Οι αλλαγές του Λιβάνιου

Νίκος Οικονόμου
Γράφει Νίκος Οικονόμου Δημοσιογράφος

Σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου καταργείται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και η εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών γίνεται απευθείας.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το όριο εκλογής θα είναι το 42% και ότι το νέο σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών θα ολοκληρώνει την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ο πολίτης θα επιλέγει κανονικά το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του και θα σταυρώνει τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού που επιθυμεί.

Το καινούριο έχει να κάνει με τη δυνατότητα που δίνεται στον ψηφοφόρο να επιλέξει, εφόσον θέλει, και έναν από τους υπόλοιπους συνδυασμούς ως εναλλακτική ψήφο. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα διεξάγεται και ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στην περίπτωση που ένας συνδυασμός δεν καταφέρει να φτάσει το ποσοστό εκλογής.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα: Για παράδειγμα, αν σε έναν δήμο συμμετέχουν 4 συνδυασμοί και ο πρώτος λαμβάνει 38%, ο δεύτερος 29%, ο τρίτος 20% και ο τέταρτος 13%.

Στη δεύτερη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι συνδυασμοί και αφού γίνει η καταμέτρηση των εναλλακτικών ψήφων των συνδυασμών που έχουν αποκλειστεί, τα ποσοστά τους θα προστίθενται στα ποσοστά των δύο πρώτων συνδυασμών. Έτσι θα εκλέγεται με τη μία ο νικητής.

Τις αλλαγές προκάλεσε η τεράστια αποχή που παρατηρήθηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερο στον β’ γύρο. Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 52,5%, ενώ στον δεύτερο γύρο υποχώρησε στο 40,7%. Στις δε περιφερειακές εκλογές η συμμετοχή του δεύτερου γύρου ήταν μόλις στο 35,2%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η μεταβολή της αποχής ανάλογα με το αν σε επαναληπτικό γύρο οδηγήθηκε μόνο ο δήμος ή μόνο η περιφέρεια ή και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως είναι προφανές οι αλλαγές θα έχουν και οικονομικό όφελος, καθώς η διοργάνωση μιας επιπλέον εκλογικής Κυριακής έχει και αυτή το κόστος της.

Να πούμε τέλος ότι στο πλαίσιο αυτών των εκλογικών αλλαγών εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα στα ψηφοδέλτια και των αυτοδιοικτηικών αλλά και των εθνικώς εκλογών ο πολίτης εκτός από τους σταυρούς που βάζει να δηλώνει και τον αριθμό των σταυρών του, όπως ακριβώς προβλέπεται και στην επιστολική ψήφο. Έτσι θα αντιμετωπισθούν και οι «λαθροχειρίες» που συχνά γίνονται και έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν ουκ ολίγες αμφισβητήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 27.04.2025