Ζαχαράκη: Πάνω από 1.200 αναφορές στην πλατφόρμα Stop Bullying - Στην πρώτη θέση η Αττική
Παρουσιάζεται αύριο η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων - 10.000 διορισμοί για τη νέα σχολική χρονιά
Οι χαμηλοί τόνοι στον Τραμπ και τα πρώτα χαμόγελα από τις δημοσκοπήσεις
Μία καλή εβδομάδα ήταν για το Μέγαρο Μαξίμου αυτή που πέρασε, καθώς εκτιμάται ότι και έξω αλλά και εντός Ελλάδας η κυβέρνηση τα πήγε καλά. Το εκτός έχει να κάνει με τη σαφή βελτίωση του κλίματος σε ό,τι φορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το όλο περίπλοκο κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με αφορμή το μεγάλο αγκάθι των δασμών.
Η στρατηγική από τη μεριά της κυβέρνησης ήταν να επιδείξει ψυχραιμία και υπομονή μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών. Η Αθήνα εξέπεμψε εξαρχής μήνυμα συνεννόησης και διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς βιαστικές κινήσεις, υψηλούς τόνους και εκδήλωση πανικού, κάτι που αποτυπώθηκε και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έγινε την περασμένη Δευτέρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε σε αυτήν τη γραμμή και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο συντηρητικό Breitbart News, υποστηρίζοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μίας λύσης win-win στο εμπόριο, μίας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. «Υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε μείζονα ανταποδοτική απάντηση. Πιστεύω ότι τελικά η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη, και πρέπει να βρούμε μια λύση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντόναλτ Τραμπ, ύστερα από σχετική ερώτηση, χαιρέτισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δείχνοντας πως υπάρχει κοινό έδαφος για συνεννόηση και συνεργασία. «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μία συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθέναν από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», ήταν η απάντηση του αμερικανού Προέδρου, που δείχνει πως θέλει να κάτσει στο τραπέζι με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση στον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες.
Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την επιβολή δασμών σε ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, οι βρώσιμες ελιές και η φέτα, που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και αποτελούν βασικά εξαγωγικά προϊόντα από τη χώρα μας προς αυτές. Γι’ αυτό επέλεξε, από την πρώτη στιγμή, να κρατήσει χαμηλούς τόνους, να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεσμευόμενη, βέβαια, να ακολουθήσει την ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική που χαράσσεται στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη στο συνέδριο των Δελφών. «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον γεωπολιτικό κόσμο. Γεωπολιτικά σημαντική, οικονομικά σημαντική, σημαντική από ενεργειακή άποψη, ακόμη και σημαντική από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση. Σε αυτού του είδους τις σχέσεις, όλοι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα δυνατά μας σημεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και σε αυτήν τη γραμμή σκοπεύει να επιμείνει το επόμενο διάστημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνώρισαν τα καλά λόγια που είπε ο Τραμπ μπροστά στις κάμερες για τον κ. Μητσοτάκη με δεδομένο κιόλας ότι έχουν γνωριστεί και συνεργαστεί καλά και στις αρχές της θητείας του πρωθυπουργού. Σε αυτήν την άσκηση ρεαλισμού, ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να ρισκάρει μία αντιπαράθεση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που θα ήταν επιζήμια για την πατρίδα μας.
Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ο κ. Μητσοτάκης επενδύει έτι περαιτέρω στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, ενώ προτάσσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο project του IMEC ως αντίβαρο στους κινεζικούς σχεδιασμούς για έναν εμπορικό διάδρομο που θα εκτείνεται ως και την Ευρώπη.
Η «ταμπακιέρα», άλλωστε, είναι να διαμορφωθεί μία στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που θα υπερβαίνει τόσο τη δική του θητεία όσο και αυτήν του κ. Τραμπ και θα είναι «θωρακισμένη» απέναντι σε συγκυριακές μεταβολές.
Το δεύτερο συν της εβδομάδας για την κυβέρνηση ήταν τα πρώτα θετικά νέα, ύστερα από ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο που καταγράφουν πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Κοινός παρονομαστής είναι το σταμάτημα της πτωτικής πορείας των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο καταγράφει και οριακή άνοδο.
Στην έρευνα της «Metron Analysis» η ΝΔ κερδίζει σχεδόν μία μονάδα και ανεβαίνει στο 27,3% από το 26,4% της προηγούμενης μέτρησης. Η «PRORATA» στην πρόθεση ψήφου βρίσκει τη ΝΔ στο 25,5%, έναντι 25% στην προηγούμενη μέτρηση του Φεβρουαρίου. H MRB δίνει 26,9% (έναντι 26,7% τον προηγούμενο μήνα), στην πρόβλεψη αποτελέσματος της Real Polls, η ΝΔ μετρήθηκε στο 29,7% (σημαντικά πάνω από το 27% της προηγούμενης μέτρησης), ενώ η Interview δίνει στην εκτίμηση ψήφου 27%, έναντι 25,5% τον Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα απέχουν, βέβαια, από το επιθυμητό ποσοστό που είναι 30%, ωστόσο η σταδιακή αντιστροφή του κλίματος που αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες, προκαλεί αισιοδοξία για τη συνέχεια και έφερε τα πρώτα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ένα σημαντικό ποσοστό της ανόδου της ΝΔ πιστώνεται «στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνωμοσιολογίας γύρω από τα Τέμπη», ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως όσο ξετυλίγεται το κουβάρι «της συγκάλυψης της αλήθειας» τόσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη με το εκλογικό σώμα. Κάτι που φαίνεται και στην έρευνα της MRB, όπου το ποσοστό όσων βλέπουν συγκάλυψη έχει υποχωρήσει στο 71,8% από 75,2% που ήταν τον Μάρτιο.
Δεύτερη κοινή συνισταμένη των μετρήσεων είναι η εδραίωση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί σημαντικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γαλάζιων το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως και άλλα αντισυστημικά κόμματα, «παραμένουν οι καλύτεροι υποδοχείς αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για το σύνολο των ακολουθούμενων πολιτικών». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν διόλου τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου αναφέρθηκε σε «φαντάσματα του λαϊκισμού που είναι πάντα παρών», κρούοντας παράλληλα ένα καμπανάκι κινδύνου, σημειώνοντας ότι «κάποιες φορές δεν εκτιμούμε πόσο κοντά φτάσαμε στην καταστροφή και τείνουμε να ξεχνάμε εύκολα τι συνέβη πριν από δέκα χρόνια», φωτογραφίζοντας την κ. Κωνσταντοπούλου. Σε αντιδιαστολή, ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη σταθερότητας, ειδικά εν μέσω παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων.
Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε η επίδραση της αποκάλυψης των, τουλάχιστον, αντιφατικών πορισμάτων για τα Τέμπη να περιορίσει τη δημοσκοπική εκτίναξη, όχι μόνο της Πλεύσης Ελευθερίας αλλά και των υπολοίπων αντισυστημικών κομμάτων.
Σε αυτήν τη λογική, η τακτική των περιοδειών, όπως αυτή της Πέμπτης στη Φθιώτιδα, και των επισκέψεων σε νοσοκομεία, όπως έγινε την Παρασκευή στο Τζάνειο, θα συνεχιστούν.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025
Παρουσιάζεται αύριο η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων - 10.000 διορισμοί για τη νέα σχολική χρονιά
«Εμείς προτείναμε να κάνουμε μία δημόσια συζήτηση για αυτά που συμφωνούμε και όχι για αυτά που διαφωνούμε, αλλά δίχως ανταπόκριση»
Η Κατερίνα Μπατζελή παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «προσβολή και μομφή κατά του προέδρου του κόμματος»
Έως το 2027 τα κεφάλαια αυτά θα έχουν κλείσει κιόλας, αισιοδοξεί ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα