Λέκκας: Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα αλλά δεν προϋποθέτει ούτε προμηνύει σεισμό (βίντεο)
«Πραγματικά υπάρχει ένας καταιγισμός φαινομένων σε όλη την υφήλιο» τόνισε ο καθηγητής
Για τα έντονα γεωλογικα φαινόμενα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε όλο τον κόσμο με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και τον σεισμό στην Κίνα μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Νewsroom» ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
«Πραγματικά υπάρχει ένας καταιγισμός φαινομένων σε όλη την υφήλιο. Χθες στην Κωνσταντινούπολη είχαμε έναν σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κανονικά δεν θα του δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όμως εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό που εκδηλώθηκε σε ένα παράπλευρο ρήγμα που είχαμε πριν δέκα μέρες στην Προύσα, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σεισμός» δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Και όπως τόνισε αυτός ο σεισμός των 4,1 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που δείχνει ότι η παρακολούθηση του φαινομένου θέλει μεγάλη προσοχή. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος προ ημερών στην ΕΡΤ, μια ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην Αγία Σοφία.
Ερωτηθείς για το εάν αυτό επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο ο κ. Λέκκας απάντησε θετικά λέγοντας ότι «το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα γι’ αυτό και το 1999 είχαμε την πρόκληση του σεισμού των Αθηνών μετά το μεγάλο σεισμό της Σμύρνης, της 17 Αυγούστου».
Ωστόσο, όπως τόνισε, «κάθε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας δεν προϋποθέτει ούτε προμηνύει σεισμό στον ελληνικό χώρο. Θα πρέπει να δούμε πρώτα το σεισμό που θα εκδηλωθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια, με βάση τα δυναμικά κινηματικά χαρακτηριστικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένουμε, γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις.
Δεκάδες αγνοούμενοι - Προκάλεσε εκτεταμένες οι ζημιές, καθώς έγινε σε χαμηλό βάθος - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης - Αγώνας δρόμου με τον χρόνο και το κρύο
Στον «αέρα» η βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά τους - Ο ψηφιακός χάρτης έχει αυτή τη στιγμή 5.500 αναγραφές στον ελλαδικό χώρο - «Προσοχή, ο αριθμός αυτός δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των ρηγμάτων»
«Θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών», σημείωσε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μαξίμου