Επενδύει στην «επανεκκίνηση» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το διπλό «όχι»
Επίθεση στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς και επιμονή στον προοδευτικό διάλογο - Για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου μιλούν στη «ΜτΚ» μέλη της διευρυμένης κεντρικής επιτροπής
Μετά το Πάσχα ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση, με «μίκρο» και «μάκρο» παρεμβάσεις για ψηφιακή δικαιοσύνη, αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ασφάλεια στα τρένα και ενίσχυση της ψηφιοποίησης
Μίνι πασχαλινό διάλειμμα και μετά φουλ οι κυβερνητικές μηχανές. Αυτό είναι το μότο που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία περίοδο όπου τα πρώτα συγκρατημένα χαμόγελα έχουν επιστρέψει ύστερα από τις πρώτες, μετά από καιρό, θετικές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, αλλά και ακολουθώντας το νέο πλάνο της στρατηγικής που εφαρμόζεται εδώ και μερικές εβδομάδες. Με πρωτοβουλίες και σε «μάκρο» και σε «μίκρο» επίπεδο, δηλαδή με την προώθηση ταυτόχρονα και μεγάλων project, αλλά και ρυθμίσεων που είναι κρίσιμες για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός ήταν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα επρόκειτο να αναχωρήσει για την Τήνο, όπου θα ξεκουραστεί μέχρι την Τρίτη μετά το Πάσχα. Όμως μέχρι την τελευταία στιγμή είχε κανονικό πρόγραμμα, με συναντήσεις, όπως αυτή με τον πρόεδρο του Eurogroup, Pascal Donohoe, και την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων αλλά και τις ανακοινώσεις για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος κώφωσης. Με την επιστροφή του από την Τήνο θα συνεχιστούν κανονικά οι επισκέψεις του σε υπουργεία, με πρώτο να είναι αυτό της Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας τακτικής
Δύο παραδείγματα είναι εδώ χαρακτηριστικά της νέας τακτικής που αποτυπώνεται ήδη στον τρόπο γραφής της κυβέρνησης μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.
Το πρώτο έχει να κάνει με την απόφαση του δημοσίου να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων στο Μάτι και τη Μάνδρα, μέσα από διάταξη που θα εισαχθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Ένα μέτρο δικαιοσύνης που δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα τέτοιων τραγωδιών.
Και το δεύτερο έχει να κάνει με την παρέμβαση που έγινε στο ζήτημα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθώς με τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας μειώνονται για ένα έτος τα Λιμενικά Τέλη κατά 50%, κάτι που περιορίζει σημαντικά το συνολικό κόστος που πληρώνουν οι ακτοπλοϊκές για τη χρήση των λιμανιών και θα οδηγήσει στη συγκράτηση του κόστος των εισιτηρίων, παρά τις αυξήσεις που επιβάλλουν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ. Ένα μέτρο με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Το πρώτο ανακοινώθηκε από τον νέο «τσάρο» της οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη, το δεύτερο έγινε εφικτό, ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του νέου αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη. Και τα δύο είχαν τη σφραγίδα της νέας τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μάκρο» και «μίκρο» project
«Μάκρο» και «μίκρο» project, λοιπόν. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται μείζονες παρεμβάσεις, όπως η προώθηση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να μειωθεί δραστικά ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων, η ουσιαστική αναβάθμιση της ασφάλειας των τρένων, που αναμένεται να ανακοινωθεί, ίσως, και εντός του Απριλίου, η υλοποίηση εντός του 2025 μίας σειράς μεγάλων επενδύσεων που μπορεί συνολικά να υπερβούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ και η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Ταυτόχρονα παρεμβάσεις, όπως το πακέτο της ΔΕΘ, αλλά και η αξιολόγηση στο δημόσιο που έπεται άμεσα, καθώς και η ενίσχυση του ψηφιακού κράτους, ακουμπούν και τις δύο κατηγορίες.
Στην κατηγορία του «μίκρο» επιπέδου συμπεριλαμβάνονται τα προβλήματα που ο κ. Χατζηδάκης έχει περιγράψει ως «τα ζητήματα της καθημερινής τρέλας» που αντιμετωπίζει ο έλληνας πολίτης. Με στόχο -όπως συχνά λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- «να αντιμετωπίζεται, αν είναι δυνατόν, ένα πρόβλημα την ημέρα», με ρυθμίσεις, όπως ο τερματισμός των εφέσεων σε δικαιούχους αποζημιώσεων για τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα, που αναφέραμε προηγουμένως, η κατάργηση των προσφυγών σε βάρος όσων οφειλετών βρίσκονται σε ρύθμιση και η δεύτερη ευκαιρία υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για επιχειρήσεις.
Βασικό και επόμενο μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση που ακουμπά και στο «μάκρο» αλλά και το «μίκρο» επίπεδο θα είναι η λεγόμενη «Αξιολόγηση 2.0» του δημοσίου με τη συνδρομή των πολιτών και η περαιτέρω ενίσχυση του ψηφιακού κράτους.
Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει το «βαθύ κράτος» και να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών και προς αυτήν την κατεύθυνση υλοποιεί την καθιέρωση της αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών και φορέων από τους ίδιους τους πολίτες.
Μετά από τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, με αιχμή το gov.gr και την ενσωμάτωση υπηρεσιών στην εφαρμογή «Wallet», η εγκαθίδρυση ηλεκτρονικών μηχανισμών ελέγχου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με το «112», το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι η αξιολόγηση με τη βοήθεια των πολιτών είναι το επόμενο μεγάλο έργο για τον μετασχηματισμό του κράτους.
Στόχος είναι η αξιολόγηση να συμβάλλει περισσότερο στη λογοδοσία και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, δείχνοντας αφενός πως η πολιτεία νοιάζεται για τα προβλήματα όλων, και αφετέρου ότι λαμβάνει υπόψη της τις παρατηρήσεις τους. Παράλληλα, η καταγραφή και χαρτογράφηση των παραπόνων των πολιτών θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει συγκριτικούς δείκτες. Έτσι, σε βάθος χρόνου, καθώς θα συλλέγονται περισσότερα στοιχεία, θα είναι σαφές, αν υπάρχει βελτίωση ή επιδείνωση των παροχών στους Έλληνες, και θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.
Το νέο σύστημα, το οποίο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στα τέλη Απριλίου από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διαχωρίζει τους δημόσιους φορείς σε δύο κατηγορίες: πρώτον σε αυτούς που προσφέρουν υπηρεσίες «πρόσωπο με πρόσωπο», όπως τα ΚΕΠ, και δεύτερον σε αυτούς που λειτουργούν χωρίς άμεση επαφή με τους πολίτες, παραδείγματος χάρη τα γραφεία οδοποιίας ή καθαριότητας των δήμων.
Για τις αποκαλούμενες «μετωπικές» υπηρεσίες, που απαιτούν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, ο χρήστης της εκάστοτε υπηρεσίας θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο έναν ειδικό σύνδεσμο που θα οδηγεί σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Απαντώντας στις ερωτήσεις θα έχει τη δυνατότητα να βαθμολογήσει την υπηρεσία, αλλά και να αξιολογήσει τη διαδικασία εξυπηρέτησης με βάση την εμπειρία του. Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ο σχεδιασμός προβλέπει να στέλνεται ερωτηματολόγιο ανά εξάμηνο, πιθανώς κάθε Μάιο και κάθε Νοέμβριο, «χτίζοντας» σταδιακά μία βάση δεδομένων για όλες τις αξιολογούμενες υπηρεσίες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να εντοπιστούν συγκεκριμένες υπηρεσίες ή διαδικασίες που συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία αλλά και οι λόγοι πίσω από τις υστερήσεις, ώστε να δρομολογηθούν στοχευμένες βελτιώσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι πέραν του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει και ψηφιακές υπηρεσίες.
Η αξιολόγηση από τους πολίτες θα βοηθήσει στην ακόμα καλύτερη και ακριβέστερη διάγνωση των προβλημάτων, ώστε το δημόσιο να γίνει αποδοτικότερο, αλλά και να αντιμετωπιστεί η χρόνια δυσπιστία που υπάρχει στους πολίτες για το κράτος.
Στην κυβέρνηση θυμίζουν τις κερδισμένες μάχες που δόθηκαν για το gov.gr που προσφέρει σήμερα 2.168 υπηρεσίες ψηφιακά και εμπλουτίζεται τακτικά. Σχεδόν 8,7 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την κεντρική κυβερνητική πύλη, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, ενώ τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί και οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά ανέρχονται σε 342,7 εκατομμύρια.
Η πιο «αγαπητή» υπηρεσία του gov.gr είναι η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια διεκπεραιωμένες ψηφιακές πράξεις, ενώ ακολουθούν η χορήγηση εξουσιοδότησης (περισσότερα από 7,2 εκατομμύρια) και η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου (σχεδόν 8,7 εκατομμύρια). Το ενδιαφέρον και η εξοικείωση των πολιτών με το gov.gr αντικατοπτρίζεται και στην ευρεία χρήση του βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης, του mAIgov, που έχει κληθεί να απαντήσει σε 2,1 εκατομμύρια ερωτήματα έως σήμερα.
Για το «Wallet» τα στοιχεία δείχνουν πως έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 1,4 εκατ. ταυτοποιήσεις ψηφιακών εισιτηρίων για είσοδο σε γήπεδα, ενώ οι ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στα προσωπικά ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» πολιτών υπερβαίνουν τα 4,2 εκατομμύρια.
Σε ό,τι αφορά το «112», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, συνιστά κατάκτηση που έχει σώσει ζωές σε πολλές περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ειδικά σε μία εποχή που η κλιματική κρίση καθιστά πιο επικίνδυνες τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων. Σημείωναν δε ότι σήμερα είναι σε φάση υλοποίησης ψηφιακό εργαλείο που θα προσφέρει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσης, chat και κειμένου σε πραγματικό χρόνο, μέσω σάιτ, ενώ έχει επίσης υπογραφεί σύμβαση για την ανάπτυξη εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που θα είναι διαθέσιμη το 2026.
Οι παρεμβάσεις στην Υγεία
Σημαντικές είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στην Υγεία, όπως οι νέες Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για άτομα με άνοια, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Πρόκειται για νέου τύπου μονάδες πλήρως χρηματοδοτούμενες από το υπουργείο Υγείας, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας με ολοήμερη λειτουργία, καθώς επίσης και υπηρεσίες κατ’ οίκον μέσω κινητών κλιμακίων, απολύτως δωρεάν προς τους πολίτες.
Σε αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικός αρωγός είναι η Εκκλησία της Ελλάδος. Η συνεργασία αποτελεί, μάλιστα, την πρώτη δράση που γίνεται στη χώρα μας της ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδος με σκοπό την εξασφάλιση της πλήρους και ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης των ωφελούμενων στην κοινότητα. Οι Μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν σε 7 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων το Κιλκίς, η Δράμα, η Καστοριά και η Ροδόπη.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 19-20.04.2025
Επίθεση στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς και επιμονή στον προοδευτικό διάλογο - Για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου μιλούν στη «ΜτΚ» μέλη της διευρυμένης κεντρικής επιτροπής
"Τα ασυναγώνιστα κορίτσια του ελληνικού πόλο πέτυχαν μια σπουδαία νίκη" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στη Μυτιλήνη ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επισκεφθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό