Στ. Αγγελούδης: «Κάναμε πολλά, μπορούμε περισσότερα» - Απολογισμός του πρώτου χρόνου και το όραμα για το μέλλον της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα των πρώτων 12 μηνών του στο τιμόνι της πόλης πραγματοποίησε ο δήμαρχος από το Ολύμπιον

Τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς διοίκησής του, καθώς και το όραμα του για την αναβάθμιση της πόλης κατά τα επόμενα έτη θητείας του, παρουσίασε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, από το Ολύμπιον.

Υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή με αιχμή την ανάταση της καθαριότητας και θέτοντας τους στόχους για το μέλλον της πόλης, ο κ. Αγγελούδης έκανε μια εκτενή αναφορά σε όσα ο ίδιος και η διοίκηση του επέτυχαν, καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια τους και για τα επόμενα χρόνια.

Πριν την ομιλία του κ. Αγγελούδη προβλήθηκαν βίντεο με τα όσα υλοποίησε η δημοτική αρχή αλλά και πως προσλαμβάνουν οι πολίτες τον πρώτο χρόνο διοίκησης του.



Ο ίδιος ανεβαίνοντας στη σκηνή του «Ολύμπιον» ευχαρίστησε τους πολίτες της πόλης για την υποστήριξη και τους κάλεσε να είναι δίπλα στο δήμο και τον επόμενο χρόνο. «Δυο χρόνια πριν ξεκινήσαμε μαζί το ταξίδι με την υπόσχεση να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια που για εμένα φαντάζουν πλέον δύο αιώνες. Θέλω να ξέρετε πως θα επαναλαμβάνω κάθε χρονιά αυτά τα λόγια, σε κάθε φορά που θα κάνουμε τη λογοδοσία μας. Σήμερα είμαστε εδώ τηρώντας τη δέσμευση μας για διαρκή λογοδοσία. Θέλουμε να δεσμευτούμε από την αρχή της χρονιάς για τα όσα θέλουμε να κάνουμε για να μπορείτε στο τέλος της να μας κρίνετε.



Βασικό μέλημα του για τους πρώτους αυτούς 12 μήνες στο «τιμόνι της πόλης», όπως ο ίδιος τόνισε, ήταν η ταυτόχρονη αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η δρομολόγηση εμβληματικών έργων που η Θεσσαλονίκη είχε ανάγκη.

Ο δήμαρχος ανέφερε πρώτη-πρώτη τη μέριμνα που δόθηκε από τη διοίκηση του στο φλέγον και όπως είπε, εντελώς παραμελημένο από τις προηγούμενες διοικήσεις, ζήτημα της σχολικής στέγης, τοποθετώντας το στην αρχή της δημόσιας λογοδοσίας του. Μιλώντας για τα πεπραγμένα του στο τομέα αυτό, ξεχώρισε σαφώς την εξασφάλιση 8,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση τριών νέων σχολείων στη θέση παλαιών λυόμενων σχολικών κτιρίων των οποίων η κατασκευή τοποθετείται χρονολογικά πριν από τον σεισμό του 1978, καθώς και την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της κατασκευής δύο νέων σχολικών μονάδων και την πλήρη ανακαίνιση άλλων δύο.

Παράλληλα υπογράμμισε την ένταξη 17 σχολείων στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση και αναβάθμισή τους. Ο Στέλιος Αγγελούδης τόνισε επίσης πως ο δήμος «τρέχει» ώστε να μπει ένα τέλος στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση από τους εργολάβους, στην ολοκλήρωση και παράδοση του Νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά και του Λυκείου στο διατηρητέο της Κριεζώτου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τομέα των υποδομών, όπου ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση για δύο σημαντικά έργα: το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία 1.300 νέων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και αναμένεται η έλευση αλλων 610 θέσεων για δίκυκλα.



Σημαντική έμφαση δόθηκε στη διεκδίκηση και εύρεση συνολικά 14 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της καθαριότητας, μία υπηρεσία που όπως είπε αναμορφώθηκε εκ βαθέων και είναι πλέον εξολοκλήρου υπό δημοτική πρωτοβουλία χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.

Για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, ο κ. Αγγελούδης επισήμανε πως με τη φύτευση 10,000 νέων δέντρων, την κατασκευή πάρκων τσέπης, την πλατφόρμα για τη μέτρηση αερίων ρύπων, η πράσινη μετάβαση κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα στην πόλη.


Μιλώντας στη συνέχεια για άλλες υποδομές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τρία νέα δημοτικά ιατρεία, στη δημιουργία του νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και ενός υπερσύγχρονου παιδικού σταθμού στο λιμάνι. Πρόσθεσε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναβάθμισης της Νέας Παραλίας και πως η διοίκηση του πιέζει για την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων όπως το νηπιαγωγείο στην οδό Λαχανά.

Ο κ. Αγγελούδης αναγνώρισε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο της διοίκησης του σε κρίσιμα ζητήματα για την πόλη, τα οποία κατά την προηγούμενη τετραετία παρέμειναν στην τύχη τους, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης από πλευράς Δήμου, δηλώνοντας πως ο ίδιος θα συνεχίσει με προσήλωση στις δεσμεύσεις του.

«Για να συνεχίσει κάποιος να κάνει έργα χρειάζεται στο ταμείο να υπάρχουν λεφτά. Το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε τους δρόμους του παρόντος έτους. Ένας εργολάβος θα φτιάχνει δρόμους κι ένας πεζοδρόμια. Μέχρι τότε θα έχουμε τους εργολάβους που θα παρεμβαίνουν σε μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια έως τι τέλος της τετραετίας. Στην πόλη αυτή χρωστάμε, δεν μας χρωστάει», τόνισε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος ότι η δημοτική αρχή θα παραμείνει προσηλωμένη στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την υλοποίηση έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

«Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη οφείλονται στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δεκάδων φορέων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα, με την αθηνοκεντρική προσέγγιση του μοντέλου διοίκησης της χώρας», είπε ο κ. Αγγελούδης στη συνέχεια ενώ δεσμεύτηκε πως θα επιμείνει «μέχρι τέλους», για τη θεσμική κατοχύρωση της μητροπολιτικότητας, ώστε να καταστεί πραγματικότητα η διαχείριση των ζητημάτων της πόλης σε τοπικό επίπεδο με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο.

Το όραμα Αγγελούδη για τη Θεσσαλονίκη του 2025

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 δρομολογείται η δημοπράτηση της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους, η επανεκκίνηση του έργου στο ντεκ της Παλιάς Παραλίας, καθώς και η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε το όραμά του για την πόλη, εστιάζοντας στους βασικούς άξονες ανάπτυξης. Τόνισε πως στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, να γίνει ελκυστικός προορισμός για διαβίωση, εργασία, σπουδές και επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Δουλεύουμε για μια Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή, λειτουργική και εξωστρεφή, νεανική και τουριστική, μια Θεσσαλονίκη της βιώσιμης κινητικότητας.

Μια πόλη που έχει για σύνορα την καινοτομία, την ιστορία και το δυναμισμό της γεωγραφικής της θέσης», σημείωσε
Ευθύς αμέσως αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής, εξωστρεφούς πόλης, που επενδύει στην καινοτομία, τη γνώση και τον τουρισμό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δυναμική του λιμανιού και τόνισε ότι αναμένονται κινήσεις μετά και την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση του 6ου Προβλήτα και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ΠΑΘΕ ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου της χώρας και των Βαλκανίων, στην ώθηση των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και στην ενθάρρυνση των εξαγωγών.

Μίλησε επίσης για μια λειτουργική Θεσσαλονίκη, με παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και μεγάλα έργα ανάπλασης, όπως αυτές στις πλατείες Αριστοτέλους, Διοικητηρίου και Δημοκρατίας αλλά και του ντεκ της παλαιάς παραλίας, έργα τα οποία θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2025. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπλαση της ΔΕΘ, για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου 110 στρεμμάτων και την επέκταση της πράσινης ζώνης της πόλης. Τι όραμα μας που θέλουμε είναι να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο 350 στρεμμάτων. Πως θα γίνει αυτό; Με την υπογειοποίηση μέρους της Βασιλέως Γεωργίου της Τσιμισκή και της Αγγελάκη και όταν οι χώροι των μουσείων του πάρκου του Ξαρχάκου και του λευκού Πύργου ενωθούν μαζί με το χώρο της Αγίας Φωτεινής θα μιλάμε για ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης ».

Παράλληλα ο δήμαρχος τόνισε την ανάγκη πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου και την υιοθέτηση ενός «αρχαιολογικού περιπάτου» που θα γίνει θεσμός για την πόλη.

Στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, επισήμανε τη σημασία του μετρό, την ανάγκη δημιουργίας ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αλλά και την προοπτική λειτουργίας τραμ. Στον τομέα αυτό ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως την Τετάρτη έχει συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και όπου θα τεθεί το ζήτημα χρηματοδότησης για τη δημιουργία τραμ το οποίο θα κινείται από το αεροδρόμιο μέχρι τα ΚΤΕΛ.

«Και μέτρο και τραμ λέμε εξαρχής, εξήγησε ο δήμαρχος. Θέλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει ». Παράλληλα ενδιαφέρον δηλώνει ο δήμος και για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, η οποία δε θα επιλύσει το κυκλοφοριακό όπως είπε ο κ. Αγγελούδης αλλά θα βοηθήσει.

Όσον αφορά τον τουρισμό, αναφέρθηκε σε ένα συνεκτικό σχέδιο προβολής της πόλης, με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς της και τη μετατροπή του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης του προορισμού.

«Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε», ανέφερε, καλώντας τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για μια σύγχρονη, βιώσιμη και εξωστρεφή πόλη.

Σε ερωτήσεις του κοινού ο δήμαρχος απάντησε σχετικά με τον πολιτισμό πως στη Θεσσαλονίκη στόχος είναι να υπάρχει φεστιβάλ κάθε δύο μήνες. Θύμισε επίσης ότι ο θεσμός των Δημητρίων ανασυστάθηκε και φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πρόβλημα αποτελούν οι χώροι και οι υποδομές αλλά με την προσθήκη του χώρου των σφαγείων και του Labatoir, υπάρχουν περισσότερες πλέον. Σύντομα θα αξιοποιηθεί και η βίλα Μορντωχ με την αύξηση των δημοτικών χώρων για εκδηλώσεις πολιτισμού.

Για τα τραπεζοκαθίσματα ο δήμαρχος εξήγησε πως υπάρχει πλέον κανονιστική αλλά χρειάζεται κάθε πολίτης να παραμένει ενεργός γιατί δε γίνεται ο δήμος να είναι αστυνόμος έξω από κάθε κατάστημα που τυχόν παρανομεί

Πριν την έναρξη της ομιλίας του δημάρχου στην οθόνη του κινηματοθεάτρου προβλήθηκε βίντεο με τα όσα υλοποίησε η δημοτική αρχή αυτές τις πρώτες 365 μέρες θητείας της. Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Φένια Κλιάτση.

Loader