Ο Πούτιν παρουσιάζει στον Ερντογάν σχέδιο για «κόμβο αερίου»
Ο Ερντογάν υπεραμύνεται των οικονομικών σχέσεών του με τη Μόσχα
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι και η Τουρκία και η Ρωσία θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για την πρόταση του Ρώσου προέδρου για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση»
Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει οδηγίες στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές μελέτες για την υλοποίηση της πρότασης που έριξε στο τραπέζι ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία μέρα μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Ερντογάν είπε ότι οι ρωσικές και τουρκικές αρχές θα συνεργαστούν για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή της ανατολικής Θράκης φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο. «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ως το πιο σημαντικό μέρος για αυτήν την επιχείρηση», είπε ο Ερντογάν την Πέμπτη.
«Μαζί με τον Πούτιν, δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν. Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο κατά την εποστροφή του από το Καζακστάν.
«Όπου κριθεί ότι είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα έχουμε εγκαταστήσει αυτό το κέντρο διανομής εκεί. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής», συνέχισε ο Ερντογάν.
Οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη είναι οι πρώτες σχετικά με τη ρωσική πρόταση. «Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση», είπε ο Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών χθες στην Αστάνα, ο Πούτιν χαρακτήρισε την Τουρκία ως την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία έχει αποδειχθεί η πιο αξιόπιστη οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χάρη στη σταθερή σας θέση για την υποστήριξη της κατασκευής του TurkStream, αν και, όπως ακούσαμε, ήταν αντικείμενο απόπειρας ανατίναξης, αλλά δόξα τω Θεώ, δεν συνέβη κάτι και λειτουργεί κανονικά», είπε ο Πούτιν.
Η Τουρκία έχει φανεί εδώ και καιρό ότι επιθυμεί να αποτελέσει ενεργειακό hub. Αναλυτές αμφισβητούν, ωστόσο, την πιθανότητα να υλοποιηθεί η πρόταση, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επικρίνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας και αποκαλούν τις περικοπές της Ρωσίας στο φυσικό αέριο ως πολιτική προσπάθεια για να τους διχάσει ως προς την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν υπεραμύνεται των οικονομικών σχέσεών του με τη Μόσχα
Ο ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία, όπως και ο τούρκος πρόεδρος και ηγέτες αρκετών ακόμη κρατών, ιδίως της Ασίας
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους τους να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία
Μίλησε σε υπουργική Σύνοδο για ισλαμοφοβία και στέρηση δικαιωμάτων στη δυτική Θράκη