Ν. Ανδρουλάκης στη «ΜτΚ»: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ηγηθεί της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας

Με δήλωση-παρέμβαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις δυνατότητες της πόλης και τις προοπτικές της, κάτι που θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί το επόμενο διάστημα μέσα από τις κομματικές διεργασίες

- Newsroom

Με δήλωση-παρέμβασή του στη σημερινή «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρεται στις δυνατότητες της πόλης και τις προοπτικές της, κάτι που θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί το επόμενο διάστημα μέσα από τις κομματικές διεργασίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει:

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ηγηθεί της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο το οποίο θα παρέχει σε όλους προοπτική για καλή ποιότητα ζωής σε μία πόλη παραγωγική, ανταγωνιστική και αξιοβίωτη. Το υψηλό κόστος ζωής, η αδυναμία εύρεσης αξιοπρεπούς κατοικίας και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας συνεχίζουν να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η πόλη χρειάζεται ένα ενιαίο σχέδιο υποδομών και μεταφορών, ώστε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματά της μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης πάνω στα μεγάλα έργα, που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Με έμφαση, μάλιστα, στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.

Η έναρξη λειτουργίας του Μετρό ήταν μία θετική εξέλιξη, αλλά είναι μόνο η αρχή, γιατί αναμένεται η ολοκλήρωσή του προς την Καλαμαριά, ο σχεδιασμός και η δημοπράτηση των επεκτάσεών του προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο, καθώς και η δημοπράτηση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτό σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ΟΑΣΘ, κάτω από έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των συγκοινωνιακών μέσων της πόλης, πάντα υπό δημόσιο έλεγχο, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλει η αύξηση των χώρων πρασίνου και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, στρέφοντας το βλέμμα της Θεσσαλονίκης προς τη θάλασσα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επείγει η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης, καθώς δεν μπορεί να αποτελούν ‘κανονικότητα’ τα πλημμυρικά φαινόμενα με τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες. Επιπλέον, βασιζόμενοι στον ανεκτίμητο πολιτισμικό πλούτο της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την εξωστρέφεια της πόλης, προωθώντας ένα εναλλακτικό τουριστικό παράδειγμα.

Τέλος, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη επένδυσης στην επιστημονική έρευνα, ώστε η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την πόλη, αλλά να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής της. Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να διευρύνει τον ορίζοντα των προσδοκιών της, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές της προς το συμφέρον των κατοίκων της», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 02.02.2025

Loader