Γερμανία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών
Η AfD έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της και έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει
Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να μην σπεύσει σε ειρηνευτική συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος
- Newsroom
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "έκανε τον απολογισμό" με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ το Σαββατοκύριακο σχετικά με τις «επαφές τους» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Συζητήσαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά», σημείωσε σήμερα σε ανάρτησή της στο X. «Κάναμε απολογισμό των επαφών μας με τους Αμερικανούς εταίρους μας και συζητήσαμε για έργα για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπείρου μας», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να ταξιδέψουν και οι δύο στην Ουάσιγκτον για να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες: ο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα και ο Κιρ Στάρμερ την Πέμπτη. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προσπαθήσουν να πείσουν τον Τραμπ να μην σπεύσει σε ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με οποιοδήποτε κόστος, να εμπλέξει και την Ευρώπη στη διαδικασία και να συζητήσει για τις στρατιωτικές εγγυήσεις με την Ουκρανία. Την Παρασκευή ο Τραμπ δήλωσε στο Brian Kilmeade Show ότι οι Στάρμερ και Μακρόν "δεν έκαναν τίποτα" για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Με τις ΗΠΑ να διαπραγματεύονται πλέον απευθείας με τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται αύριο την Ουάσιγκτον με βασικό στόχο να διαπιστώσει αν και κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρώπη ως προς το Ουκρανικό. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν και τα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα το ζήτημα των δασμών.
Ως προς το Ουκρανικό, λίγο πριν την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου από το Παρίσι, γαλλικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου του τρίτου χρόνου από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ότι ο Μακρόν είναι ένας από τους λίγους ηγέτες στον κόσμο που έχει εμπειρία από την πρώτη θητεία του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως η Γαλλία θεωρεί ότι σε συνέχεια των επαφών κορυφής που είχε την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος Μακρόν, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, συμμερίζεται απολύτως την ως τώρα θέση του Αμερικανού προέδρου ότι πρέπει να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις για να τεθεί ένα τέλος στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εκ παραλλήλου η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί «κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας - τα οποία είναι και ευρωπαϊκά», αλλά και που θα κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ως προς τις διαβουλεύσεις για τα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα σε σχέση με το ζήτημα της επιβολής αμερικανικών δασμών, η γαλλική πλευρά, σημειώνει πως τα θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου εντάσσονται στις αρμοδιότητες της ΕΕ, η οποία «διαθέτει τα μέσα και την πολιτική βούληση να αντιδράσει» αν το θεωρήσει επιβεβλημένο. Η γαλλική πλευρά επισημαίνει ωστόσο πως «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο», υπενθυμίζοντας πως ζητήματα με τους δασμούς είχαν τεθεί και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Επισημαίνει επίσης τους πολύ ισχυρούς δεσμούς της αμερικανικής οικονομίας με την ευρωπαΐκή υπογραμμίζοντας, για παράδειγμα, ότι μόνο οι γαλλικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι της τάξης των 380 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν Τραμπ και Μακρόν η γαλλική πλευρά, επισημαίνοντας ότι εδώ και χρόνια είναι υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών στις χώρες μέλη της ΕΕ, θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ευρωπαΐκής βιομηχανίας οπλικών συστημάτων δεν είναι εξ ορισμού ασύμβατη με τα συμφέροντα της αμερικανικής βιομηχανίας οπλικών συστημάτων, η οποία όλο και περισσότερο στρέφεται προς την κάλυψη των αμερικανικών αμυντικών αναγκών στην Ασία. Σημειώνει επίσης ότι για να αναπτυχθεί η ευρωπαΐκή βιομηχανία θα πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν να παράγουν και να αγοραζουν ευρωπαϊκά στρατιωτικά προϊόντα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας, δίνοντας έτσι τον τόνο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα. "Κανένας δεν θέλει να συνεχίζεται η αιματοχυσία. Κανένας και λιγότερο από όλους οι Ουκρανοί", είπε ο Στάρμερ στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος Σκωτίας στη Γλασκώβη. "Αλλά έπειτα απ΄όλα αυτά που υπέφεραν, έπειτα απ' όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να αποκτήσει ένα μακροπρόθεσμο ασφαλές μέλλον", είπε. Ο Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η ανάγκη να διατηρηθεί η αλληλεγγύη με την Ουκρανία δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά είναι και προς το συμφέρον της Βρετανίας. Ο Στάρμερ είπε ότι στηρίζει τις αμερικανικές εκκλήσεις να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλειά της και ότι η Βρετανία θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο. "Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο μας αν απαιτείται μια δύναμη στην Ουκρανία από τη στιγμή που θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναδιαμορφώσουμε την οικονομία μας με βιομηχανική πολιτική, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, αλλά κυρίως να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας", κατέληξε.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τερματίσει τον πόλεμο, που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, υπό συνθήκες ευνοϊκές για τη Μόσχα και χωρίς να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο. Διεκδικούν, μέχρι στιγμής μάταια, μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε σήμερα έκκληση για μια «δίκαιη» ειρήνη στην Ουκρανία που σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, την παραμονή της σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει ένα σύντομο σχέδιο ψηφίσματος που δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτή την ακεραιότητα.
«Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε την ολοκληρωτική εισβολή της στην Ουκρανία, κατά σαφή παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Σε αυτή την τραγική περίσταση, επιβεβαιώνω την επείγουσα ανάγκη για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη, μια ειρήνη που σέβεται πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης», κάλεσε.
«Ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πόλεμος στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή, όχι μόνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και για τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε, χαιρετίζοντας «όλες τις προσπάθειες» για την επίτευξη μιας «δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς» ειρήνης.
Η δήλωσή του γίνεται την ώρα που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αυξάνουν την πίεσή τους στο Κίεβο, θέλουν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπερψηφίσουν αύριο Δευτέρα ένα σύντομο κείμενο που ζητά «ταχύ τερματισμό» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά χωρίς να αναφέρεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι πρέπει, από την πλευρά τους, να υποβάλουν στη Συνέλευση ένα κείμενο που να απαιτεί για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της χώρας.
Η AfD έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της και έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει
«Απόψε γιορτάζουμε, από αύριο δουλεύουμε» δήλωσε ο Φ. Μερτς
Δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα μπουν στη Βουλή η Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ και οι Φιλελεύθεροι
Από την Κασπία όπου βρισκόταν με προορισμό το Δελχί έκανε αναστροφή και προσγειώθηκε εκτάκτως στη Ρώμη