Γάζα: Βόμβες σε σχολεία

five_col_1700 νεκροί, 3.000 τραυματίες. Παιδιά και γυναίκες το 50% των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών, καταγγέλλει ο ΟΗΕ. Καθώς κλιμακώνεται η διεθνής κατακραυγή για τις εκατοντάδες των θυμάτων, το Ισραήλ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Η κάμψη της αρχικής ισραηλινής αδιαλλαξίας παρατηρείται μετά το σοκ που προκάλεσε διεθνώς ο βομβαρδισμός, προχθές, σχολικών κτιρίων που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στα οποία είχαν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι. Από τον βομβαρδισμό, που έγινε με το αιτιολογικό από ένα τέτοιο κτίριο ερίφθησαν πυρά κατά του ισραηλινού στρατού, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άτομα, πολλά εκ των οποίων μικρά παιδιά. Ο ΟΗΕ διέψευσε χθες την ισραηλινή εκδοχή ότι στο σχολείο βρίσκονταν ένοπλοι ή στρατιώτες. "Ύστερα από μια προκαταρκτική έρευνα, είμαστε κατά 99,9% βέβαιοι ότι στο σχολείο δεν βρίσκονταν ούτε ένοπλοι ούτε εκδηλώθηκαν στρατιωτικές ενέργειες μέσα από αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες (Unrwa) Κρις Γκάνες. Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), στις 12 μέρες που διαρκούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί 680 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 50% παιδιά, γυναίκες και γέροντες.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με νοσοκομειακές παλαιστινιακές πηγές, έχουν ξεπεράσει τις 2.950. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μπορεί να είναι υψηλότερος, επειδή οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν έχουν καταφέρει να πιστοποιήσουν πόσοι από τους άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι. Ενώ τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών οι άμαχοι ήταν το 35% των θυμάτων, η αναλογία άλλαξε δραματικά αφότου το Ισραήλ άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

ΑΜΠΑΣ: “ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΟΥ!”

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε έκκληση "για άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων" στη Λωρίδα της Γάζας και την άρση του "ασφυκτικού αποκλεισμού" της περιοχής. "Καλώ το Συμβούλιο να κάνει το πρώτο απαραίτητο βήμα για να σώσει το λαό μου στη Γάζα: να συμφωνήσει σε μια απόφαση που θα ζητεί τον άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων", επισήμανε ο Αμπάς, ηγέτης της Φατάχ, και αντίπαλος της Χαμάς. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του έχουν επειγόντως ανάγκη κεφαλαίων για να καλύψουν το κόστος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεών τους στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησαν επιπλέον 67 εκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της κατάστασης μετά την ισραηλινή επίθεση. Η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και ζήτησε από αμφότερες τις πλευρές να θέσουν σε εφαρμογή μια εκεχειρία.

  • "Σοβαρές παραβάσεις". Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει αύριο μία ειδική σύνοδο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από αίτημα ισλαμικών και των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και της Ρωσίας. Στην επίσημη αίτηση των 29 εκ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου αναφέρεται ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν οι "σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας". Εξάλλου, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του οικουμενικού δικαιώματος όσων διαφεύγουν από πόλεμο να αναζητούν ασφάλεια σε άλλα κράτη. Αν και δεν έχει υπάρξει κάποια μεγάλης κλίμακας μετακίνηση από τη Γάζα εξαιτίας αποκλεισμού, ο Γκουτέρες θύμισε στα γειτονικά κράτη την ευθύνη που έχουν να παράσχουν πρόσβαση στην ασφάλεια στους αμάχους που διαφεύγουν τη βία.

 

_____________________________________________________

“Παράθυρο” για εκεχειρία ανοίγει η γαλλοαιγυπτιακή πρωτοβουλία

Μπορεί ο γάλλος πρόεδρος για μια ακόμη φορά να βιάστηκε να αναφερθεί σε αποδοχή της γαλλοαιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία, καθώς πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη “επί χάρτου” καθιστώντας αμφίβολη την εφαρμογή της, ωστόσο τα πρώτα θετικά σημάδια για μία εκτόνωση της κρίσης διαγράφονται. Το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει “επί της αρχής” στην πρόταση για εκεχειρία αυξάνοντας τις ελπίδες για τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους της Γάζας. “Η πρόκληση τώρα είναι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες”, σύμφωνα με δηλώσεις του ισραηλινού εκπροσώπου Μαρκ Ρεγκέβ. Η παλαιστινιακή Χαμάς από την άλλη χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία “θετικό σημάδι”, ωστόσο σημειώνει ότι ακόμη “καμία συμφωνία” δεν έχει επιτευχθεί. Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες, το γαλλοαιγυπτιακό σχέδιο, στο οποίο κατέληξαν την περασμένη Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τον αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εστιάζει: στη διακοπή του λαθρεμπορίου όπλων από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας με παράλληλη χαλάρωση του αποκλεισμού, ο οποίος έχει επιβληθεί από το Ισραήλ, την άρση του οποίου προαπαιτεί η Χαμάς. Όπως σημειώνει το BBC, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς βρίσκονται υπό διεθνή πίεση να δεχτούν μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση η οποία άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου. Στόχος του Ισραήλ ήταν να σταματήσει τις επιθέσεις πυραύλων στο νότιο Ισραήλ, κάτι που εκτιμά ότι, για να γίνει, θα πρέπει να σταματήσει η λαθραία μεταφορά όπλων προς τη Χαμάς μέσω Αιγύπτου. Από την άλλη, η Χαμάς επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εκεχειρίας θα πρέπει να περιλάβει οπωσδήποτε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.        

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές τελικώς σε συμφωνία, μέχρι την επιβεβαίωση των όρων και των προβλέψεων αυτής, μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται, δεν μπορεί να είναι εφικτή πριν από την ερχόμενη Κυριακή. Εξάλλου ανώτερος γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως το αιγυπτιακό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε οκτώ ημέρες. "Μέσα σε τέσσερις με πέντε ημέρες μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία (ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ) για την ασφάλεια των συνόρων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αποχώρηση του ισραηλινού στρατού μέσα σε οκτώ ημέρες", δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος που υπηρετεί στο γραφείο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Την επείγουσα ανάγκη για άμεση εκεχειρία εξέφρασε χθες και ο Λευκός Οίκος. “Εργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε την εκεχειρία όσο τον δυνατόν ταχύτερα”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ανοιχτή ως προς τη γαλλοαιγυπτιακή πρωτοβουλία για ειρήνη στη Γάζα αλλά επιθυμεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι προς εξέταση μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται και η αιγυπτιακή πρόταση για συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κάιρο.

ΤΡΙΩΡΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ

Το Ισραήλ, στο μεταξύ, διέκοψε χθες για τρεις ώρες τον βομβαρδισμό της Γάζας “για ανθρωπιστικούς λόγους”. Πρακτική που σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο θα συνεχίσει να εφαρμόζει καθημερινά από τις 13.00 έως τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Ανάλογη παύση στις εκτοξεύσεις ρουκετών αναμένεται να εφαρμόσει τις ίδιες ώρες η Χαμάς. Το Ισραήλ έχει επικριθεί από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση από την οποία απειλούνται οι περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία κόλαση. Η απόφαση αυτή της ισραηλινής πλευράς θεωρείται μάλιστα ως μία κίνηση τακτικής, καθώς η διεθνής κατακραυγή εναντίον της αυξήθηκε μετά και τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ. Η δίοδος για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Αιγύπτου άνοιξε χθες για να φθάσει βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα για τους απελπισμένους κατοίκους της Γάζας. Ο Κρίστοφερ Γκιούνες, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, τόνισε ότι η τρίωρη κατάπαυση δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας. “Πώς να ταΐσεις 750.000 ανθρώπους σε ένα τρίωρο;” αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη μία μόνιμη εκεχειρία. Η Παγκόσμια Τράπεζα από την άλλη προειδοποιεί για κινδύνους στη δημόσια υγεία και για ανεξέλεγκτες επιδημίες λόγω των ελλείψεων σε καθαρό πόσιμο νερό και ζημιών στους αγωγούς λυμάτων. Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται σε δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που προέβλεπε σε ένα περιορισμένο αριθμό να επιτραπεί η είσοδος.

 

_____________________________________________________

Μπαράκ Ομπάμα: “Θα μιλήσω μετά την ορκωμοσία μου”

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αποφύγει επιμελώς να σχολιάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε πως ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου, “θα ασχοληθεί αμέσως” με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως είναι “βαθύτατα ανήσυχος” για την κατάσταση στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε πως θα ήταν άστοχο εκ μέρους του να στείλει οποιαδήποτε σημάδια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του θα χειριστεί τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. “Κάνω ό,τι είναι δυνατόν κανείς να πράξει ώστε να εξασφαλισθεί πως την ημέρα που θʼ αναλάβω καθήκοντα θα είμαι προετοιμασμένος νʼ ασχοληθώ αμέσως με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εκεί κατάστασης”, τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για την εκτόξευση όλμων από ισραηλινό άρμα μάχης που σκότωσε προχθές τουλάχιστον 40 Παλαιστινίους σε ένα σχολείο του ΟΗΕ, όπου άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο, ο Ομπάμα δήλωσε: "Ο θάνατος αμάχων στη Γάζα και στο Ισραήλ είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας για εμένα". Κατά τα άλλα ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως θα επιμείνει στην αρχή του πως μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μπορεί να μιλήσει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αυτήν την ώρα, είπε όμως ότι θα έχει πολύ περισσότερα να πει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

“ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΑΝΤΑΜ…”

Στο μεταξύ, πρώην σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε μέσω του Αλ Τζαζίρα πως το Ισραήλ δεν θα τολμούσε ποτέ να επιτεθεί όπως σήμερα στη Γάζα εάν ο ανατραπείς και εκτελεσθείς ιρακινός πρόεδρος βρισκόταν ακόμη στην εξουσία. Ωστόσο, ο Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι -το σημαντικότερο στέλεχος του πρώην ιρακινού καθεστώτος που βρίσκεται ελεύθερο- δηλώνει πως οι εξεγερμένοι στο Ιράκ ενδέχεται να διαπραγματευόντουσαν με την Ουάσιγκτον εάν η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανακαλούσε τις δυνάμεις της από το Ιράκ.

  • Ισραήλ: Νέες ρουκέτες έριξε ο Χαμάς. Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες το απόγευμα από Παλαιστίνιους εναντίον της πόλης Μπεερσέβα (Νότιο Ισραήλ) χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι ρουκέτες τύπου Γκραντ εξερράγησαν σε ακατοίκητες περιοχές. Νωρίτερα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν εκτοξεύσει 13 ρουκέτες, μία από τις οποίες κατά τη διάρκεια της τρίωρης εκεχειρίας, εναντίον της πόλης Άσκελον, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς, ανέφερε ισραηλινός εκπρόσωπος. Στην πόλη της Γάζας αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν αργά χθες ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που επαναλήφθηκαν μετά την εκπνοή της εκεχειρίας των τριών ωρών, στην περιοχή Ζεϊτούν, ανατολικά της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν δύο άτομα.

  • Χεζμπολά: “Δεν αποκλείεται και η ένοπλη δράση”. Με την ευκαιρία της Ασούρα, εορτής στη μνήμη του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ και γιου του ιμάμη Αλί, ο ηγέτης της Χεζμπολά Χάσαν Νασράλα άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου μίλησε καθαρά για το ενδεχόμενο έναρξης μίας νέας πολεμικής αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Σε ομιλία του προς δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στη νότια Βηρυτό, ο Νασράλα τόνισε: "Ο πόλεμος του 2006 θα μοιάζει με υγιεινό περίπατο για τους Ισραηλινούς εάν τολμήσουν να επιχειρήσουν μία νέα επίθεση στο Λίβανο", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους αμάχους. Ο Νασράλα εξάλλου έκανε έκκληση προς τις αραβικές χώρες να "ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες", η χώρα του οποίου διέταξε την απέλαση του ισραηλινού πρεσβευτή στο Καράκας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απελάσει τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας στο Τελ Αβίβ, σε αντίμετρο για την απέλαση του ισραηλινού πρεσβευτή στο Καράκας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στο πλευρό των Παλαιστινίων συνδικάτα, δήμοι και φορείς

ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ:

ΓΑΖΑ Ματαίωση συναυλιών της Ορχήστρας Ειρήνης του Ντ. Μπάρενμποϊμ 

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: 

ΓΑΖΑ Ο πόλεμος επηρεάζει και τον αθλητισμό

 

Loader