Παύλου Μελά: Στο σχέδιο πόλης μπαίνουν σύντομα 300 στρέμματα - «Φιλέτα» γης για κατοικίες και επιχειρήσεις

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ενιαίο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του δήμου, βάζοντας τάξη και στον δημόσιο χώρο

Νέα αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Παύλου Μελά θα δώσει το ενιαίο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ), το οποίο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επί της ουσίας στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας ρυθμίζονται θέματα πολεοδόμησης και δημοσίου χώρου, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες πολίτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους που μέχρι σήμερα ήταν ανέφικτο.

Το σχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, εντάσσει εκτάσεις που ήταν εκτός σχεδίου, όπως την περιοχή έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων πλησίον των Βυζαντινών Νερόμυλων, οριοθετεί “φιλέτα” γης προς ανοικοδόμηση που θα συμβάλλουν στην οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέες επενδύσεις όπως για παράδειγμα στα Καπνομάγαζα, για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και κάποια κτίσματα έχουν ήδη πωληθεί.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού Θεολόγο Παπαδόπουλο, στον δήμο Παύλου Μελά Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο υπήρχε στην Δ.Ε Σταυρούπολης από το 2002, ενώ ακολούθησαν οι Δ.Ε Πολίχνης και Ευκαρπίας την περίοδο 2021-2022. «Ο δήμος όμως είναι πλέον ένας στο πλαίσιο του Καλλικράτη και έπρεπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός να γίνει ενιαία για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό που επιχειρεί και κάνει πράξη η δημοτική αρχή με το Τ.Π.Σ, είναι μια μεγάλη παρέμβαση για όλο τον δήμο, περιοχές του οποίου μετατρέπονται σε γενικής κατοικίας, ενώ οριοθετούνται χώροι για την έναρξη εμπορικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε μάλιστα ότι ο δήμος Παύλου Μελά εκπονεί μόνος του το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δηλαδή τη σύνταξή του, μια διαδικασία σύνθετη και απαιτητική, σε αντίθεση με τους περισσότερους δήμους της χώρας, για τους οποίους τα Σχέδια γίνονται από άλλους φορείς.

topiko-poleodomiko-schedio.jpg?v=0

«Θα τελειώσει σύντομα, μέσα στη θητεία μας»

Κληθείς να απαντήσει για το πότε αναμένεται χρονικά να ολοκληρωθεί το ενιαίο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στη Γ2 φάση, δηλαδή στο τελευταίο κομμάτι του δρόμου για να μπει στην τελική ευθεία το έργο και να ενταχθούν στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο όλες οι προς πολεοδόμηση περιοχές. Εκτιμώ ότι το έργο αυτό που είναι οραματικό θα έχει τελειώσει μέσα στην τρέχουσα δημοτική θητεία μας, προκειμένου να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μια μεγάλη περιοχή στον δήμο Παύλου Μελά».

Όσον αφορά στις πολεοδομικές αλλαγές που θα επέλθουν στον δήμο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι εκτάσεις μετατρέπονται σε γενικής κατοικίας που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει ανοικοδόμηση, ανοίγει ο δρόμος για επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του νομικού πλαισίου και των χρήσεων γης, ενώ εντάσσονται στο σχέδιο πόλης εκτάσεις που θα μπορέσουν να πολεοδομηθούν.

«Μια τέτοια περίπτωση είναι η περιοχή Π 17, (κοντά στους Βυζαντινούς Νερόμυλους, έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων που μπαίνει επιτέλους στο σχέδιο πόλης. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που έχουν εκεί κομμάτι της περιουσίας τους θα μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν και να το αξιοποιήσουν, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν σήμερα» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μια ακόμη κομβικής σημασίας παρέμβαση, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι το γεγονός ότι στην Ευκαρπία συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη τα «Πολεοδομικά Σταθερότυπα», που δίνουν τη δυνατότητα ισόρροπης ανάπτυξης. «Εμείς ακούγοντας και κατανοώντας τις ανάγκες των πολιτών θέλουμε την ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια πλήρης ρύθμιση του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου. Είναι σημαντικό για τον δήμο και για τον πολίτη που θα χτιστεί ένα σπίτι, μια εμπορική εγκατάσταση, ένα σχολείο, μια πλατεία ένα πάρκο κλπ.

«Παλαιότερα με τους πρώην δήμους υπήρχε μια περιχαράκωση στο τι είναι δημόσιος χώρος. Στο εξής αυτό αλλάζει, οι περιοχές μεγαλώνουν και ένα σχολείο μπορεί να κατασκευαστεί σε ένα κεντρικό σημείο για να καλύπτει πολλές ανάγκες. Ή π.χ ένα σπίτι σε μια περιοχή χτίζονταν με άλλους συντελεστές δόμησης από μια άλλη, όμως με το ενιαίο σχέδιο θα υπάρξει ορθή πολεοδομική ρύθμιση και ισορροπία για τις κατοικίες και τις όποιες δομές θα πρέπει να γίνουν» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού.

Loader