Βραβείο Πούλιτζερ σε τρεις έλληνες φωτογράφους

Τρεις Έλληνες φωτογράφοι μοιράστηκαν το βραβείο Πούλιτζερ, καθώς κατάφεραν να αποτυπώσουν στον φακό, με μοναδικό τρόπο, την προσφυγική κρίση.

Η φωτογραφία του Αλέξανδρου Αβραμίδη από τη διαμαρτυρία

προσφύγων που έραψαν τα στόματά τους στην Ειδομένη

Τρεις Έλληνες φωτογράφοι μοιράστηκαν το βραβείο Πούλιτζερ, όπως ανακοινώθηκε χθές, καθώς κατάφεραν να αποτυπώσουν στον φακό, με μοναδικό τρόπο, την προσφυγική κρίση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και η εφημερίδα New York Times τιμήθηκαν σήμερα από κοινού με τα βραβεία Πούλιτζερ στην κατηγορία «Breaking News» για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, ενώ στο πρακτορείο Associated Press απονεμήθηκε βραβείο «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και κακοποίησης στην βιομηχανία θαλασσινών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Columbia.

Επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ο Γιάννης Μπεχράκης,  ο οποίος μαζί με άλλους φωτογράφους του Reuters -ανάμεσα στους οποίους ο Άλκης Κωνσταντινίδης και ο Αλέξανδρος Αβραμίδης (συνεργάζεται και με την "Μακεδονία")- "αιχμαλώτισαν" συγκλονιστικές στιγμές με την κάμερά τους.

Η εφημερίδα Los Angeles Times διακρίθηκε επίσης στην κατηγορία «breaking news» για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο, ενώ οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald-Tribune μοιράστηκαν το βραβείο για «Ερευνητική Δημοσιογραφία».

Οι ανακοινώσεις της απονομής των βραβείων και στις 21 κατηγορίες ανακοινώθηκαν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη, στην 100η απονομή των Πούλιτζερ, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης. 

Συγχαρητήρια Τσίπρα

«Η απονομή του Βραβείου Πούλιτζερ σε τρεις Έλληνες φωτογράφους αποτελεί μέγιστη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς τους, η οποία θα αποτελεί κόσμημα και παράδειγμα για την ελληνική δημοσιογραφία και φωτογραφία», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συγχαρητήριο μήνυμά του για τους τρεις φωτογράφους στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο.

«Με την αδιάλειπτη μα και ευαίσθητη αφήγηση του προσφυγικού δράματος μέσα από τους φακούς τους, οι τρεις βραβευμένοι Έλληνες φωτογράφοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την εξελισσόμενη στο Αιγαίο προσφυγική κρίση, αλλά και στην αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών για την ανακούφιση των προσφύγων», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Για τη συμβολή τους αυτή και για την επιτυχία τους θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ θερμά».

Γ. Μπεχράκης: Γινόμαστε οι φωνές των ανθρώπων που μας χρειάζονται

«Για μένα το πιο σπουδαίο είναι ότι γινόμαστε οι φωνές των ανθρώπων που μας χρειάζονται». Αυτά ανέφερε , μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης , ένας από τους τρεις Έλληνες φωτογράφους που τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ.

Μαζί με τους συναδέλφους του, Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη, που ανήκουν στην ομάδα «Thompson Reuters», αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση μέσα από τον φακό τους και απέσπασαν το βραβείο της κατηγορίας «Breaking News», το οποίο το πρακτορείο Reuters μοιράστηκε με την εφημερίδα «New York Times».

«Νομίζω είναι το πρώτο Πούλιτζερ που έρχεται στην Ελλάδα» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης. «Χαίρομαι διπλά γιατί είναι μία επαγγελματική αναγνώριση υψηλού επιπέδου και για μένα και για την ομάδα μου». Αναφερόμενος στους άλλους δύο Έλληνες τιμώμενους σχολίασε: «Τα παιδιά είναι καταπληκτικά, έχουν πολύ ταλέντο, πολύ πάθος και πιστεύουν πολύ σε αυτό που κάνουν».

Όπως τόνισε, «το σημαντικό είναι αυτό που κάναμε φέτος μαζί με αυτά τα παιδιά. Με πολλές προσωπικές θυσίες καταφέραμε αυτό που θέλαμε, που ήταν να γίνουμε η φωνή αυτών των ανθρώπων που ερχόντουσαν σε μία κουκίδα γης στο Αιγαίο βλέποντάς την σαν την τελευταία τους ελπίδα. Οι άνθρωποι στα νησιά τους καλωσόρισαν, τους έδειξαν αγάπη και εμείς οι δημοσιογράφοι που ήμασταν εκεί για πάρα πολύ καιρό γίναμε τελικά σωσίβια για αυτούς. Ακούστηκε η φωνή τους μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενά μας. Με αυτό τον τρόπο δείξαμε τι γίνεται στο κόσμο».

Τα στιγμιότυπα της προσφυγικής κρίσης που αποτύπωσαν με το φακό τους οι φωτογράφοι αποτέλεσαν αφορμή ώστε πολύς κόσμος να έρθει από διάφορα μέρη του κόσμου για να βοηθήσει, εξηγεί ο κ. Μπεχράκης. «Πολλές φορές ήρθαν άνθρωποι και μου είπαν: είδα μία φωτογραφία σου και σκέφτηκα ότι πρέπει να έρθω να βοηθήσω».

Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης, συμπράττει με τον πιανίστα, Νίκο Λαάρη σε ένα μουσικό- φωτογραφικό ταξίδι τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την υποστήριξη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Ο Νίκος Λαάρης θα ερμηνεύσει το έργο του Χάιντν «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό», ενώ θα προβάλλονται φωτογραφίες από αποστολές του Γιάννη Μπεχράκη σε διάφορα σημεία του κόσμου. Παράλληλα ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες, αλλά και μαρτυρίες προσφύγων, όπως τις έχουν καταγράψει οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Μιλώντας για την πρωτοβουλία στήριξης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι «Με τα χρήματα αυτά οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να σώσουν ζωές. Ξέρω αυτούς τους ανθρώπους, έχω δουλέψει μαζί τους, ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει κάνοντας τη δουλειά τους».

Loader