Συμφωνία αγοράς 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από τη Γαλλία υπέγραψε ο Δένδιας

Αντίβαρο στην πώληση των Μeteor στην Τουρκία - «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι ένα από τα θεμέλια της άμυνάς μας», είπε ο Ν. Δένδιας

- Newsroom

Σε συμφωνία για την εξαγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet προχώρησαν ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Η συμφωνία θεωρείται αντίβαρο στην πώληση των γαλλικών Meteor στην Τουρκία. Ο Γάλλος ομόλογος του Νίκου Δένδια παραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας και συναντήθηκε στο υπουργείο Άμυνας μαζί του, ενώ μετά θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

dendias-lekorny2.jpg

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται οι εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας. Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών -στον απόηχο και της υπόθεσης που είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνογαλλικές σχέσεις αναφορικά με την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία- πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και γαλλικής αντιπροσωπείας και ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.

Δένδιας: Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι ένα από τα θεμέλια της άμυνάς μας

«Συζητήσαμε ήδη, κατά το τετ α τετ και ακόμη πιο αναλυτικά τώρα με τις ομάδες μας, την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων και τη στρατηγική μας συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Δένδιας στις πρώτες του δηλώσεις και συνέχισε:

«Οι δύο χώρες μας συνδέονται από κοινούς αγώνες, αξίες για ελευθερία, δημοκρατία και απόλυτο σεβασμό έννομης τάξης .

Την στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία είχα την τιμή και να τη διαπραγματευτώ και να την υπογράψω κατ' εντολήν του πρωθυπουργού. Είναι για εμάς ένα από τα θεμέλια της άμυνάς μας. Η Ελλάδα καλείται να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων τη στιγμή που η διεθνής σταθερότητα απειλείται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας ευρύτερα και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα σε ό, τι αφορά την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από την γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.

Μάλιστα ο κ. Λεκορνί είπε ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της στην Ελλάδα και να υπάρχει κάποιος ο οποίος να συνομιλεί μαζί τους, ενώ έκανε λόγο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η σημασία επίσκεψης Λεκορνύ

Η επίσκεψη του Λεκορνύ έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό '25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.

Loader