Βενιζέλος για Τέμπη: Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας, δεν έπρεπε να καταστεί διάδικος - Τι είπε για τον Σαμαρά (βίντεο)

«Έχουμε φτάσει σε ένα σχήμα έντονης συγκέντρωσης της εξουσίας, το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει καταστεί υπερβολικά ισχυρό, υπάρχει μία μονοπρόσωπη εξουσία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος

- Newsroom

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Mega και την Νίκη Λυμπεράκη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και την τραγωδία στα Τέμπη.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σχήμα έντονης συγκέντρωσης της εξουσίας, το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει καταστεί υπερβολικά ισχυρό, υπάρχει μία μονοπρόσωπη εξουσία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, ενώ υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ χάνει (σ.σ στις δημοσκοπήσεις) γιατί υπάρχει ένα φλέρτ της κοινωνίας και της Νέας Δημοκρατίας με τις δυνάμεις οι οποίες είναι δημαγωγικές, απλουστευτικές, ανεύθυνες.

Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θα προτιμούσε να έχει απέναντί της ένα μή θεσμικό, μή συστημικό κόμμα. Δημοσκοπικά αναδεικνύεται η Πλεύση Ελευθερίας». Για τον κ. Σαμαρά παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος μου το ότι απευθύνθηκα δημόσια στον κ. Σαμαρά. Δεν είχα κανένα δικαίωμα να δώσω συμβουλές δημόσια στον κ. Σαμαρά. Δεν μου έκανε κανένα παράπονο. Δεν είναι η δουλειά μου να δίνω συμβουλές σε έναν πρώην πρωθυπουργό».

Υπάρχει ένα αίτημα της κοινωνίας να λειτουργεί σοβαρά το κράτος να σέβεται τους πολίτες

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα πρόσφατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη τόνισε ότι «υπάρχει μια δυσαρέσκεια και ένα αίτημα να λειτουργεί σοβαρά το κράτος να σέβεται τους πολίτες. Αυτό είναι ένα πανίσχυρο μήνυμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι το έχουν εισπράξει όλοι όσοι πρέπει να το εισπράξουν. Θέλω να ελπίζω ή έστω παρακαλώ να ληφθεί πάρα πολύ υπόψη αυτή η έντονη διαμαρτυρία που διατυπώθηκε με αξιοπρέπεια, παρότι υπήρχαν παράγοντες που ήθελαν να δείξουν οτι καθοδηγούν ή ότι ελέγχουν την αντίδραση της κοινωνίας. Μιλάω για κόμματα και πρόσωπα».

«Έχουμε φτάσει σε ένα σχήμα συγκέντρωσης της εξουσίας»

Σχολιάζοντας την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι «έχουν σωρευτεί πολλοί λόγοι που αφορούν την λειτουργία του κράτους, των θεσμών, του πολιτικού συστήματος και την αίσθηση πολλών ανθρώπων πια στην χώρα μας ότι δεν περιλαμβάνονται κάπου, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συμπερίληψης. Αυτό αφορά την νομιμοποίηση της εξουσίας, την πραγματική της αποδοχή. Υπάρχει και ένα πρόβλημα διόγκωσης των ανισοτήτων. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η εθνική ανασύνταξη. Μιλάμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχουμε φτάσει σε ένα σχήμα έντονης συγκέντρωσης της εξουσίας, το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει καταστεί υπερβολικά ισχυρό, υπάρχει μία μονοπρόσωπη εξουσία». 

«Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας»

Μιλώντας για τα λάθη της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι η ίδια έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας. Δηλαδή υιοθέτησε ή απέρριψε εκδοχές οι οποίες αφορούν τα πραγματικά περιστατικά και τις υπερασπίστηκε ή όταν άκουγε αντίθετη εκδοχή αντιδρούσε. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία δημόσια συζήτηση από την πρώτη στιγμή και επί δύο χρόνια. Αυτά είναι αντικείμενο ανάκρισης, και μετά δίκης. Η κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Ως εκ τοουτου δεν έπρεπε να καταστεί “διάδικος” στην υπόθεση γιατί μετά προκαλείται η συζήτηση μήπως επηρεαστεί η έκβαση και της δικαστικής κρίσης, αφού η κυβέρνηση έχει μία αφήγηση και δεν θέλει να ακούσει άλλο αφήγημα από την δικαιοσύνη τελικά;». 

«Η ΝΔ θα προτιμούσε να έχει απέναντί της ένα μη συστημικό κόμμα»

Για το πολιτικό σκηνικό τόνισε ότι «με την παρούσα εικόνα -γιατί μετά από 6 μήνες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα- η χώρα δεν είναι εύκολα διακυβερνήσιμη με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα. Φυσικά και ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής εξουδετερώνεται αν το πρώτο κόμμα είναι κάτω από 25%. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, αλλά τα κόμματα τα οποία έχουν τάση στην απλούστευση, στην δημαγωγία, στην ανευθυνότητα. Είναι πολύ καλά για την άσκηση πίεσης, αλλά δεν παρέχουν εγγυήσεις για την διακυβέρνησης της χώρας. Άρα πράγματι πρέπει να επενδύσουμε σε σχήματα και σε λύσεις που μπορεί να έχουν κάποια προοπτική και αυτό αφορά όλα τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τον τόπο για να έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τίποτα δεν είναι πιο προβληματικό και προσβλητικό για την χώρα από το να λέμε, ή πολύ περισσότερο να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος πρωθυπουργός και ότι υπάρχει μόνο μία λύση, ένα κόμμα.

Για το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας

«Το ΠΑΣΟΚ χάνει γιατί υπάρχει ένα φλέρτ της κοινωνίας και της Νέας Δημοκρατίας με τις δυνάμεις οι οποίες είναι δημαγωγικές, απλουστευτικές, ανεύθυνες», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θα προτιμούσε να έχει απέναντί της ένα μή θεσμικό, μή συστημικό κόμμα. Δημοσκοπικά αναδεικνύεται η Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι αν η σκέψη είναι ότι θα φτιάξω ένα δίπολο, με έναν υπεύθυνο πολο και έναν ανεύθυνο πόλο εκτός πλαισίου, θα είναι όπως στην Γαλλία που ο Σιράκ είπε ψηφίστε με ως πρόεδρο παρότι δεν με θέλετε για να μην βγεί πρόεδρος ο πατέρας Λεπέν. Πολλές φορές πάει η στάμνα στην βρύση και κάποια στιγμή σπάει».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία αντίδραση της κοινωνίας, η οποία στρέφεται κατά του συστήματος άσκησης εξουσίας και αυτό περιλαμβάνει αδίκως ή δικαίως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό είναι ένα θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και του δημοκρατικού μας συστήματος. Νομίζω ότι αυτό που λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την αυτονομη πορεί του ΠΑΣΟΚ είναι υπαρξιακά αναγκαίο. Δεν μπορεί να μπεί σε συζητήσεις για συνεργασίες και μάλιστα προεκλογικές».

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεπεράσει την φθορά της δεύτερης τετραετίας»

Για τις δυσκολίες της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «έχω ζήσει πολλές τετραετίες δεύτερης τετραετίας. Είναι δύσκολη η δεύτερη τετραετία. Από ένα σημείο και μετά πρέπει να έχεις μεγάλη διάθεση να δώσεις την μάχη προκειμένου να ξεπεράσεις την φθορά. Ο καθένας το αντιμετωπίζει με βάσει τις δυνατότητές του τις προσωπικές, αυτό αφορά τον ίδιο των πρωθυπουργό, αλλά και την ομάδα του».

«Γίνεται πανίσχυρος, τους επιλέγει όλους εκείνος, από τον ΠτΔ και τελικά ολόκληρο το κράτος» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος στην συνέντευξη του για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ήταν λάθος μου ότι απευθύνθηκα δημόσια στον κ. Σαμαρά»

Για το αν η χώρα χρειαστεί να κυβερνηθεί τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ είπε ότι « εαν μιλάμε με κανονικούς κοινοβουλευτικούς όρους θα γίνει αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, η δημοκρατική λογική: Εκλογές και θα δούμε». Για το αν η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να κάνει διαδοχικές εκλογές απάντησε ότι «αυτό είναι μία πιθανότητα, την οποία θα πρέπει να την σκεφθούν όλοι. Αν ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος ο οποίος εκπέμπεται από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι ότι εγώ επιμένω στην αυτοδυναμία, οι άλλοι είναι δυνατόν να φύγουν και να μιλήσουν με έναν άλλο τρόπο, ο οποίος σπάει ή αμφισβητεί ή σχετικοποιεί τις κομματικές γραμμές; Όχι μόνο δεν είναι της παρούσης, αλλά έχουμε μία τέτοια στάση επικοινωνιακή και κοινοβουλευτική της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει να χαλαρώσουν οι γραμμές».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις παραινέσεις που έκανε δημόσια στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Σαμαρά. «Ήταν λάθος μου το ότι απευθύνθηκα δημόσια στον κ. Σαμαρά. Δεν είχα κανένα δικαίωμα να δώσω συμβουλές δημόσια στον κ. Σαμαρά. Δεν μου έκανε κανένα παράπονο. Δεν είναι η δουλειά μου να δίνω συμβουλές σε έναν πρώην πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Τι είπε για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Πράγματι συζητήθηκε το όνομά μου ίσως και υπερβολικά. Και αυτό είναι ευχάριστο αν μη τι άλλο κολακευτικό. Αλλά είναι προφανές ότι δεν το τροφοδότησα εγώ ούτε κατ’ ελάχιστο. Τώρα εσείς μπορείτε με βάση τις πληροφορίες που έχετε να κρίνετε αν αυτό ήταν μία επικοινωνιακή αυτοανάφλεξη ή από κάπου υπήρχαν κάποιες πληροφορίες, κάποιες εκτιμήσεις» ανέφερε αρχικά και στο ερώτημα της κ. Λυμπεράκη ότι «δεν θέλετε να πείτε κάτι παραπάνω αν έγινε ή δεν έγινε βολιδοσκόπηση», ο κ. Βενιζέλος απάντησε κοφτά: «Όχι, δεν θέλω να πω περισσότερα».

Για να συνεχίσει πως «αντιλαμβάνεστε πόσο βαθύ είνα το δικό μου δίλημμα γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δεσμευμένος στον συμβολικό του ρόλο, περίπου γίνεται μία… ορθομαρμάρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμάται βεβαίως, είναι τιμητικό, πολύ σημαντικός ο ρόλος. Αλλά από την άλλη πλευρά από την στιγμή που έχεις να πεις να κάνεις πράγματα πολιτικά - με την ευρεία έννοια του όρου-, επιστημονικά, επαγγελματικά, εντάξει έχεις να κάνεις αυτό το οποίο είναι πολύ δελεαστικό».

Loader