Ρικ Μπάκλερ: Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο ντράμερ του συγκροτήματος The Jam
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «έφυγε ειρηνικά το βράδυ της Δευτέρας μετά από σύντομη ασθένεια με την οικογένεια στο πλευρό του».
Σε ηλικία 87 ετών - Με ανάρτησή του στο Facebook τον αποχαιρέτησε ο ιστορικός και καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης
- Newsroom
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο ιδρυτής των εκδόσεων Κάλβος, Γιώργος Χατζόπουλος. Ο εκδοτικός οίκος Κάλβος έγραψε ιστορία στα χρόνια της χούντας, την περίοδο που εξέδωσε σπουδαία βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Ο Γιώργος Χατζόπουλος εκείνη την εποχή εκτοπίστηκε στη Γυάρο. Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν άνθρωπο με όραμα, πιστό στην ουσία της Αριστεράς. Πρόσφερε τα αρχεία του εκδοτικού οίκου στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Με ανάρτησή του στο Facebook τον αποχαιρέτησε ο ιστορικός και καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης.
Ο αποχαιρετισμός του Βαγγέλη Καραμανωλάκη
«Αποχαιρετώ με συγκίνηση τον Γιώργο Χατζόπουλο, την ψυχή του “Κάλβου”, έναν εκδότη που συντέλεσε, όσο λίγοι, με τις εκδόσεις του, στην “πνευματική άνοιξη” της περιόδου της δικτατορίας. Μέσα σε δίσεκτα χρόνια πρόσφερε ένα μοναδικό σώμα κειμένων, πρωτότυπα και μεταφράσεις, που αγκαλιάστηκαν από το φοιτητικό κυρίως κοινό της εποχής που αναζητούσε διεξόδους και φωτεινά περάσματα στο σκοτάδι του καθεστώτος.
Ο Χατζόπουλος, υφαντουργός με σπουδές στη Νομική Σχολή, έγινε μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ (1958–1963) και ενεπλάκη ενεργά στη δημιουργία και τη διεύθυνση της Πανσπουδαστικής, ενώ μετά την απομάκρυνσή του από την ΕΔΑ αναμίχθηκε ενεργά στην αντιαποικιακή κίνηση “Φίλοι Νέων Χωρών” και στη σύνταξη του περιοδικού της, τον Αντιμπεριαλιστή.
Είχε πρωτοστατήσει επίσης στην έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας των Βορείων Προαστίων Πρωτοπορία, με έδρα το Νέο Ηράκλειο Αττικής (Ιανουάριος 1966-Απρίλιος 1967). Με την επιβολή της δικτατορίας συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο. Μετά την επιστροφή του από την εξορία ο Χατζόπουλος συνέλαβε την ιδέα των εκδόσεων Κάλβος που ξεκίνησαν το 1968, σπάζοντας την εκδοτική σιωπή, ξεκινώντας ένα εκδοτικό εγχείρημα που συνεχίστηκε στη Μεταπολίτευση.
Ο Χατζόπουλος πρόσφερε το αρχείο των εκδόσεων στα ΑΣΚΙ, το 2012, και από τότε είχα τη χαρά να συζητήσω πολλές φορές μαζί του για τις εκδόσεις και το εκδοτικό τοπίο στην δικτατορία και την Μεταπολίτευση, μελετώντας το παράδειγμα του Κάλβου. Ήταν ένας άνθρωπος με όραμα, με ισχυρές απόψεις, γέννημα μιας Αριστεράς που γρήγορα διαφοροποιήθηκε από την “ορθοδοξία” του κομμουνιστικού οράματος, διαγράφοντας τις δικές της γόνιμες συχνά διαδρομές.
Όταν κάποτε γραφτεί μια πολιτισμική ιστορία της δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης, ο Γιώργος Χατζόπουλος και ο Κάλβος θα έχουν τη δική τους λαμπρή θέση στις σελίδες της».
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «έφυγε ειρηνικά το βράδυ της Δευτέρας μετά από σύντομη ασθένεια με την οικογένεια στο πλευρό του».
Ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 28/02 - Η νέα ημερομηνία
Παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την παράστασή της «Να ’ταν η χαρά οικόπεδο» και μιλά στη «ΜτΚ» γι’ αυτήν αλλά και ευρύτερα για το τραγούδι
Μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του κινηματογράφου σε παγκόσμια κλίμακα