Κωνσταντίνος Σλαμπάκης: Ο Chef των εστιατορίων «Marrone» που αγαπά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και την αναδεικνύει σε κάθε του βήμα

Μετατρέποντας τα συναισθήματα του οικογενειακού τραπεζιού, σε πάθος ζωής και θερμή φιλοξενία

Ανοίγοντας κανείς τη λίστα του FNL Guide για τους 100 σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς Chef της χρονιάς, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024, θα δει μέσα το όνομα του Κωνσταντίνου Σλαμπάκη, ως ενός από τους «new entries» στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας. Ο φιλόδοξος Chef των εστιατορίων «Marrone» της Θεμιστοκλή Σοφούλη στην Καλαμαριά και της Μήλου, κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε μοναδική γεύση που θα δοκιμάσετε στο τραπέζι σας στους δύο υπέροχους αυτούς χώρους, λατρεύει την ελληνική κουζίνα και δη αυτή που έχει ως πρώτη ύλη της το ψάρι, ψάχνει τις βιολογικές αγορές της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων για τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά κι αναζητά παραδοσιακές γεύσεις από σπίτια όλης της χώρας, μέσα από επιτόπια έρευνα, προκειμένου να μας τις παρουσιάσει με τη δική του, μοντέρνα προσέγγιση και ματιά. Κι όχι μόνο. Eίναι ο Ambassador της κουζίνας της Θεσσαλονίκης στις πρεσβείες των Βαλκανίων, ενώ με την ήδη καταξιωμένη ομάδα του, που αναλαμβάνει consulting σε επιχειρήσεις εστίασης, φροντίζει να κρατά τον πήχη ψηλά και να θέτει νέες βάσεις, στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας.

slampakis2.jpg
slampakis3.jpg

Ο Κωνσταντίνος Σλαμπάκης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο χώρο της Μαγειρικής το 2008, όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στη «Le Monde» της Αθήνας. Έχοντας περάσει, στα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, από πολλά καταξιωμένα εστιατόρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης – εκτός άλλων κι εστιατόρια με τρία αστέρια «Michelin» - τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ρίξει «άγκυρα» στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, όπου από το 2020 λειτουργεί το γουστόζικο «Marrone». Όπως και στο «Marrone» της Μήλου, έτσι κι εδώ, δημιουργεί την παλέτα των γεύσεών του με μαεστρία, έχοντας καταφέρει να μπει ως νεοεισερχόμενος, στη λίστα του FNL με τους πιο επιδραστικούς Chef της χρονιάς.

slampakis4.jpg

Η μαγειρική ως αγάπη

Η μαγειρική για τον Κωνσταντίνο Σλαμπάκη υπήρξε ανέκαθεν αγάπη, ένα συναίσθημα συνυφασμένο με κάθε οικογενειακό τραπέζι, που ο ίδιος θέλησε να μετατρέψει σε εργασία, στήνοντας το δικό του εστιατόριο, για να μπορεί να φιλοξενεί ανθρώπους και να τους μεταδίδει, το μεράκι του.

Λάτρης της ελληνικής κουζίνας και του ψαριού, πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές και με επεξεργασία των αλιευμάτων, σε όλες τις μορφές τους. Ψάχνοντας να βρει τις καλύτερες Α’ ύλες, επισκέπτεται διαρκώς τις βιολογικές αγορές εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης – όπως αυτές της Καλαμαριάς ή της Μηχανιώνας – ώστε να προμηθευτεί προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς, γνωρίζοντας πού και πώς καλλιεργούνται ή πότε βγήκαν από τη θάλασσα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα τον βρείτε συχνά να ερευνά τοπικές, παραδοσιακές συνταγές, «μνήμες από σπίτια» σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, υλικό που συγκεντρώνει και που στη συνέχεια, προσαρμόζει στο μενού του.

slampakis5.jpg

Η σημασία της Α’ ύλης

Έχοντας ως φιλοσοφία του την άριστη ποιότητα της Α’ ύλης, αλλά και την έννοια της φιλοξενίας, την αγάπη και το μεράκι, αναδεικνύει την ελληνική παραδοσιακή και μοντέρνα κουζίνα, σε κάθε πτυχή της δουλειάς του. Μαγειρεύει από το μηδέν, φτιάχνοντας τα πάντα μόνος του, χωρίς να προμηθεύεται τίποτα έτοιμο κι αυτό είναι και η αυθεντικότητα της τέχνης του.

Επηρεάζεται πάντα από την ίδια την Α’ ύλη, από κάθε υλικό, που θέλει να αναδείξει στην πιο καλή του εκδοχή, μαγειρεύοντας απλά και μοντέρνα, συζητώντας πάντα με τους πελάτες για τις προτιμήσεις και το βαθμό ικανοποίησής τους και μένοντας εστιασμένος, σε ένα μότο: το να μένει κανείς προσεκτικός και συγκεντρωμένος, σε αυτό που κάνει!

slampakis6.jpg
slampakis7.jpg

Κρατώντας τον πήχη ψηλά…

Παράλληλα με τη θέση του ως Patron Chef και συνιδιοκτήτης στο «Marrone», με την άρτια οργανωμένη κι εκπαιδευμένη ομάδα του, αναλαμβάνει private cheffing σε βίλες και σπίτια, για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι πραγματικά μοναδικό, στο χώρο τους. Κάθε μέλος της ομάδας φέρνει μοναδική μαεστρία και δημιουργικότητα, δημιουργώντας πιάτα που αφηγούνται ιστορίες και ξυπνούν συναισθήματα. Με πάθος για την αριστεία και αφοσίωση στην ποιότητα, προσφέρουν αξέχαστες γευστικές εμπειρίες.

slampakis8.jpg

Επιπλέον, η ομάδα από Chefs, Sous Chefs, Pastry Chefs και Sommeliers που διαθέτει - η οποία ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και σήμερα κυριολεκτικά μεγαλουργεί - αναλαμβάνει consulting σε μεγάλα ξενοδοχεία κι εστιατόρια, παρέχοντας υπηρεσίες που την καθιστούν τόσο αξιόπιστη και πολύτιμη, ώστε κάθε επιχείρηση να μπορεί να βασιστεί επάνω της, για να καλύψει κάθε ανάγκη της σε θέματα μενού κι οργάνωσης κουζίνας. Σε μία περίοδο δύσκολη, που η γαστρονομία ανθίζει μεν, αλλά και ταλανίζεται από πολλές απαιτήσεις, ο Κωνσταντίνος Σλαμπάκης έχει φτιάξει μία ομάδα, στην οποία μπορεί να βασιστεί ο κάθε επιχειρηματίας της εστίασης, που θέλει να ενισχύσει το χώρο του από κάθε άποψη.

slampakis9.jpg

Πρέσβης της κουζίνας της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια

Η αγάπη του Κωνσταντίνου Σλαμπάκη για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, του έχει εξασφαλίσει κι άλλη μία σημαντική ιδιότητα, αυτή του Αmbassador Chef της Θεσσαλονίκης, σε Πρεσβείες άλλων βαλκανικών χωρών. Μέσα από μαγειρικές και γευστικές δοκιμές, παρουσιάζει την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, σε καλεσμένους από πολλές διαφορετικές χώρες, με τελευταίο πρόσφατο σχετικό event στο Κόσσοβο, όπου οι καλεσμένοι προέρχονταν από 19 διαφορετικές Πρεσβείες. Μέσα από τη μαγειρική του Κωνσταντίνου Σλαμπάκη, είχαν την τύχη να δοκιμάσουν προϊόντα κι εκτελέσεις συνταγών στην πιο όμορφη και μοντέρνα εκδοχή τους, με την κίνηση αυτή, να έχει ως απώτερο στόχο –μεταξύ άλλων- το να ανοίξουν οι εξαγωγές των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και στα Βαλκάνια.

slampakis10.jpg
slampakis11.jpg

Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Κωνσταντίνος Σλαμπάκης ταξιδεύει κι επισκέπτεται εστιατόρια με την οικογένειά του.

Παντρεμένος με δύο παιδιά, φροντίζει πάντα να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στους δικούς του ανθρώπους, παρά το φορτωμένο από υποχρεώσεις πρόγραμμά του.

Όπως λέει ο ίδιος, η σύζυγός του, Ζωή, είναι το στήριγμά του σε όλα του τα βήματα και για τον ίδιο η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, είναι πολύ σημαντική.

Η μαγειρική η ίδια, άλλωστε, είναι ένα ταξίδι αισθήσεων γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Κι ο Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, φαίνεται να έχει βρει τη χρυσή τομή, στο δικό του ταξίδι στο μαγικό χώρο της γαστρονομίας…

slampakis12.jpg


Website


Loader