- Newsroom
Eνημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα εξοπλιστικά, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 11:00.
Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας όπως αυτό θα διαμορφωθεί τουλάχιστον για τα επόμενα 12 χρόνια. Θα αναφερθεί σε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα συνθέσουν μια τελείως διαφορετική και σύγχρονη εικόνα σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.
Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι σε γενικές γραμμές του πλαισίου καθώς δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, ενώ πιο συγκεκριμένος θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή.
Πιο συγκεκριμένα αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων δίπλα στις μεγάλες προμήθειες θα αξιοποιούνται όλα τα όπλα του σύγχρονου πολέμου όπως drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar και αντιπυραυλική προστασία.
Επίσης θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία τόσο στρατηγικά όσο και πρακτικά. Για παράδειγμα θα ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις η κυβερνοάμυνα ενώ ιδρύματα του Στρατού θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25-28 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας και έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, στην αντιπυραυλική άμυνα, στις νέες φρεγάτες και υποβρύχια και στην προμήθεια των μαχητικών F-35. Περιλαμβάνει οπλικά συστήματα για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τον αντι-drone και αντιαεροπορικό θόλο την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι και η προϋπόθεση στις προμήθειες να υπάρχει συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, δηλαδή την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία και τα Αμυντικά Συστήματα. Δηλαδή δεν θα δίνεται καμία προμήθεια αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει πως όλα αυτά θα πλαισιωθούν από μία συνολική δέσμη μέτρων που θα έχουν σχέση με τη νέα οργάνωση της στρατιωτικής θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση όπου θα εξηγήσει γιατί δίνονται αυξήσεις και γιατί τώρα, αλλά και τη νέα διάταξη των στρατοπέδων με επιχειρησιακά και όχι με γεωγραφικά κριτήρια.
Θα υπογραμμίσει δε τη σημασία που έχει η άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον και θα αναφερθεί στο ρόλο της ανάπτυξης στην οικονομία προκειμένου να τροφοδοτεί μεταξύ άλλων και την άμυνα.
Όλα αυτά σε μια στιγμή που το ζήτημα των αυξήσεων στους ενστόλους έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι υπουργοί , υφυπουργοί και βουλευτές ήταν σαφές μαζί με τη διαβεβαίωση ότι η οικονομική πολιτική ασκείται κεντρικά.
«Όλοι θέλουμε με σωστό τρόπο και χωρίς η χώρα να περάσει ξανά τις μαύρες ημέρες της χρεωκοπίας, να επιστραφούν στην κοινωνία, τα περισσότερα από αυτά που στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εξηγούν δε ότι οι αυξήσεις στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν εθνική προτεραιότητα ενώ είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων.
Τι περιλαμβάνει το νέο εξοπλιστικό «πακέτο»
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο εξοπλιστικό «πακέτο», αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας και υπολογίζεται πως θα κοστίσει περί τα 3 δισ. ευρώ, σύγχρονα μέσα και όπλα με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5 ης Γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία (Rafale, F-35, F-16 Viper), 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Πολεμικό Ναυτικό και άρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά.
Επιπλέον περιλαμβάνει πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων Υποβρυχίων και συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 νέων υποβρυχίων και πρόγραμμα αναβάθμισης των Πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ.
Με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων από το ΥΠΕΘΑ εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους 1,7 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Παράλληλα η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035, να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις ευρώ, να επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.
Επιπλέον προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα, προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.