Σ. Φάμελλος: Όλοι στα συλλαλητήρια για να αλλάξει σελίδα η χώρα
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή ρότας του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη στάση του πρωθυπουργού στη «ΜτΚ»
Επιχείρηση... αναστήλωσης του «γαλάζιου» ηθικού και αντιστροφής του κλίματος βλέπουν πίσω από την αλλαγή πλεύσης και ρητορικής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι. Όπως σημειώνουν στη «ΜτΚ» αυτή η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του στο «Thessaloniki Summit 2025», λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει τη «χυδαία τοξικότητα» και πως ακόμα περιμένει την πρόταση δυσπιστίας που τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν και πως «εκεί θα πέσουν οι μάσκες» σε σχέση με την πρώτη συνέντευξή του μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στα τέλη Ιανουαρίου, αποκαλύπτουν τις προθέσεις Μητσοτάκη. Ποιες είναι αυτές; Η άμυνα μέσω... αντεπίθεσης και πως το Μαξίμου δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο από όσα «προσάπτουν» στο κυβερνητικό σχήμα.
Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της «Opinion Poll», Ζαχαρίας Ζούπης μέσω της κριτικής που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση, βρήκε την ευκαιρία να εκφραστεί πιο επιθετικά. «Εκτιμώ πως με το ίδιο στιλ ο πρωθυπουργός θα πάει και στη Βουλή, όταν θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας και θα δώσει τις δικές του απαντήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή αυτή στάσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της πτωτικής τάσης που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία. «Εξάλλου, υπήρχε εδώ και καιρό ένας προβληματισμός για την επικοινωνιακή διαχείριση και το κατά πόσο θα μένουν αναπάντητα αυτά που ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης», λέει ο κ. Ζούπης.
«Η αντεπίθεση θα είναι συνολική, όχι μόνο για τα Τέμπη. Άλλωστε, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που βλέπουν προσπάθειες συγκάλυψης ή συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις είναι κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Η αντεπίθεση έχει ως στόχο τη συσπείρωση του ‘γαλάζιου’ ακροατηρίου, αφού η συσπείρωση της ΝΔ έχει πέσει και στην πρόθεση ψήφου. Σκοπός είναι η μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για επιχείρηση αναστήλωσης ηθικού», εξηγεί ο κ. Ζούπης.
Άμυνα με... επίθεση
«Η... επανάσταση αυτή του Μητσοτάκη δεν είναι άνευ αιτίας. Έχει προκληθεί. Ο πρωθυπουργός αμύνεται με επίθεση, όπως εξάλλου κάνουν εδώ και καιρό κορυφαίοι υπουργοί, όπως είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης», λέει από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής της «Interview», Δημήτρης Βασιλειάδης. «Από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό χάνουν όλοι, κυρίως αυτοί που κυβέρνησαν και περισσότερο η κυβέρνηση. Αλλά ο πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Επικοινωνιακά, εκτιμώ ότι θα αξιοποιήσει το ‘αντιμητσοτακικό’ ρεύμα που έχει δημιουργηθεί», λέει ο κ. Βασιλειάδης.
Απουσιάζει ένα ισχυρό δίπολο
«Είναι πρόδηλη η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτεθεί και, μάλιστα, να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής ρευστότητας», αναφέρει στην «ΜτΚ» η πολιτική αναλύτρια, Μαρία Καρακλιούμη. Η ίδια εξηγεί πως μέσα από αυτήν την αλλαγή στρατηγικής η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκουν να δείξουν ότι μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η μόνη κραταιά και αξιόπιστη δύναμη που θα σώσει τη χώρα από την αποσταθεροποίηση, που ακούγεται έντονα από τα κυβερνητικά χείλη, είναι η ΝΔ. «Δεν υπάρχει ισχυρό δίπολο. Στις δημοσκοπήσεις μπορεί πρώτος να έρχεται ο ‘κανένας’, αλλά υπάρχει και ο ‘ένας’. Αυτό θέλει να κάνει σαφές με την αλλαγή στρατηγικής. Η κοινωνία είναι σε φάση άρνησης. Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής. Είναι η πρώτη φορά κατά την εξαετή διακυβέρνηση που η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί τόσο πολύ. Όμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, χάνουν από αυτήν την κατάσταση», τονίζει η κ. Καρακλιούμη. «Φάνηκε ότι με το αρχικό αφήγημα, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην συνέντευξη στον ALPHA, δηλαδή ρίχνοντας νερό στο κρασί, θόλωνε η εικόνα και το μήνυμα του πρωθυπουργού και γι’ αυτό επιλέχτηκε η σημερινή στάση», αναφέρει.
Έχοντας δε, μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, αφού στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της συμπλήρωσης των δυο ετών από την τραγωδία των Τεμπών, αναμένεται ο κόσμος να βγει ξανά, μαζικά, στους δρόμους, απαιτώντας δυναμικά διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός επιχειρεί αφενός να δώσει τη «γραμμή» στο σύνολο της κυβερνητικής παράταξης, ώστε δημοσίως να μην υπάρχουν οι «παραφωνίες» του προηγούμενου διαστήματος αφετέρου να περιχαρακώσει το ποσοστό που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις σε αυτήν τη δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο.
«Βλέπουν» διάρκεια της σύγκρουσης
«Ο πρωθυπουργός μάλλον κατανόησε πως η προηγούμενη στάση δεν είχε απήχηση στην κοινωνία και γι’ αυτό προχώρησε στη δεύτερη επιλογή που εξαρχής είχε, αυτήν της αντεπίθεσης», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής της «Tothepoint», Δημήτρης Κατσαντώνης. «Μάλιστα, αν αξιολογήσουμε και τη στάση υπουργών πρώτης γραμμής, όπως οι κκ. Βορίδης και Γεωργιάδης αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η σκληρή και επιθετική στάση θα έχει διάρκεια», εξηγεί ο κ. Κατσαντώνης.
Αλλαγή στρατηγικής εν κινήσει για την κυβέρνηση
Του Αλέξανδρου Παπουτσή
Πολιτικού επιστήμονα
Η εξέλιξη του δυστυχήματος των Τεμπών μετά την μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση έχει δημιουργήσει μία ισχυρή δυναμική και έχει φέρει την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση. Η πρώτη αντίδραση με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό, μάλλον, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα και έδωσε χώρο στην ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση των χειρισμών που είχαν γίνει μέχρι τότε. Δευτερευόντως, είχε, μάλλον, αρνητικό αντίκτυπο στη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης, καθώς φάνηκε να αποδομείται όχι μόνον η επιχειρηματολογία της επί του συγκεκριμένου, αλλά η συνολική της ικανότητα να ορίζει με όρους ηγεμονίας την πολιτική ατζέντα, μετά από πολλά χρόνια.
Η δυναμική που δημιουργήθηκε όλες τις επόμενες ημέρες έδειξε πως υπήρχε (υπάρχει ακόμη) το ενδεχόμενο να μετατραπεί η υπόθεση των Τεμπών σε μία θρυαλλίδα που θα επιτρέψει την παγίωση αντικυβερνητικού κλίματος και την ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής της συνολικά.
Η νέα κυβερνητική στρατηγική που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στον αντίποδα αυτής μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις και εν αναμονή αυτών στα τέλη Φεβρουαρίου, έρχεται να επαναφέρει την προτέρα κατάσταση. Στόχος της είναι να συγκρατήσει τις δημοσκοπικές απώλειες, να διασφαλίσει ένα minimum συνοχής, συσπειρώνοντας κομματική και εκλογική βάση και να αναδείξει το πολιτικό αδιέξοδο των αντιπολιτευτικών κομμάτων. Σε αυτό το επίπεδο γίνεται εμφανές ότι θα υπάρξει εμφανώς «πιο επιθετική γραμμή», η πόλωση θα επανέλθει ως τακτική από όλες τις πλευρές, ενώ θα επιχειρηθεί η ευθεία σύγκριση των πολιτικών προτάσεων των κομμάτων σε όλο το φάσμα της διακυβέρνησης -γεγονός που στο κυβερνητικό στρατόπεδο αξιολογείται ως πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι εάν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών είναι η κορύφωση της διαμαρτυρίας και όχι ένα «επεισόδιο» που προαναγγέλλει επόμενα, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από αυτήν τη νέα στρατηγική να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία. Στο σχήμα «κυβέρνηση εναντίον λαού» κάθε κυβέρνηση χάνει -στο σχήμα «κυβερνητικό κόμμα εναντίον αντιπολιτευόμενου κόμματος» όλα είναι δυνατά. Επιλέγεται το δεύτερο.
* Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 23.02.2025
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κωφεύει στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο Α. Κορέας απαιτεί την ταυτοποίηση των χρηστών που προέβησαν σε αυτές τις δημοσιεύσεις
Τι ορίζει πλέον ο Διεθνής Κανονισμός και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής