Αέρα Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να έχει ο επερχόμενος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μπαίνει πλέον στο τραπέζι μετά και τη σημερινή εκλογή του Κώστα Τασούλα ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί ακόμη -όπως τονίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού- το θέμα των κυβερνητικών αλλαγών να μη βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, καθώς όπως λένε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται εντατικά με την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και την υπόλοιπη κυβερνητική δραστηριότητα, όμως τις τελευταίες ώρες ο ανασχηματισμός κυριαρχεί στα πηγαδάκια της ΝΔ και της ΚΟ του κόμματος. Με πολλούς να μιλούν «για τα μολύβια και τα στυλό των υπουργών που έχουν πλέον κατέβει».
Και αν στο σύνολο της κυβέρνησης τα μεγάλα ζητήματα των αλλαγών αφορούν στους θεωρούμενους πρωτοκλασάτους υπουργούς, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και άλλοι, στον Βορρά οι λεπτομέρειες θα παίξουν το ρόλο τους.
Στα γενικά πολιτικά ζητήματα αυτό που δε διαφεύγει της προσοχής των συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και του ιδίου είναι η δημοσκοπική ενίσχυση που εμφανίζουν στον Βορρά τα λεγόμενα ακροδεξιά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής.
Αυτό κάνει για πολλούς αναγκαία την ενίσχυση της παρουσίας βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα στην κυβέρνηση. Επίσης η ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία κοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση σε βάρος των εξωκοινοβουλευτικών είναι μια δεύτερη παράμετρος του ανασχηματισμού την οποία ασπάζονται αρκετοί. Από εκεί και πέρα τις όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού θα επηρεάσουν και οι απαραίτητες γεωγραφικές ισορροπίες που πάντοτε τηρούνται σε κάθε ανασχηματισμό.
Έτσι μια σειρά ονόματα ακούγονται και παίζουν ως μνηστήρες για την κυβέρνηση από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα ραντάρ των συνεργατών του πρωθυπουργού βρίσκονται κάποιοι βουλευτές για περαιτέρω αξιοποίηση.
Από τη δυτική Μακεδονία τέτοια περίπτωση θεωρείται η Μαρία Αντωνίου (Καστοριά) και από τη Θράκη ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Έβρος), ενώ υπάρχει πάντοτε το ερωτηματικό που λέγεται Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη), ο οποίος είναι ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Επίσης και το όνομα του Γιώργου Γεωργαντά από το Κιλκίς που έχει διατελέσει και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Σε αυτά να προσθέσουμε και την ενίσχυση της κεντρικής Μακεδονίας στην κυβέρνηση δια της αναβάθμισης του Τάσου Χατζηβασιλείου που εισήλθε πρόσφατα στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών .
Ιδιαίτερα δύσκολο παζλ για το κυβερνητικό μείγμα είναι και η Θεσσαλονίκη, που αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην κυβέρνηση με 4 εκπροσώπους. Τρεις κοινοβουλευτικούς (Γκιουλέκας, Ράπτη, Βαρτζόπουλος) και έναν εξωκοινοβουλευτικό (Ταχιάος).
Ο κ. Γκιουλέκας είναι δύσκολο να μετακινηθεί από το ΥΜΑΘ, καθώς ορίστηκε εκεί μόλις τον περασμένο Ιούνιο, το ίδιο αμετακίνητος θα πρέπει να θεωρείται και ο κ. Ταχιάος, που δεν αποκλείεται στο ενδεχόμενο σπασίματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να αναβαθμιστεί. Όσο για την κ. Ράπτη και τον κ. Βαρτζόπουλο δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα αντικατασταθούν.
Οι προσδοκίες στη Θεσσαλονίκη
Στο περίμενε είναι σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, με μεγαλύτερο φαβορί την Άννα Ευθυμίου, ενώ ελπίδες τρέφουν τόσο οι μητσοτακικοί βουλευτές Φάνης Παπάς, Δημήτρης Κούβελας και Διαμαντής Γκολιδάκης όσο και οι παλιότεροι Σταύρος Καλαφάτης και Στράτος Σιμόπουλος.