- Newsroom
«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος που είναι προϋπόθεση της ευημερίας.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία». «Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.
Όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας
«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι ορατός, και προσέθεσε:
«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την όποια πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».
Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Αν. Μεσόγειο - Πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας
«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan.
«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας - σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε:
«Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».
Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ και κατά την πρώτη θητεία του και θεωρώ πως μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή σχέση, που έχουμε» και συνέχισε:
«Είναι υποχρέωση μου να συνεργαστώ μαζί του, είναι θετικό ότι γνωριζόμαστε και θέλω να εργαστούμε πάνω σε μία σχέση, που έχει στρατηγικό βάθος. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η σημασία της Ελλάδος ως προς τη γεωπολιτική και την οικονομική διάσταση είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ και αυτό αναγνωρίζεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, κάτι που διεφάνη και στη δική μου ομιλία στο Κογκρέσο την άνοιξη του 2022».
«Παράθυρο ευκαιρίας για αμοιβαία επωφελή διευθέτηση ΕΕ - ΗΠΑ στους δασμούς»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «πάγωμα» των δασμών στο οποίο προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το δασμολογικό καθεστώς μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης». Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς -όπως είπε- υπάρχει «περιθώριο ελιγμών και μια αμοιβαία αναγνώριση ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει επιπτώσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία συζήτηση με τον Robert D. Kaplan, Κάτοχο Έδρας Robert Strausz - Hupé στη Γεωπολιτική, στο Foreign Policy Research Institute, ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που εκτείνεται από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μέχρι τη θέση της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία με βάση τη γεωπολιτική της διάσταση.
Τη συζήτηση προλόγισε ο κ. Συμεών Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Robert Kaplan, στην αρχή της συνομιλίας, έδωσε το στίγμα των καιρών, λέγοντας ότι «είναι κλισέ να δηλώνουμε ότι ζούμε σε ιστορικές εποχές», καθώς «μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να συμβεί ότι θα συνέβαινε σε δεκαετίες». Αφού τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στο επίκεντρο των πάντων», διερωτήθηκε αν φτάσαμε στο τέλος της παγκοσμιοποίησης κι έθεσε σειρά καίριων ερωτημάτων στον Πρωθυπουργό για τη θέση της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εποχή μας είναι γεμάτη προκλήσεις, για να σημειώσει ύστερα, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, «μια περήφανη χώρα», που διαμορφώνει στρατηγικές. Όπως επεσήμανε, «είμαστε στο σταυροδρόμι μιας νέας ανακατάταξης και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε στο νέο περιβάλλον».
Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο που διοικεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάθε ευρωπαίος ηγέτης φοράει δύο «καπέλα» όταν διαπραγματεύεται με την Αμερική». Έτσι κι ίδιος στα εμπορικά ζητήματα φοράει το ευρωπαϊκό «καπέλο», ενώ για τα θέματα ασφαλείας, το εθνικό. Επίσης δήλωσε ότι είχε «καλή και εποικοδομητική σχέση» με τον Αμερικανό Πρόεδρο, από την πρώτη του θητεία και ότι τώρα που ξεκινά τη νέα , «θα διατηρήσουμε την καλή σχέση». Πρόσθεσε πως δεν είναι δική του δουλειά να αμφισβητεί τις επιλογές των Αμερικανών ψηφοφόρων, αλλά να χτίζει περαιτέρω τη σχέση των δύο χωρών, κάτι που έχει στρατηγικό βάθος. «Η Ελλάδα έχει σημασία για τις ΗΠΑ, από πολλές απόψεις, από την ενέργεια ως τη διαχείριση της μετανάστευσης», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε ακόμα, ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης», καθώς «είναι δύσκολο να διαλυθεί αυτό που χτίστηκε μέσα σε δεκαετίες - δεν ανατρέπονται όλα εν μία νυκτί». Σημείωσε δε, ότι «έχουμε κάθε λόγο να προστατεύσουμε τους κανόνες της διεθνούς τάξης και του εμπορίου», για να συμπληρώσει, ότι η Ελλάδα έχει προοδεύσει.
Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω προσέλκυσης επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι «στην αρχή της κρίσης είχαμε ένα επενδυτικό κενό, καταστράφηκαν κεφάλαια – σήμερα βρισκόμαστε στο 16% του ΑΕΠ και ο στόχος είναι να φτάσουμε το 20%». Όπως σημείωσε, «οι επενδύσεις πλέον στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τον Τουρισμό. Έχουμε προσελκύσει επενδύσεις και στην Τεχνολογία – ο τεχνολογικός τομέας εξελίσσεται ραγδαία».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αγροτική παραγωγή: «Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Δεν έχει νόημα οι ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, που δεν παράγουν οι ίδιες». Ανέφερε ότι η Ελλάδα εξάγει πλέον και ενέργεια, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο και η ανεργία μειώνεται σταθερά».
Αναγνωρίζοντας ωστόσο τις υφιστάμενες προκλήσεις, σημείωσε: «Πρέπει να απλοποιήσουμε τη γραφειοκρατία. Οι διαδικασίες για τη χρήση γης, για τις επενδύσεις στην ενέργεια, οφείλουν να γίνουν πιο γρήγορες και διαφανείς».
Στην ενότητα της ψηφιακής μετάβασης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ψηφιακό άλμα της χώρας: «Το πρώτο μεγάλο μας project ήταν η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Σε λίγα χρόνια κάναμε τεράστιο άλμα – ξεπεράσαμε πολλές άλλες χώρες». Σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών για τα AI “εργοστάσια”. Χρησιμοποιούμε την ΑΙ για να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και την παραγωγικότητα του κράτους».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμική εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους: «Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το πώς η ΑΙ μπορεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία ή να πλήξει την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική σταθερότητα, έκανε αναφορά στην περίοδο της κρίσης: «Χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας. Δεν έχουμε καλύψει πλήρως το χαμένο έδαφος, αλλά σταθήκαμε όρθιοι - περάσαμε από τον λαϊκισμό και καταλάβαμε ότι δεν φέρνει αποτέλεσμα». Δήλωσε πως «σε μια λειτουργική δημοκρατία χρειάζονται σταθερά κόμματα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Τόνισε ότι η κυβέρνησή του «κέρδισε για δεύτερη φορά επειδή έκανε αυτό που είχε δεσμευτεί να κάνει» και ότι «αν μείνουμε ταπεινοί και παράγουμε έργο, έχουμε βάσιμες πιθανότητες να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της σύγχρονης επικοινωνίας, σημείωσε: «Ο κόσμος δεν καταναλώνει την πληροφορία όπως παλιά. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πούμε ψέματα για να γίνουμε αρεστοί. Μπορώ να στείλω ένα μήνυμα με TikTok, αλλά θα λέω την αλήθεια». Επεσήμανε ότι «ο αλγόριθμος κεφαλαιοποιεί τα ανθρώπινα συναισθήματα – υπάρχει κίνδυνος ο λαϊκισμός να επανέλθει» και πρόσθεσε πως «τα παραδοσιακά κόμματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αλλά πρέπει να προσαρμοστούν».
Για τη μετανάστευση ανέφερε: «Ξεκινήσαμε ως χώρα με μια ανοιχτή προσέγγιση και είδαμε ότι δεν ήταν βιώσιμη. Από το 2019 πήραμε μια γενναία απόφαση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας – και το κάναμε με επιτυχία». Πρόσθεσε ότι «τα σύνορα δεν είναι απλώς μια γραμμή στον χάρτη – αν δεν τα προστατεύεις, δεν έχουν νόημα».
Σχετικά με την Τουρκία, επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ο Πρωθυπουργός αφού δήλωσε ότι «δεν είμαι αφελής» υπογράμμισε την ανάγκη πειστικης αποτρεπτικης ισχύος, σημειωνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν εμποδίζει την Ελληνική Κυβέρνηση από το να συζητά με την αντίστοιχη Τουρκικη. Τόνισε ακόμα, τη σημασία της συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιόπιστο συνομιλητή σε μια περίπλοκη περιοχή».
Κλείνοντας, έκανε μια προσωπική αναφορά: «Αναζητώ πρότυπα στην ιστορία – ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένα από αυτά. Όμως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Μπορούμε όμως να μάθουμε από αυτήν και να πορευτούμε με αυτοπεποίθηση».
«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος που είναι προϋπόθεση της ευημερίας.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία». «Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.
«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι ορατός, και προσέθεσε:
«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την οποία πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».
«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας - σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε:
«Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».
Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ και κατά την πρώτη θητεία του και θεωρώ πως μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή σχέση, που έχουμε» και συνέχισε:
«Είναι υποχρέωση μου να συνεργαστώ μαζί του, είναι θετικό ότι γνωριζόμαστε και θέλω να εργαστούμε πάνω σε μία σχέση, που έχει στρατηγικό βάθος. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η σημασία της Ελλάδος ως προς τη γεωπολιτική και την οικονομική διάσταση είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ και αυτό αναγνωρίζεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, κάτι που διεφάνη και στη δική μου ομιλία στο Κογκρέσο την άνοιξη του 2022».
Δείτε όλη τη συζήτηση