Επιστροφή στο Όλυμπος Νάουσα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Ένα εμβληματικό όνομα, που φορά ξανά τα καλά του
Γεύματα σε ένα εμβληματικό κτήριο
Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας κι Ερμού, το εμβληματικό "Κόκκινο Σπίτι", συνεχίζει να γράφει καθημερινά ιστορία, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη γαστρονομική ζωή της πόλης. Σημείο αναφοράς εδώ και 101 χρόνια, πλέον, φέροντας πίσω του όλα τα γεγονότα και τους μύθους που το συνοδεύουν. Ξεχωρίζοντας λόγω της μοναδικής του αρχιτεκτονικής, συνεχίζει να ωριμάζει, να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται, ως χώρος γεύσεων, που αναδεικνύει την κουζίνα της πόλης. Εδώ ενώνονται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον κι έτσι, το “Κόκκινο Σπίτι” παραμένει ένας διαχρονικός προορισμός.
Γνωστό ως Μέγαρο Λόγγου, το “Κόκκινο Σπίτι” κατασκευάστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα Λεονάρντο Τζενάρι, για λογαριασμό του Ναουσαίου βιομηχάνου κλωστοϋφαντουργίας, Γρηγόρη Λόγγου. Το κτίριο ξεχωρίζει για την κόκκινη τούβλινη πρόσοψή του – από την οποία πήρε και το όνομά του – και για τον συνολικό εκλεκτικιστικό του σχεδιασμό, με επιρροές από την αρτ νουβό, τη νεοβυζαντινή και τη γοτθική αρχιτεκτονική, στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Το 1983, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε διατηρητέο μνημείο, ενώ το 2014, το κτήριο αγοράστηκε κι ανακαινίστηκε από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Στο πέρασμα των χρόνων, το ισόγειο του κτιρίου φιλοξένησε διάφορες επιχειρήσεις, με πιο γνωστό το καφενείο "Ερμής", που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για εκπαιδευτικούς και διανοούμενους της πόλης.
Σήμερα, το "Κόκκινο Σπίτι" αναβιώνει ως ένα αστικό μεζεδοπωλείο, προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία που αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.
Σε ένα από το πιο κεντρικά σημεία, εκεί όπου χτυπά ο παλμός της καθημερινότητας αλλά και της νυχτερινής ζωής, το “Κόκκινο Σπίτι Μεζεδοπωλείο” δεν είναι απλώς ένα ακόμα εστιατόριο – και σίγουρα ξεφεύγει από την κλασσική έννοια του μεζεδοπωλείου, αφού το μενού του είναι ιδανικό για ολοκληρωμένα γεύματα. Προσφέρει μια εμπειρία φαγητού, που παντρεύει το οικείο με το σύγχρονο, την ελληνική παράδοση με μεσογειακές πινελιές, την απλότητα με τη γαστρονομική φροντίδα.
Έναν χρόνο μετά τη λειτουργία του, το “Κόκκινο Σπίτι” ωριμάζει, αναβαθμίζεται και γίνεται κάθε μέρα καλύτερο.
Με φόντο την πλατεία Αγίας Σοφίας και δίπλα στο πάρκο Καναδά, τώρα που ανοίγει ο καιρός, μεταμορφώνεται σε ένα καταφύγιο δροσιάς, ιδανικό για χαλαρές καθημερινές εξόδους, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και για τα κοσμοπολίτικα βράδια της Θεσσαλονίκης.
Μέσα, ο φωτογραφικός διάκοσμος ταξιδεύει τους επισκέπτες σε παλαιότερες δεκαετίες, ενώ στο χώρο, κυριαρχούν το ξύλο και οι λεπτομέρειες που θυμίζουν κάτι από παρελθόν – όπως τα φωτιστικά με γλόμπους και τα ξύλινα καθίσματα. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική , προσφιλής κι ευχάριστη, για οποιονδήποτε επισκέπτη.
Εμπνευσμένο από τις διάφορες κουζίνες που συνθέτουν τη γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης - ελληνική, εβραϊκή, αρμένικη, τουρκική, κ.ά. – το μενού προσφέρει μια γευστική περιήγηση στην ιστορία και τις παραδόσεις της πόλης.
Πέρα από τον βασικό του κορμό, χαρακτηριστικό της κουλτούρας του “μεζέ” και της χαράς του να μοιράζεται κανείς νοστιμιές -σε άφθονες επιλογές, στη μέση του τραπεζιού- το φετινό μενού, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το “Κόκκινο Σπίτι”. Οι κλασικές αξίες παραμένουν, αλλά η κουζίνα προχωρά: εμπλουτίζεται με νέες, πιο σύνθετες και εστιατορικές συνταγές, χωρίς να χάνει την ουσία της αυθεντικότητας και της σπιτικής αίσθησης.
Ανάμεσα στις νέες προτάσεις του μενού, θα βρείτε, στη νέα κατηγορία των ωμών θαλασσινών, λαυράκι καρπάτσιο με αρωματικό λαδολέμονο και μαύρο ταραμά.
Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν η τηγανιά μανιταριών με αβγό ποσέ και σάλτσα ψητού αρωματισμένη με τρούφα, τραγανό χοιρινό και ξερή μυζήθρα, ένας μοναδικός συνδυασμός βάθους, υφών και αρωμάτων.
Στα new entries των κρεατικών, θα βρείτε μοσχαρίσια ουρά στη λαδόκολλα με νιόκι, φρέσκια τομάτα και γαλοτύρι, αλλά και χοιρινή πανσέτα φούρνου, με κρέμα σελινόριζας και σάλτσα από καμμένα πράσα και άγρια μανιτάρια – πρόταση ιδανική, για όσους αναζητούν κάτι εκλεπτυσμένο.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται δυναμικά το κομμάτι των κυρίως πιάτων, με επιλογές όπως φιλέτο τόνου, ολόκληρο ψάρι ημέρας στη σχάρα, με τρίχρωμη κινόα, ψητό μπροκολίνι και λιβανέζικο dressing λεμονιού, αλλά και premium κρέατα όπως rib eye και flap stek, που υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους.
Το “Κόκκινο Σπίτι” είναι μια ωδή στη Θεσσαλονίκη: πολυφωνική, γευστική, φιλόξενη. Οι γεύσεις που σερβίρει κουβαλούν μνήμες από γειτονιές και εποχές και παρασκευάζονται με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, φέροντας πολυπολιτισμικές επιρροές, που διατρέχουν κάθε πιάτο, από τον πρώτο μεζέ, μέχρι το επιδόρπιο.
Είναι ο ιδανικός χώρος για γεύματα με φίλους, συναδέλφους, αγαπημένους – για κάθε ώρα τη ημέρας, κάθε ημέρα της εβδομάδας. Κι έχει ήδη καθιερωθεί, ως μία από τις κορυφαίες επιλογές casual φαγητού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένας must προορισμός σε κάθε σας βόλτα, για χορταστικά γεύματα και νόστιμα δείπνα, συνοδεία ενός κρασιού ή μπύρας, ενός ποτηριού τσίπουρου ή ούζου, από την καταρτισμένη του κάβα. Κάθε σας γεύμα θα συνοδέψουν μουσικές επιλογές από ελληνικούς ήχους, όπως ρεμπέτικα, ελαφριά λαϊκά, έντεχνα, κ.ά.
Το «σπίτι» το κάνουν οι άνθρωποι. Η οικογένεια. Οι παρέες. Οι δεσμοί. Κι όπως σε κάθε καλό σπίτι, έτσι κι εδώ το τραπέζι είναι πάντα στρωμένο, με φροντίδα, γεύση και συνέπεια. Εσείς απλώς κάντε την κράτησή σας εγκαίρως, ειδικά για τις μέρες και ώρες αιχμής. Και θα νιώσετε, σαν από πάντα, σαν στο σπίτι σας.
Tip 1: Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά, από 12.00 έως 24.00. Τις ημέρες με μεγάλη κίνηση, είναι καλό να φροντίσετε για έγκαιρη κράτηση.
Tip 2: Το μενού, διαθέτει και προτάσεις για τους μικρούς επισκέπτες!
Διεύθυνση: Αγ. Σοφίας 31, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 225577
Website
Facebook
Instagram
Ένα εμβληματικό όνομα, που φορά ξανά τα καλά του
Ένας χώρος αφοσιωμένος στην ποιότητα, την εξυπηρέτηση και το στυλ στα οπτικά
Από τη βελόνα στο ράφι - μια διαδρομή γεμάτη όνειρα και δημιουργία
Αυθεντικότητα, ποιότητα και εξειδίκευση στον επιχειρησιακό εξοπλισμό