερόμενος στα γεγονότα της αλλοίωσης του χώρου, ο κ. Κωνσταντινίδης επικαλείται Δελτία Τύπου και δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος. Στο υπόμνημα τονίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη μελέτη ή σύμφωνη γνώμη των δικαστικών αρχών που να βρίσκεται τουλάχιστον στην δικογραφία» για:

-Την εκσκαφή του φυσικού εδάφους σε όλο το μήκος και πλάτος του πεδίου του εγκλήματος σε βάθος από 30 εκατοστά έως 3 μέτρα, έως και τα πρανή. 

-Την μεταφορά του υλικού αυτού της εκσκαφής όπως και των συντριμμιών, αλλά ακόμη και βιολογικού υλικού των θυμάτων, που ήδη αποτελούσαν πολύτιμο αποδεικτικό υλικό σε διάφορους προορισμούς, δίχως να υπάρχει κανένα σχετικό στοιχείο ή απόφαση στην δικογραφία.

-Την μεταφορά και απόρριψη σε όλη την έκταση του πεδίου του εγκλήματος και στην σχετική τάφρο που δημιούργησαν, αναρίθμητων κυβικών άμμου, χαλικιών και πίσσας.

«Αντιμετώπιζαν τα λείψανα ως σκραπ»

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην δικογραφία για το ποιος σχεδίασε και γιατί, αυτές ακριβώς τις στοχευμένες δράσεις αλλά και πως και από ποιον καλύφθηκε η δαπάνη τους» τονίζεται στο υπόμνημα, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Χαρακτηριστικό της ενορχηστρωμένης από τον πυρήνα της κυβέρνησης παράνομης δράσης είναι ότι στην ως άνω υπ’αριθ.36141/18.4.2023 απόφαση η μόνη αναφορά στην μεταφορά των αποδεικτικών στοιχείων και πειστηρίων σε άλλες θέσεις είναι η εξής κουτοπόνηρη, απολύτως δηλωτική της ενοχής των εμπνευστών, φράση "…. μεταφορά μετάλλων προς το οικόπεδο του ΟΣΕ στη θέση Κουλούρι…". Για τους δράστες πειστήρια και στοιχεία που θα συντελούσαν στην εξιχνίαση του εγκλήματος, μεταξύ δεν αυτών και βιολογικό υλικό – λείψανα των μαρτυρικών θυμάτων, ήταν απλώς «μέταλλα», δηλαδή «σκραπ».

Οι δύο διατάξεις

Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται οι δύο διατάξεις της εισαγγελίας εφετών Λάρισας (43/2024 και 69/2024) που έχουν σταλεί στην Βουλή των Ελλήνων ήδη από τον Μάιο του 2024 η πρώτη και από τον Ιούλιο του 2024 η δεύτερη.

Στην υπ’αριθ.43/2024 Διάταξης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας αναφέρονται τα εξής: «….…οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούν αυθαίρετη παρέμβαση στο τόπο πέριξ του δυστυχήματος που αυτονόητα είναι και τόπος εγκλήματος στο μέτρο που διερευνώνται ποινικά κολάσιμες πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στη πρόκληση του, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 251 ΚΠΔ, στην οποία σκιαγραφείται το έργο του ανακριτή και των ανακριτικών υπαλλήλων ως αποκλειστικά αρμόδιων να ενεργούν τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για την συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, αλλά και της υποχρέωσης των προανακριτικών υπαλλήλων και όσων παρευρίσκονται στο σημείο να διατηρούν το χώρο ανέπαφο για την απρόσκοπτη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων…».

Στην υπ’αριθ. 69/2024 Διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας αναφέρεται ότι όσοι έφτασαν κατ' αυτό τον τρόπο «…Είχαν δε ως σκοπό, δυσχεραίνοντας τις έρευνες για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, να επέμβουν αθέμιτα στην εν εξελίξει ανακριτική διαδικασία, από την οποία προέκυπταν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα με αφορμή το βιοτικό συμβάν του προαναφερθέντος σιδηροδρομικού ατυχήματος, προς τον σκοπό προσπορισμού παράνομου ηθικού οφέλους στους δράστες των διερευνώμενων αδικημάτων, που συνίσταται στην μη έγκαιρη και ουσιαστική αξιοποίηση του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού και των ευρημάτων που υπήρχαν στο τόπο τέλεσης, δοθέντος μάλιστα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η διεξαγωγή των αναγκαίων ερευνών, η αναζήτηση πειστηρίων, η συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, ενώ ακόμη δεν είχαν εντοπιστεί όλες οι σωροί των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και αγνοούμενοι. Η εκδηλωθείσα δε συμπεριφορά τους ήταν αντικειμενικά πρόσφορη να περιποιήσει το πιο πάνω όφελος, αφού σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε απ’ αυτούς με τέτοιο τρόπο (δια της απομάκρυνσης αυθαίρετα από το σημείο σορών αδρανών υλικών που περιείχαν πειστήρια (προσωπικά αντικείμενα των επιβατών) αλλά και εκμεταλλεύσιμο βιολογικό υλικό που ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την ταυτοποίηση κάποιων εκ των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος) που επέφερε αλλοιώσεις στο τόπο του ατυχήματος, ικανές να δυσχεράνουν τις έρευνες και τη συλλογή ουσιωδών αποδεικτικών στοιχείων από τις ανακριτικές αρχές καθώς και την ματαίωση της εξασφάλισης των ιχνών του εγκλήματος…».

Ειδικά δε για τον ίδιο τον κ. Τριαντόπουλο επισημαίνει: «…για ποινική ευθύνη του τότε Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών οι οποίοι φέρεται να συντόνιζαν άτυπα όλες τις επιχειρήσεις των αρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενόψει και της συνεχούς φυσικής τους παρουσίας στο τόπο του δυστυχήματος (γεγονός το οποίο προκύπτει από πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεις των ιδίων σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης), ήδη δια της υπ' αριθμ. 43/2024 διάταξής μας έχουμε παραγγείλει την υποβολή της δικογραφίας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατ' εφαρμογή των άρθρων 86 παρ.1,2 Σ και άρθρου 4 Ν.3126/2003, και συνεπώς παρέλκει δια της παρούσας οποιαδήποτε άλλη ενέργειά μας…».

Ο κ. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει στο υπόμνημα του ότι «αρμόδια να αποφανθεί για τα ποινικά αδικήματα που αποδεδειγμένα τέλεσε ο κ. Τριαντόπουλος και οι συναυτουργοί του είναι η Τακτική Δικαιοσύνη, στα πλαίσια της ειδικής αναβαθμισμένης δωσιδικίας που διαθέτουν τα μέλη της Κυβέρνησης αλλά όχι το Ειδικό Δικαστήριο. Κατά τα ανωτέρω θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί αυτονόητη η άρση της Βουλευτικής ασυλίας του και κατά το άρθρο 62 Συντάγματος. Μόνο ο φυσικός κατά το Σύνταγμα Δικαστής είναι αρμόδιος να κρίνει τα όρια της Πολιτικής Ευθύνης και να καταλογίσει την Ποινική, ιδίως για τα αδικήματα που ουδεμία σχέση έχουν με τα καθήκοντα μελών της Κυβέρνησης».

Loader