Μενδώνη για την απώλεια του φιλόλογου Αλέξη Πολίτη: «Άφησε ξεχωριστή σφραγίδα στις νεοελληνικές σπουδές»
O φιλόλογος πέθανε χτες σε ηλικία 80 ετών
Μέσα από μια ενδιαφέρουσα παράσταση τη Μεγάλη Δευτέρα μας εισάγει στο πνεύμα των άγιων ημερών που έρχονται
Ύμνοι, τραγούδια, ποίηση… Τα «οχήματα» που οδηγούν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέσα από αυτά ο γνωστός ερμηνευτής Κώστας Πρατσινάκης μας εισάγει εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που υποβάλλουν οι άγιες αυτές ημέρες.
Φέτος, παρουσιάζει μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα παράσταση με τίτλο «Το θείο του ανθρώπου», η οποία αποτελεί φυσική εξέλιξη των παραστάσεων της ίδιας περιόδου που ξεκίνησαν από τον Μύλο το 1998, συνεχίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, στο Θέατρο Αυλαία , στην Πριγκηπέσσα , στη Βάρδια, στη Μαύρη τρύπα της Θεσσαλονίκης και στην μπουάτ Απανεμιά της Αθήνας. «Η ιδέα προέκυψε από το γεγονός ότι το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού είναι βαθιά επηρεασμένο από τη βυζαντινή μουσική (Σήμερα Λατρευτική) και θέλησα αυτό να φανεί», λέει στο emakedonia ο Κώστας Πρατσινάκης.
Το ελληνικό τραγούδι (παραδοσιακό, ρεμπέτικο, λαϊκό, έντεχνο) έχει, ως γνωστόν, έντονη επιρροή από τη Βυζαντινή Λατρευτική Μουσική και, κατά συνέπεια, μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με τους εκκλησιαστικούς Βυζαντινούς ύμνους. Η συνύπαρξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δύναμη της ποίησης, δημιουργεί μια ατμοσφαιρική και πρωτότυπη μουσική παράσταση, στόχος της οποίας είναι, σύμφωνα με τον εμπνευστή της, να αναδείξει τις πτυχές που κάνουν τον τόπο μας μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο και να αισθανθούμε, ενωμένοι, αυτή τη δύναμή του. «Η συγκεκριμένη παράσταση έχει στόχο να αναδείξει το μεγαλείο της Ελλάδας μας, μπερδεύοντας γλυκά τον λόγο (με την ποίηση), τους βυζαντινούς ύμνους και το τραγούδι όπως έχει φτάσει στο σήμερα. Τα στοιχεία της μου δίνουν την δυνατότητα ερμηνευτικά να δείξω πόσο κοντά είναι οι ύμνοι με τα τραγούδια», τονίζει ο ερμηνευτής.
Συμπαραστάτες στην υλοποίηση της παράστασης θα έχει την ηθοποιό και μουσικό παραγωγό Μάρα Τσικάρα, η οποία θα δώσει τα «χρώματα» στον ποιητικό λόγο, καθώς και τους μουσικούς Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο και τον Κώστα Ματσίγκο στη κιθάρα και στο μαντολίνο, που θα προσθέσουν «χρώμα» στη μουσική των τραγουδιών. «Η συνεργασία με την ηθοποιό Μάρα Τσικάρα είναι πολύ άμεση και σμίγει την ποίηση και την αφήγηση, με τα άλλα στοιχεία της παράστασης. Με τους μουσικούς Σάκη Κοντονικόλα και Κώστα Ματσίγκο είναι άψογη και είναι τιμή μου που είναι σχεδόν διαχρονικοί συνεργάτες στην κοινή μουσική μας πορεία», υπογραμμίζει ο ερμηνευτής.
Όμως τι σηματοδοτεί το Πάσχα για εκείνον; «Το Πάσχα είναι η κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, με τα πάθη την Σταύρωση και την Ανάσταση. Είναι για μένα ταυτισμένο με την παιδική μου ηλικία την Άνοιξη και την Ελλάδα», απαντά.
Τέλος δίνει το δικό του μήνυμα για τις φετινές άγιες μέρες στους αναγνώστες του emakedonia. «Εύχομαι μετά από τα πάθη που βιώνουμε να έρθει η Ανάσταση και πάντα να είμαστε καλά ψυχικά και σωματικά…..», καταλήγει.
INFO
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗΣ
«ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»
Με την ηθοποιό ΜΑΡΑ ΤΣΙΚΑΡΑ
Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025
Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Η παράσταση θα αρχίσει στις 19.30.
O φιλόλογος πέθανε χτες σε ηλικία 80 ετών
Το 96% των Εβραίων της Καστοριάς χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα - Ανάμεσα στις πρωτοτυπίες της έκθεσης είναι η τρισδιάστατη αναπαράσταση της προπολεμικής συναγωγής Αραγονίας (1830-1948) της Καστοριάς
Η Νικολέτα Ροσσολύμου μιλά στη «ΜτΚ» για το βιβλίο της, αλλά και γιατί ξεκίνησε να γράφει σε τόσο μικρή ηλικία
Μια ξεχωριστή παράσταση στο Βαφοπούλειο τη Μ. Δευτέρα, με ύμνους, μελωδίες και ποίηση