Τέμπη: «Τσουνάμι» για τη δικαίωση των θυμάτων
Λίγο πριν την δεύτερη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη κορυφώνονται οι αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά και οι πολιτικές διεργασίες
Μειωμένες οι ροές από την αρχή του χρόνου - Αδειάζουν αργά αλλά σταθερά οι προσφυγικές δομές
Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό πεδίο της Μέσης Ανατολής μετά τη νέα στρατηγική του των ΗΠΑ του Ντ. Τράμπ και η σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε., δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη χώρα μας.
Από τις αρχές του 2025, οι μεταναστευτικές ροές είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ και οι κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν καταφέρει να ανακουφίσουν τις δομές σε όλη τη χώρα που ήταν ασφυκτικά γεμάτες.
Το φετινό Φεβρουάριο οι 33 δομές σε ολόκληρη τη χώρα εμφανίζουν καλύτερη εικόνα από τους προηγούμενους μήνες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου οι διαμένοντες στις δομές ήταν λίγο περισσότεροι από 26.000 ενώ το προηγούμενο μήνα είχαν αγγίξει τους 28.000.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης σε συνδυασμό με τη γρηγορότερη απόδοση ασύλου είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 3,8% ο αριθμός όσων διέμεναν στις δομές.
Ανάμεσά τους και πολλά άτομα που είδαν το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλλει να απορρίπτεται τελεσίδικα και πήραν το δρόμο της επιστροφής στις χώρες τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο Φεβρουάριο έγιναν τρεις επιχειρήσεις επιστροφής παράτυπων μεταναστών μέσω του προγράμματος που είναι υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και στοχεύει στην επιστροφή τουλάχιστον 17.000 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.
Μεταναστευτικές ροές
Σχετικά μειωμένες είναι και οι μεταναστευτικές ροές αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξει μια καθαρή εκτίμηση.
Από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου είχαμε στις χώρες της Ευρώπης συνολικά 16.052 αφίξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Το 2024 οι αφίξεις όλη τη χρονιά ήταν 208.679, το 2023 ήταν 292.985, το 2022 ήταν 189.363, το 2021 ήταν 151.417 και το 2020 ήταν 99.907.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην Ελλάδα από τις αρχές του 2025 μέχρι σήμερα οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών ήταν την εβδομάδα από 11 ως 17 Φεβρουαρίου, οπότε έφτασαν τις 450, αυξημένες κατά 73,08% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το φετινό Ιανουάριο οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες κατά 18% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία καταγράφεται στα νησιά και ελάχιστες πλέον στον Έβρο.
Η πίεση από την Τουρκία
Στην Τουρκία η κατάσταση με το μεταναστευτικό παραμένει ασφυκτική, αφού ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών παραμένει πολύ μεγάλος.
Ανά πάσα στιγμή η πίεση μπορεί να μεταφερθεί είτε στη μεθόριο με τον Έβρο είτε στα νησιά του Αιγαίου, περιοχές που έτσι κι αλλιώς είναι σε διαρκή… συναγερμό.
Ο αριθμός των αλλοδαπών με άδειες διαμονής, άρχισε να αυξάνεται τον Δεκέμβριο του 2024. Τον Ιανουάριο ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 9.320 άτομα και έφτασε τους 1.065.902.
Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξε αύξηση και στις άδειες για κατοικίες όπου διαμένουν αλλοδαποί στις τρεις κυριότερες περιοχές. Η «αλλοδαπή κατοικία» στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 0,8% σε 529.659. Στην Αττάλεια, αυξήθηκε κατά 0,5% κι έφτασε στις 100.936 και στην Άγκυρα, αυξήθηκε κατά περίπου 2,3% κι έφτασε στις 70.064.
Τον Ιανουάριο, ο αριθμός των Σύριων υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία μειώθηκε κατά 1,7% σε 2.863.472 . Η μείωση καταγράφηκε σε επαρχίες με μεγάλο συριακό πληθυσμό. Υπήρξε μείωση 1,5% στην Κωνσταντινούπολη, μείωση 1,7% στη Γκαζιαντέπ και μείωση 0,4% στη Σανλιούρφα.
Ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων
Μια από τις διαδρομές που ακολουθούν οι παράτυποι μετανάστες όλο και πιο συχνά για να φτάσουν από την Ελλάδα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είναι μέσα από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Η διαδρομή γνωστή. Είτε από την περιοχή της Ευζώνων είτε από σημεία της ελληνοαλβανικής μεθορίου περνάνε συνήθως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. Ο πρώτος σταθμός τους είναι τις περισσότερες φορές στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου στη συνέχεια τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να τους οδηγήσουν συνήθως μέσω της Κροατίας στις υπόλοιπες χώρες.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε μια προσπάθεια να καταγράψει πιο αναλυτικά το προφίλ αυτών των ανθρώπων εξέτασε 786 μετανάστες.
Το 30% από αυτούς ήταν από το Μαρόκο, το 21% από το Αφγανιστάν, το 10% από τη Συρία, το 8% από την Αίγυπτο και το 6% από το Μπαγκλαντές.
Η έρευνα ξεκίνησε την 1η και διήρκησε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε καταυλισμούς στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους και τα στοιχεία του ΔΟΜ χρειάστηκαν κατά μέσο 513 μέρες, για να φτάσουν εκεί από τις χώρες τους ενώ χρειάστηκε να κάνουν τουλάχιστον τρεις προσπάθειες για να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Το ογδόντα τοις εκατό των ερωτηθέντων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανέφερε ότι εισήλθε από τη Σερβία, η οποία δέχτηκε τους περισσότερους μετανάστες από τη Βόρεια Μακεδονία (49%) και τη Βουλγαρία (31%).
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (86%) που πέρασαν παράνομα στην Αλβανία δήλωσαν ότι μπήκαν από την Ελλάδα.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (70%) ανέφεραν ότι ταξίδεψαν σε ομάδες, ενώ το 19% ταξίδεψαν με τις οικογένειές τους.
Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως πλήρωσαν 411 ευρώ για να περάσουν τα σύνορα εντός των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
* Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 23.02.2025
Λίγο πριν την δεύτερη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη κορυφώνονται οι αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά και οι πολιτικές διεργασίες
Οι συνεπιβάτες της βρέθηκαν σε χερσαία περιοχή των Βατερών
Τη λειτουργία του κ. Βαρθολομαίου παρακολούθησαν συγγενείς Ουκρανών στρατιωτών που αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι
Υπολογίζεται ότι χάθηκαν 2 τόνοι καυσίμου από τέσσερα σχολεία της Ημαθίας