Ανάμεσα στα βουνά, μέσα σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, στον Γλαρινό Χαλκιδικής, ξεπροβάλλει η φράση που συγκλόνισε ολόκληρο το πανελλήνιο, μετά το ηχητικό ντοκουμέντο από το 112 που αποκαλύφθηκε πριν μερικές μέρες . Οι τρεις λέξεις που για κάποιους από τους επιβάτες του μοιραίου τρένου των Τεμπών ήταν και οι τελευταίες, γράφτηκαν σε ένα χωράφιαπό δυο φίλους, οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν το συγκεκριμένο μήνυμα όσο πιο μακριά μπορούν.
Ο Κριστιάν Ρούτσι, αδερφός του Ντένη Ρούτσι, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία, θέλησε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τόσο τον αδικοχαμένο αδερφό του όσο και τα υπόλοιπα θύματα που «έφυγαν» την 28η Φεβρουαρίου 2023. Έτσι μαζί με τον φίλο του, Ανέστη, σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτό το ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα.
«Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο για την δικαίωση»
«Όλο αυτό ξεκίνησε από το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούσαμε μέσω της κλήσης του 112 εκείνο το μοιραίο βράδυ» λέει στο emakedonia.gr ο Κριστιάν Ρούτσι. «Ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν ότι δεν έχουν οξυγόνο και αυτό μας άγγιξε πάρα πολύ. Έτσι σκέφτηκα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να περάσουμε στον κόσμο ένα μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί με τον δικό του αγώνα και με τον δικό του τρόπο να βοηθήσει προς τον δρόμο της δικαίωσης και να τελειώσει επιτέλους αυτή η συγκάλυψη».
Επι πέντε ολόκληρες μέρες ο Κρστιάν και ο Ανέστης χαρτογραφούσαν το σημείο κάνοντας μετρήσεις στο χωράφι και στον υπολογιστή. Είχε προηγηθεί η αποτύπωση του σχεδίου σε χαρτί και στη συνέχεια ακολούθησαν μετρήσεις στο σημείο.
Για δώδεκα ολόκληρες ώρες οι δύο φίλοι όργωναν με τρακτέρ το χωράφι προκειμένου να σχηματίσουν τις τρεις λέξεις που πάγωσαν το πανελλήνιο.
«Από τις 7 το πρωί μέχρι να πέσει το τελευταίο φως της ημέρας βρισκόμασταν στο στάδιο της υλοποίησης αυτού του σχεδίου», λέει ο Κριστιάν Ρούτσι.
«Δεν υπήρχε περιθώριο λάθους»
«Το προσπαθήσαμε πάρα πολύ , χρησιμοποιήσαμε την υλικοτεχνική υποδομή που είχε η οικογένειά μου και το χωράφι. Εγώ ήμουν ο χειριστής του τρακτέρ. Είχαμε τοποθετήσει σημάδια στα σημεία που έπρεπε έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν τα γράμματα και να είναι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο» τονίζει ο Ανέστης Γλιάς.
«Είχαμε μεγάλες δυσκολίες γιατί το έδαφος είναι επικλινές. Επιλέξαμε το μέρος που είχε οργώσει ήδη ο άλλος μου ο γιός έτσι ώστε να είναι ακριβώς στην ευθεία και το μήκος να είναι 540 μέτρα» λέει στο emakedonia.gr ο πατέρας του Ανέστη, Νίκος Γλιάς στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη έκταση, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Το κάθε γράμμα έχει ύψος 40 μέτρα μήκος και 27 μέτρα πλάτος ενώ η έκταση που καταλαμβάνει η φράση φτάνει τα 540 μέτρα. Στόχος σύμφωνα με τους δημιουργούς είναι να σταλεί το μήνυμα όσο πιο μακριά γίνεται.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα βίντεο από τις σήραγγες, οι εκθέσεις για το αίτιο που προκάλεσε την πυρόσφαιρα και το μέτωπο που άνοιξαν συγγενείς με την δικαιοσύνη