ΗΠΑ: Στην Αλαμπάμα η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη διά της ασφυξίας με εισπνοή αζώτου
Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022
Με τις δύο τελευταίες εκτελέσεις θανατοποινιτών, αυξήθηκε σε 18 ο αριθμός που έχουν γίνει στις ΗΠΑ φέτος - Ο ΟΗΕ καταδικάζει την μέθοδο εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου καθώς τη θεωρεί μορφή «βασανιστηρίου»
Δύο καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν χθες, Πέμπτη, στις ΗΠΑ, ο πρώτος στην Οκλαχόμα με θανατηφόρο ένεση, ο δεύτερος στην Αλαμπάμα με ασφυξία εξαιτίας εισπνοής αζώτου, μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για μόλις δεύτερη φορά σε παγκόσμια κλίμακα.
Με αυτές αυξήθηκε σε 18 ο αριθμός των εκτελέσεων που έχουν γίνει στη χώρα φέτος, πέντε εκ των οποίων τις τελευταίες ημέρες, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας.
Ο Εμάνουελ Λίτλτζον, 52 ετών, εκτελέστηκε με ένεση θανατηφόρων χημικών στην Οκλαχόμα, μετά την καταδίκη του για τον φόνο του Κένεθ Μιρς κατά τη διάρκεια ληστείας μικρού σούπερ μάρκετ το 1992. Επέμενε από την αρχή να αρνείται πως τα πυρά που στοίχισαν τη ζωή στο θύμα ήταν δικά του.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόνο του Κένι Μιρς», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Τζέντνερ Ντράμοντ, συμπληρώνοντας πως η οικογένεια του θύματος «περίμενε 32 ατελείωτα χρόνια».
Ο Εμάνουελ Λίτλτζον και συνεργός του στη ληστεία, ο Γκλεν Μπέθανι, αλληλοκατηγορούνταν για τον φόνο.
Και οι δύο καταδικάστηκαν για την υπόθεση, αλλά στον συνεργό επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης υφ’ όρον, ενώ στον φερόμενο ως δράστη του φόνου η εσχάτη των ποινών.
Τον Αύγουστο, η επιτροπή απονομών χάριτος της πολιτείας συνέστησε μετατροπή της ποινής, παρά την εναντίωση κάποιων μελών της οικογένειας του θύματος.
Αφού τα τελευταία ένδικα μέσα εξαντλήθηκαν, η τύχη του βρισκόταν πλέον αποκλειστικά στα χέρια του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Κέβιν Στιτ, ο οποίος δεν έχει απονείμει χάρη παρά μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.
«Κύριε κυβερνήτη, μη με σκοτώσετε χωρίς λόγο», εκλιπαρούσε ο θανατοποινίτης στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε προχθές, Τετάρτη, από τη δημόσια ραδιοφωνία NPR.
Ο Αλαν Μίλερ, καταδικασμένος σε θάνατο στην Αλαμπάμα για τον φόνο το 1999 τριών συναδέλφων του, των Λι Χόλντμπρουκς, Σκοτ Γιάνσι και Τέρι Λι Τζάρβις, θανατώθηκε στη φυλακή Ατμορ με πρόκληση ασφυξίας εξαιτίας εισπνοής αζώτου. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18.36, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών στην Αλαμπάμα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο σε αυτή την πολιτεία τον Ιανουάριο, στην περίπτωση του Κένεθ Σμιθ. Ο ΟΗΕ την καταδικάζει, καθώς τη θεωρεί μορφή «βασανιστηρίου».
Η κυβερνήτης Κέι Αϊβι, η οποία ανήκει όπως και αυτός της πολιτείας Οχάιο στους Ρεπουμπλικανούς, είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων πως δεν επρόκειτο να ασκήσει το δικαίωμά της να του απονείμει χάρη.
Προηγούμενη προσπάθεια εκτέλεσης του Αλαν Μίλερ, με τη χρήση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος, τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε ακυρωθεί in extremis, διότι υπήρξε δυσκολία στο να γίνει η ενδοφλέβια έγχυσή του εντός του χρονικού ορίου που προβλέπει ο νόμος.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Ορεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, με αποφάσεις των κυβερνητών τους.
Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022
Του έγινε η θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ - Η 11η εκτέλεση στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς - Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες
Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε εκτελέσεις που προγραμματίστηκε να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα στις ΗΠΑ, σε πέντε διαφορετικές πολιτείες
Ο 59χρονος Ρίτσαρντ Μουρ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2001 για τη δολοφονία ενός ταμία σε ένα ψιλικατζίδικο στο οποίο μπήκε άοπλος
Πρόκειται για την 23η εκτέλεση που έγινε φέτος στη χώρα