Θεσσαλονίκη: Ποιες είναι οι τρεις αλλαγές στο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου

Πρόκειται για τη B΄ Φάση του 2ου Σταδίου εκπόνησης της Μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με τρεις σημειακές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ξεκινά ο νέος κύκλος διαβούλευσης για το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι έως το Καλοχώρι.

Πρόκειται για τη B΄ Φάση του 2ου Σταδίου εκπόνησης της Μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για το παραλιακό μέτωπο καθώς και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

paraliako-metopo-anaplasi-3.jpg?v=0

Είχε προηγηθεί η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021. Όπως εξηγεί στο emakedonia.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρις Μπίλλιας “σε αυτό το τροποποιημένο σχέδιο λήφθηκαν υπόψη ο τελικός πίνακας των απόψεων των φορέων που διατυπώθηκαν κατά την Α' φάση της διαβούλευσης και έπειτα από συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς που διατύπωσαν αντιρρήσεις ως προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στα ακίνητά τους (ΓΑΙΟΣΕ και ΤΑΙΠΕΔ) αποφασίστηκε η τροποποίηση της μελέτης του ΕΠΣ, στα σημεία αυτά”.

paraliako-metopo-anaplasi-2.jpg?v=0

Οι αλλαγές που προέκυψαν και περιλήφθηκαν στη νέα ενημερωμένη μελέτη αφορούν:

1. Στην κατάργηση του πεζόδρομου ποδηλατόδρομου σε τμήμα της παράκτιας ζώνης της Δημοτικής Κοινότητας Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα και της Δημοτικής Ενότητας Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης κατά μήκος του ορίου ιδιοκτησίας των ΕΛΠΕ, καθώς με σχετική απόφαση έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ η χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιας Ζώνης στην εν λόγω περιοχή, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, λόγω της υφιστάμενης θαλάσσιας νησίδας φορτοεκφόρτωσης και αγωγών αργού πετρελαίου και υγρού πολυπροπυλενίου.

2. Στην τροποποίηση της χωρικής οργάνωσης της ΟΙΚ.ΠΕ1 (περιοχή παλιού εμπορευματικού σταθμού – εκτός σχεδίου περιοχή, έκταση πρώην στρατοπέδου Μυστακίδη και μικρή έκταση ιδιοκτησίας ΟΣΕ μεταξύ της οδού 26ης Οκτωβρίου – εντός σχεδίου περιοχή) και του ορίου του ΟΛΘ, η οποία προτείνεται να διαμορφωθεί ως μία νέα Πολεοδομική Ενότητα χωρισμένη σε τρεις ζώνες με διαφορετικές χρήσεις μεταξύ τους.

paraliako-metopo-anaplasi-1.png?v=0

 Η πρώτη ζώνη προτείνεται να έχει τη χρήση ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς επιπλέον νέα δόμηση, σε συνέχεια της περιοχής του μουσείου ολοκαυτώματος για τη δημιουργία δυτικού μητροπολιτικού πάρκου στην οποία περιλαμβάνονται και τα διατηρητέα κτίσματα του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, τα οποία προτείνεται να έχουν χρήσεις επιπλέον του πολιτισμού, αναψυκτήριου και εστίασης για την εξυπηρέτηση του Κοινόχρηστου Χώρου.

 Η δεύτερη ζώνη προτείνεται να έχει τη χρήση των αστικών λειτουργιών υποδομών κοινής ωφέλειας περιλαμβάνοντας την υφιστάμενη έως σήμερα χρήση σιδηροδρομικής λειτουργίας με προτεινόμενο Σ.Δ. 0,7.

 Η τρίτη προτείνεται να έχει τη χρήση των κεντρικών λειτουργιών πόλης με Μέσο Συντελεστή Δόμηση 2,4 και περιλαμβάνει τα τμήματα ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ και το πρώην στρατόπεδο Μυστακίδη που είναι εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης.

Η πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής θα γίνει με την εκπόνηση μελέτης επέκτασης και τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου από το φορέα υλοποίησης του ΕΠΣ η οποία θα πρέπει να εξασφαλίζει:

α. τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής ως «πορεία μνήμης» που θα συνδέει αυτή με την περιοχή της πλατείας Ελευθερίας,

β. τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με ενσωματωμένους υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους ως μουσείο του εαυτού τους με εκθέματα που υπενθυμίζουν την σιδηροδρομική ιστορία,

γ. την ανάδειξη της ιστορικότητας των διατηρητέων κτισμάτων.

3. Στην δημιουργία νέας Περιοχής Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΠΕΠΕΔ 4) στο Δήμο Θέρμης, σε ακίνητο ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ σε επαφή με το δυτικό όριο του αεροδρομίου «Μακεδονία» η οποία προτείνεται ως οργανωμένος υποδοχέας παραγωγικών δραστηριοτήτων χονδρεμπορίου με Μέσο Συντελεστή Δόμησης 0,5 και χρήσεις γης Χονδρεμπόριο του Άρθρου 9 του Π.Δ. 59/2018.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια “η νέα σημειακά τροποποιημένη και ενημερωμένη μελέτη του ΕΠΣ, που αφορά την Κύρια Μελέτη και τη ΣΜΠΕ, τίθεται εκ νέου στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης για διάστημα τριάντα πέντε ημερών”.

Loader