Πάρκο Κρυονερίου: Δέσμευση Αγγελούδη για «λίφτινγκ» του «πνεύμονα» της Άνω Τούμπας μέσα στο 2025

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε στην περιοχή με κατοίκους της γειτονιάς - Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζονται

Τη δέσμευσή του ότι το πάρκο στο Κρυονέρι της Άνω Τούμπας θα αναμορφωθεί και θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής εντός του 2025, έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες, Κυριακή, με κατοίκους της περιοχής. 

Όπως αναφέρει στο emakedonia.gr η Δήμητρα Κάρταλη, μέλος της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου», το κλιμάκιο του δήμου με επικεφαλής τον κ. Αγγελούδη συμφώνησε να υλοποιήσει όλα τα αιτήματα των κατοίκων. Το πρώτο βήμα που απαιτείται να γίνει, είναι να ληφθεί άδεια από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ώστε ο δήμος να προχωρήσει νομίμως σε βελτιωτικές επεμβάσεις εντός του πάρκου, το οποίο αποτελεί κομμάτι του περιαστικού δάσους της πόλης, τονίζει η κα Κάρταλη. Σύμφωνα με την ίδια, ο Στ. Αγγελούδης ανέφερε ότι θέτει τη 10η Μαρτίου του 2025 ως καταληκτική ημερομηνία για να δοθεί η σχετική έγκριση από το δασαρχείο. 

Από εκεί και πέρα, ο δήμος θα πραγματοποιήσει εργασίες και στους δύο χώρους του πάρκου, ενώ θα αναζητηθεί οικονομική βοήθεια και από το δασαρχείο, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που αντιμετωπίζει φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει η κα Κάρταλη. Μέχρι τον Ιούλιο, το πολύ, ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι θέλει να έχει ολοκληρωθεί το έργο των παρεμβάσεων στο πάρκο, σύμφωνα με την ίδια.

Οι κάτοικοι επεσήμαναν προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι «το πάρκο Κρυονερίου, ένας χώρος φυσικής ομορφιάς που προσφέρεται χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις ως ελεύθερος χώρος αναψυχής και ξεκούρασης για όλη την περιοχή της Άνω Τούμπας, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχει αφεθεί πλήρως από κάθε μορφή φροντίδας και μέριμνας».

Υπενθυμίζουν, δε, ότι την περίοδο του κορονοϊού ξηλώθηκε ό,τι είχε απομείνει από την παιδική χαρά που υπήρχε στον χώρο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου και το 20ο σώμα προσκόπων. Στο άνω τμήμα του πάρκου όπου οι «Φίλοι του δάσους Κρυονερίου» είχαν κάποτε διαμορφώσει τον χώρο με παγκάκια, τραπεζάκια και παρτέρια με φυτά, υπάρχει επίσης η εικόνα
εγκατάλειψης.

Τα αιτήματα των πολιτών

Στη συνάντηση οι κάτοικοι έθεσαν υπ' όψιν του κου Αγγελούδη τα εξής 11 αιτήματα, τα οποία θα τα αποστείλουν και εγγράφως στον ίδιο:

  1.  Να κλείσει το πέρασμα προς το πάρκο από την προέκταση της οδού Διαγόρα στην είσοδο της περιφερειακής οδού προς Δυτικά
    και επίσης η είσοδος στο πάρκο από την οδό Πολυβίου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση άλλα οχήματα παρά μόνο πεζοί,  εξαιρουμένων οχημάτων Καθαριότητας, Πυροσβεστικής και οχήματος που καλύπτει τις ανάγκες ανεφοδιασμού του
    παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου για τις ανάγκες της Λειτουργίας.
  2. Στα σημεία από όπου διέρχονται οι επισκέπτες του πάρκου να γίνει εξομάλυνση του εδάφους.
  3. Να επισκευαστούν τα υπάρχοντα και να τοποθετηθούν επιπλέον παγκάκια και τραπεζάκια στους δύο χώρους άνωθεν και κάτωθεν του καναλιού.
  4. Να εγκατασταθεί επαρκής φωτισμός.
  5. Εγκατάσταση βρύσης για διαβάτες, επισκέπτες και ζώα.
  6. Παιδική χαρά / δραστηριότητες για παιδιά δίπλα στο παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου.
  7. Υπαίθριο γυμναστήριο στο πάρκο άνωθεν του καναλιού.
  8. Διασφάλιση και προστασία του χώρου, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, με τακτικές περιπολίες.
  9. Ο χώρος να φροντίζεται και να καθαρίζεται από την υπηρεσία καθαριότητας τακτικά.
  10. Να μπουν επιπλέον κάδοι μικρότερου όγκου σε πολλά σημεία των δύο χώρων.
  11. Διαμόρφωση παρτεριών και φύτευση καλλωπιστικών φυτών.

Ανάμεσα στον δήμο και στους κατοίκους δεν υφίσταται διαφωνία επί των αιτημάτων των τελευταίων, αλλά οι πρόσκοποι επιθυμούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στο πάρκο με τα οχήματά τους, κάτι στο οποίο διαφωνούν οι κάτοικοι, εξηγεί η κα Κάρταλη. Για αυτό οι τελευταίοι προτείνουν τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο στα οχήματα των προσκόπων, ώστε να εκλείψουν τα σημερινά φαινόμενα εναπόθεσης μπαζών από διάφορα αυτοκίνητα που εισέρχονται στον αφύλαχτο χώρο.

Ένα από τα σημεία των παρεμβάσεων που θα πρέπει να εξεταστεί για τον τρόπο υλοποίησής του, είναι αυτό της παιδικής χαράς, καθώς οι κάτοικοι εξέφρασαν στον δήμαρχο τον φόβο τους ότι μια παιδική χαρά χωρίς περίφραξη και με τα παιχνίδια που προβλέπουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα μπορούσε να καταστραφεί από βανδαλισμούς. Για αυτό, προτείνουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατασκευάσει το δασαρχείο κάποια πιο απλά παιχνίδια που θα δέσουν ταυτόχρονα αρμονικά με το περιβάλλον, συνεχίζει η κα Κάρταλη.

Στόχος να επιστρέψουν τα Κούλουμα στο πάρκο Κρυονερίου το 2026

«Ως διοίκηση είμαστε αποφασισμένοι όλο αυτό που συζητήσαμε να το κάνουμε πραγματικότητα», διαμηνύει στο emakedonia.gr ο Κώστας Τσιαπακίδης, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα αιτήματα των δημοτών για το πάρκο Κρυονερίου θα ικανοποιηθούν, αρκεί βέβαια το δασαρχείο να δώσει τη συγκατάθεσή του. «Στόχος μας είναι του χρόνου να κάνουμε τα Κούλουμα στο Κρυονέρι», όπως συνέβαινε παλιότερα, συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος.

Για το ζήτημα της παιδικής χαράς, ο κ. Τσιαπακίδης εξηγεί ότι ακόμη και εάν τα παιχνίδια κατασκευαστούν από ξύλο από το δασαρχείο, μπορούν να λάβουν πιστοποίηση

Σχετικά με τη φύλαξη του χώρου, ο αντιδήμαρχος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι την ανακαίνιση «θα τη σεβαστούν όλοι και θα τη χαιρόμαστε». Σε κάθε περίπτωση, με την επικείμενη πρόσληψη 80 δημοτικών αστυνομικών, η υφιστάμενη δύναμη της δημοτικής αστυνομίας θα αυξηθεί σε 120, οπότε σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία θα μπορούν να γίνονται περιπολίες σε όλες τις δημοτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου στο Κρυονέρι.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισόδου των οχημάτων στο πάρκο, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι τη λύση θα πρέπει να την εφαρμόσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ανήκει ο δρόμος πλησίον της περιφερειακής οδού. «Να μη χρησιμοποιηθεί η πλευρά του περιφερειακού και αν διορθωθεί η πάροδος που ανεβαίνει από την Ολύνθου, ο παράλληλος παράδρομος προς τον περιφερειακό, πιστεύω μπορούμε να βρούμε τη λύση», προτείνει ο ίδιος και προσθέτει ότι η πρόσβαση θα μπορεί να είναι ελεγχόμενη με διάφορους τρόπους, όπως τα βυθιζόμενα κολονάκια. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από πλευράς δήμου, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Κ. Τσιαπακίδης και ο Βασίλης Διαμαντάκης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι κάτοικοι είχαν υποβάλει αίτημα στον δήμο από το 2022 για την ανάπλαση του πάρκου, δίχως όμως από τότε να έχει ληφθεί κάποια μέριμνα από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Loader