Με ταξιδιωτική διάθεση ετοιμάζονται να αποδράσουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, έστω και για λίγες μέρες, ενόψει Πάσχα Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες.
Το φετινό Πάσχα (που συμπίπτει για Καθολικούς και Ορθόδοξους) παρουσιάζει αντίστοιχη δυναμική και ζήτηση για ταξίδια με το περσινό, αποτυπώνοντας την αυξημένη διάθεση και δυναμική των Ελλήνων ταξιδιωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, στα ραντάρ των ενδιαφερόμενων, ενόψει της εορταστικής περιόδου, μπαίνουν παραδοσιακές δυνάμεις στη νησιωτική χώρα όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη ενώ ανεβαίνοντας προς τα πάνω την παράσταση κλέβουν Ελάτη, Περτούλι, Ναύπλιο, Καρπενήσι.
Αν βγούμε εκτός συνόρων, Ρώμη, Βαρκελώνη, Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Κύπρος, Οχρίδα, Φιλιππούπολη, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Παράλληλα, ενδιαφέρον, όχι τόσο έντονο για το Πάσχα αλλά για αργότερα, καταγράφεται για Καμπότζη, Βιετνάμ, Κίνα και Ντουμπάι.
«Κρατήσαμε σταθερές τις τιμές, ικανοποιητική η ζήτηση»
«Οι κρατήσεις για τα ταξιδιωτικά πακέτα ενόψει Πάσχα κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, η ζήτηση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ίσως και λίγο αυξημένη ενώ έχουμε κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Πάντως πλέον οι πολίτες ταξιδεύουν συχνά, ανεξαρτήτως περιόδου», σημειώνει στο emakedonia.gr ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Βύρων Θεολόγης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναταραχές στην Τουρκία με τη φυλάκιση Ιμάμογλου, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν επηρεάσει την ζήτηση για ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη.
Με μία βαλίτσα στο χέρι και ιστορικό ρεκόρ δαπανών
Πάντως, τα ταξίδια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουν επιστρέψει για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων που ετοιμάζουν… βαλίτσες όποτε προκύψει ευκαιρία με τις δαπάνες τους να αγγίζουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας.
Είναι ενδεικτικό πως κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκε το υψηλότερο ποσό δαπανών των Ελλήνων σε ταξίδια που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό, σε ετήσια βάση, τα τελευταία 20 χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΤτΕ.
Αναλυτικά, οι Έλληνες στα ταξίδια τους εκτός της χώρας το 2024 ξόδεψαν 2,78 δισ. ευρώ από 2,43 δισ. ευρώ το 2023 και 1,92 δισ. ευρώ το 2022. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ σε επίπεδο ταξιδιωτικών δαπανών των Ελλήνων στο εξωτερικό είχε καταγραφεί το 2019 με 2,74 δισ. ευρώ και το τρίτο το μακρινό 2008, με 2,68 δισ. ευρώ.
Οι πολίτες ταξιδεύουν πλέον περισσότερο στο εξωτερικό ενώ είναι και πιο ανοιχτοχέρηδες καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερα ποσά αν ληφθεί υπόψη ότι οι δαπάνες τους μέσα στο 2024 «έτρεξα » με διψήφιο ποσοστό αύξησης (πάνω από το 11%).
Οι ταξιδιώτες προτιμούν (ποσοστό σχεδόν 8 στους 10) τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, βάσει πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), για λογαριασμό της Visa.
«Ευρωπαίοι» και στα ταξίδια
Ως προς τα ταξίδια εκτός συνόρων, οι Έλληνες ταξιδιώτες προτιμούν κυρίως τους προορισμούς εντός Ευρώπης, εξ ου κι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, 78% όλων των ταξιδιών, πραγματοποιείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από αυτούς που ταξιδεύουν γίνονται κατά μέσον όρο δύο ταξίδια τον χρόνο εκτός Ελλάδας, ενώ αναφορικά με τους λόγους ταξιδιού, το 73% δηλώνει ότι ταξιδεύει κυρίως για αναψυχή, το 14% για να επισκεφθεί κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και 11% για επαγγελματικούς λόγους.
Σχετικά με τους προορισμούς που επισκέπτεται συχνότερα το ελληνικό κοινό, με βάση τον αριθμό των ταξιδιών του ανά χώρα, υψηλότερα είναι η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Κύπρος.
Αναφορικά με τους λόγους ταξιδιού, το 73% δηλώνει ότι ταξιδεύει κυρίως για αναψυχή, το 14% για να επισκεφθεί κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και 11% για επαγγελματικούς λόγους. Στο πιο πρόσφατο ταξίδι τους στο εξωτερικό οι περισσότεροι φαίνεται να επισκέφτηκαν την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με το 52% να πραγματοποιεί 4 έως 7 διανυκτερεύσεις. Σημειώνεται πως πάνω από τους μισούς (55%) κλείνουν το ταξίδι μόνοι τους αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ πάνω από τους μισούς Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία πραγματοποίησαν περισσότερα του ενός ταξίδια.
Πληρωμές… φανατικά με κάρτα
Ανεξάρτητα από την κατηγορία εξόδων, οι Έλληνες προτιμούν να χρησιμοποιούν την κάρτα τους (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη) έναντι των υπολοίπων τρόπων πληρωμής. Συγκεκριμένα, το 75% πληρώνει με κάρτες σε καταστήματα λιανικής με την ψυχαγωγία (69%) και την εστίαση (69%) να ακολουθούν. Για τις μετακινήσεις εντός πόλης, 65% επιλέγει κάρτα έναντι 35% που επιλέγει μετρητά.
Ως επικρατέστερος λόγος χρήσης της κάρτας με ποσοστό 48% εμφανίζεται να είναι η «ευκολία και η ταχύτητα των συναλλαγών». Ακολουθεί με ποσοστό 27% η «ασφάλεια των συναλλαγών», 12% δηλώνει πως «αυτός είναι ο τρόπος που πληρώνει συνήθως» και τέλος ένα 8% δηλώνει πως προτιμά αυτόν τον τρόπο πληρωμής γιατί έτσι διαχερίζεται καλύτερα τα χρήματα του.
Από εκείνους που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους στο εξωτερικό την κάρτα ως κύριο τρόπο πληρωμών, το 75% την προτιμά στη φυσική μορφή της, ενώ το 25% προτιμά να την έχει αποθηκευμένη στο ψηφιακό πορτοφόλι ή σε έξυπνες συσκευές, π.χ. smartwatch.