Γερμανία: Aπόφαση δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

To Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας επαναφέρει το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων στην χώρα μας, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου

- Newsroom

Στην απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας (δηλαδή το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας) είχε απορρίψει την προσφυγή δύο ανδρών, οι οποίοι αρχικά είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν στη Γερμανία για να καταθέσουν εκ νέου αίτηση ασύλου, που όμως απορρίφθηκε με βάση τον ευρωπαϊκό Κανονισμό του Δουβλίνου.

Θέλοντας να αποφύγουν την απέλασή τους, οι δύο άνδρες ισχυρίζονταν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, εντός και εκτός προσφυγικών καταυλισμών, είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, κάτι που αντίκειται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Παρόμοια επιχειρηματολογία είχαν αποδεχθεί στο παρελθόν πολλά διοικητικά δικαστήρια στη Γερμανία, «παγώνοντας» απελάσεις προσφύγων προς την Ελλάδα.

Κατά πάσα πιθανότητα η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου σηματοδοτεί μία αλλαγή στροφής στη νομολογία, αν και βεβαίως κάθε υπόθεση μπορεί να έχει διαφορετική έκβαση.

Στο τραπέζι ξανά η «δευτερογενής μετανάστευση»

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται να επαναφέρει, ίσως και με έμφαση, στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της «δευτερογενούς μετανάστευσης» που είχε προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας στο παρελθόν.

«Πρόκειται για μία ετυμηγορία που μας δείχνει τον δρόμο, καθώς αποκαθιστά τις θεμελιώδεις αρχές συνεργασίας για την πολιτική ασύλου στην Ευρώπη» δηλώνει στην Bild ο χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Πεντς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης. Όπως εξηγεί ο ίδιος «το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ξεκάθαρα, ότι η πρώτη χώρα υποδοχής είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου. Για πολλά χρόνια αυτός ο βασικός κανόνας δεν είχε τηρηθεί».

Loader