Σαν σήμερα: Η κοινωνική επιρροή του Εμίλ Ζολά

Κώστας Μπλιάτκας
Γράφει Κώστας Μπλιάτκας Δημοσιογράφος

Ο Εμίλ Ζολά υπήρξε ένας από τους πιο θαρραλέους διανοούμενους της εποχής του, υπερασπιζόμενος την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των αδύναμων.

Η κοινωνική επιρροή του είναι ακόμα και σήμερα αντικείμενο ιστορικών, λογοτεχνικών και κοινωνιολογικών ερευνών και η επιρροή του στις σημερινές γενιές είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή και στοιχείο της διαχρονικότητάς της

Ο Εμίλ Ζολά ήταν Γάλλος συγγραφέας, ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού και σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης του θεατρικού νατουραλισμού.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 2 Απριλίου1840 (Πέθανε στο Παρίσι, 29 Σεπτεμβρίου 1902), από Γαλλίδα μητέρα και Βενετό πατέρα. Η οικογένεια μετακόμισε στο Aix-en-Provence, όπου ο Zola πατήρ σχεδίασε την παροχή νερού της πόλης και θα είχαν ευημερήσει αν δεν πέθαινε ο ίδιος όταν ο Emil Zola ήταν επτά ετών.

Αναπόφευκτα το αγόρι και η μητέρα του επέστρεψαν στο Παρίσι και έζησαν στη φτώχεια μέχρι που η γραφή του Zola του χάρισε μια περιουσία. Το πρωτοποριακό μυθιστόρημά του ήταν το L'Assommoir - μερικές φορές μεταφράζεται χαλαρά ως The Gin Palace.

Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πολιτική φιλελευθεροποίηση της Γαλλίας και στην απαλλαγή του στρατιωτικού αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα, γεγονός που συνοψίζεται στη διάσημη ανοιχτή επιστολή του με τίτλο "Κατηγορώ".

Ο Εμίλ Ζολά ήταν υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1901 και το 1902. Το έργο του ξεχώρισε όχι μόνο αναδεικνύοντας το ρεύμα του νατουραλισμού, αλλά πρωτίστως επειδή άσκησε τεράστια κοινωνική αίσθηση με το έργο και τις παρεμβάσεις του.

Το έργο του επηρέασε συγγραφείς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές
που αγωνίζονται για την αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αφοσίωσή του στη δικαιοσύνη και το θάρρος του να τα βάλει με την εξουσία τον καθιστούν έναν από τους πιο αξιοσέβαστους διανοούμενους της ιστορίας.

Η κοινωνική του παρακαταθήκη
συνεπώς δεν περιορίζεται μόνο στο λογοτεχνικό του έργο, αλλά επεκτείνεται και στην ενεργή του συμμετοχή στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της εποχής του.