Πάσχα 2025: Το «χρηματιστήριο» του Οβελία - Πού θα κάτσει η μπίλια στις τιμές του αρνιού

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, μιλά στο emakedonia.gr - Το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η εγχώρια παραγωγή κρέατος και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων

Το χάσμα προσφοράς – ζήτησης που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά των αμνοεριφίων λόγω των ζωονόσων, των καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο ελέω κακοκαιρίας «Ντάνιελ» και του αυξημένου ενδιαφέροντος για ελληνικά αρνιά από το εξωτερικό φέτος που συμπίπτουν το Πάσχα των Ορθόδοξων και των Καθολικών, προδιαθέτουν για αυξημένες τιμές στα πατροπαράδοτα εδέσματα (αρνί, κατσίκι) του Πασχαλινού τραπεζιού.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου (12 Απριλίου), για το πού θα κάτσει η μπίλια της τιμής του Οβελία με το… χρηματιστηριακό ασανσέρ να ανεβοκατεβαίνει, πριν σταθεροποιηθεί με βάση το νόμο προσφοράς και ζήτησης.

Παράλληλα, η εκτόξευση σε όλα τα κόστη (μεγάλος βραχνάς το ενεργειακό) που βγάζει εκτός αγοράς πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, αποτρέποντας και νέο κόσμο να ασχοληθεί με το επάγγελμα, προμηνύει δύσκολες μέρες για τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι καταναλωτές πλήρωναν για την αγορά του Οβελία από κρεοπωλείο έως και 14 ευρώ (για το αρνί), ενώ από το σούπερ μάρκετ οι τιμές έφταναν έως και τα 11 ευρώ.

Αν και μερίδα της αγοράς, «βλέπει» αυξήσεις έως και 3 ευρώ φέτος, ακριβείς εκτιμήσεις από τώρα είναι δύσκολο να διατυπωθούν δεδομένου του γεγονότος πως την τελική τιμή καθορίζει πλήθος αλληλοσυγκρουόμενων πολλές φορές παραγόντων.

«Όποιος ξέρει τις τιμές από τώρα να μας πει και τα νούμερα του Τζόκερ, όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης»

«Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πού ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, όποιος το ξέρει ας μας πει και τα νούμερα του Τζόκερ, το Σάββατο του Λαζάρου θα έχουμε ακριβή εικόνα. Μπορεί κάποιοι να μιλούν για αυξήσεις αλλά όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, αν υπάρξουν, επειδή δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή, αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων από Ρουμανία και Βουλγαρία και οι τιμές μέχρι τότε είναι αυξημένες, θα υποστούν πτώση οι τιμές καθώς θα αυξηθεί η προσφορά», σημειώνει στο emakedonia.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης ο οποίος εστιάζει και στους δυσεπίλυτους γρίφους της αγοράς η οποία παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες να επιβιώσει.

«Δραματική μείωση στην εγχώρια παραγωγή κρεάτων, να δοθούν κίνητρα στους νέους να μείνουν στα χωριά»

«Τα πλήγματα στην πρωτογενή παραγωγή ήταν πολλαπλά το τελευταίο διάστημα από ζωονόσους και κακοκαιρίες, το πιο σοβαρό πλήγμα ωστόσο είναι η εγκατάλειψη των χωριών από νέους ανθρώπους, έχουμε δραματική μείωση στην εγχώρια παραγωγή κρεάτων, οι νέοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να δοθούν κίνητρα για να μην ερημώσει η ελληνική ύπαιθρος αλλά τίποτα δε γίνεται. Το επάγγελμα του κρεοπώλη, ένα από τα αρχαιότερα, τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των μισθών (κατώτατου και μέσου στους υπαλλήλους μας), του τεκμαρτού εισοδήματος και της δυσθεώρητης αύξησης στα λειτουργικά κόστη (ενεργειακό κόστος) περνά πολύ δύσκολα, όπως και άλλοι κλάδοι βέβαια. Εμείς έχουμε πρόσθετες δυσκολίες καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν κέρδη και έξοδα, γινόμαστε και λογιστές», υποστηρίζει.

«Δεν είναι όλα τα αρνιά το ίδιο»

«Ο καταναλωτής πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι όλα τα αρνιά το ίδιο, άλλο τα αρνιά γάλακτος των 30 - 45 ημερών, άλλο τα εκτροφής 4 μηνών, προφανώς το πιο ποιοτικό είναι και το ακριβότερο αλλά είναι άλλη η ποιότητα. Μας παρουσιάζουν πολλές φορές τους κρεοπώλες σαν κλέφτες το Πάσχα, εγώ προτιμώ να έχω 10 Χριστούγεννα παρά ένα Πάσχα, αρνί πολλοί τρώνε μία φορά το χρόνο. Ξέρουμε πως και ο καταναλωτής περνά δύσκολα, έχει αυξηθεί πολύ η κατανάλωση κοτόπουλου τα τελευταία χρόνια καθώς η τιμή στο μοσχάρι έχει ανέβει κατακόρυφα. Στην Ελλάδα πλέον πωλείται 15 ευρώ το κιλό ενώ στην Ολλανδία αγγίζει ακόμα και τα 25 ευρώ», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες ανάμεσα σε κρεοπώλες και κτηνοτρόφους θα πάρουν φωτιά, προσπαθώντας και οι δύο πλευρές να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες που δε θα τους βάλουν «μέσα», χωρίς ωστόσο να διαμορφωθεί η τιμή σε απαγορευτικά επίπεδα για τους καταναλωτές.

Τρώμε λιγότερο μοσχάρι, περισσότερο κοτόπουλο

Ανοίγοντας την εικόνα, διαπιστώνουμε πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κόβουν διαχρονικές συνήθειες με την τσέπη… να αιμορραγεί.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, ραγδαίες είναι οι αλλαγές που στο καταναλωτικό αλλά και στο διατροφικό μοντέλο αν κάνουμε τη σύγκριση με το 2009, τελευταία «ήρεμη» χρονιά πριν μπει η χώρα μας στον εφιάλτη των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Συγκρίνοντας λοιπόν το 2023 με το 2009 φαίνεται ότι τα νοικοκυριά έκοψαν «μα» στην κατανάλωση κρέατος γενικότερα και του ακριβού μοσχαριού ειδικότερα, αντικαθιστώντας το με το φθηνότερο κοτόπουλο.

Συγκεκριμένα, το 2009 η μέση μηνιαία κατανάλωση κρέατος (σε ποσότητες) ήταν 12 κιλά, με το νωπό μοσχάρι να κυριαρχεί, καθώς αντιστοιχούσε στο 34% του συνόλου (4,1 κιλά μηνιαίως).

Το 2023, η μέση μηνιαία κατανάλωση κρέατος υποχώρησε στα 9,66 κιλά, από 10,3 κιλά το 2022. Δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια η κατανάλωση κρέατος συνολικά κατέγραψε μια μείωση της τάξεως του 19,5%, ενώ το νωπό μοσχάρι όχι απλά έχασε την πρωτοκαθεδρία του, αλλά κατέγραψε ελεύθερη πτώση… χωρίς αλεξίπτωτο, παρουσιάζοντας μείωση 43,2%!

Αντίθετα η μέση μηνιαία κατανάλωση πουλερικών (κοτόπουλα και γαλοπούλες και λοιπά πουλερικά νωπά) που το 2009 ήταν 3 κιλά, το 2023 είχε φτάσει 3,22 κιλά (+8%).

Το αρνί αντιστέκεται

τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος παρουσιάζει άνοδο. Βάσει μελέτης της Netrino για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και η οποία είναι βασισμένη σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αν και η περίοδος 2017-2025 χαρακτηρίζεται από έντονη πτώση της κατανάλωσης, κυρίως μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, το αρνί στην ελληνική αγορά αντιστέκεται σθεναρά, εμφανίζοντας άνοδο 5,67%, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου καταγράφεται πτώση της τάξεως του 23,66%.

Στον αντίποδα με βάση τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης, η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 26,45%, ενώ το χοιρινό ακολουθεί με πτώση 22,46%..

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 η αύξηση σε ποσότητες της μηνιαίας κατανάλωσης νωπού αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος ήταν 42,6% σε σχέση με το 2022.

Loader